Aktuális, Egyéb, Havi programajánló
Hozzászólás

Szeptemberi programajánló

Újra itt a szeptember! Sok gyerek már alig várja a becsöngetést, míg van, aki nehezen indul el elsején óvodába, iskolába. A Belvárosi Közösségi Tér csapata igyekszik megkönnyíteni ezt az időszakot azzal, hogy a már megszokott csoportok mellett újabb programokkal, foglalkozásokkal várunk benneteket. Vagy éppen azzal, hogy szeptemberben a Spar jóvoltából minden hozzánk látgató gyerek egy-egy gyümölcsöt kap ajándékba.

Nyitott csoportjaink folyamatosan újra elindulnak, októbertől pedig a zárt csoportok – köztük néhány újdonság – is startolnak. Utóbbiakra a jelentkezés szeptember második felében indul, a pontos dátumról és a csoportokról bővebben rendkívüli hírlevelünkben olvashattok majd.
Ősszel folytatódik kulturális programjaink sora is, ebben a hónapban egy Mária kiállításra, és a Parlament könyvtárába látogathatnak velünk az érdeklődők.

A tanévkezdésben megfáradt szülők támogatására lelki töltődésként újra lesz Most én jövök! és a régebben nagy népszerűségnek örvendő, zenés töltekezést ígérő Csudamadár is újraindul. Ám aki a testmozgásban tud kikapcsolódni, az sem fog csalódni, hiszen a Kenguru és a Lendülő továbbra is fitten tart.

Szeptember 10-én az Olimpia Parkban a Belvárosi Odaadó-Ringató Napon is találkozhattok velünk a Ringató, Belváros Önkormányzata és a Civil Út Alapítvány jóvoltából. A rendezvény idején a kávét a már megszokott minőségben specialty kávézónk biztosítja, emellett a Meseerdő Gyermekfelügyelet szakemberei kézműves foglalkozással várják a gyerekeket. Az intergenerációs rendezvényen a legkisebbeknek szóló Ringatóval, valamint az idősebb korosztály képviselői körében népszerű szenior programjainkkal is találkozhattok majd.

Nyitott csoportjaink szeptemberi indulással

Szeptemberben sorra indulnak nyitott csoportjaink. A sokak által kedvelt és látogatott foglalkozásainkon az egyes alkalmak egymástól függetlenek, azokra minden alkalommal be kell jelentkezni!

Foglalkozásaink várandós és kisgyermekes családoknak
A szüléssel/születéssel kapcsolatban számtalan kérdés felmerülhet bennünk, ahogyan az azt követő időszak is számos meglepetést tartogat.
Hangolódó foglalkozásunkon minden csütörtökön a babás létre készülünk, hangolódva a nagy kalandra, a kezdetektől a baba első három életévében. A foglalkozásról itt olvashattok többet.
Ha a hordozás érdekel, vagy még keveset tudsz róla, nálunk akár mintegy 30 féle hordozót kipróbálhattok, hogy a számotokra legideálisabbat megtaláljátok. Baba- és gyermekhordozási tanácsadásunkra péntekenként előre egyeztetett időpontban érkezhettek, itt tudtok bejelentkezni.

Foglalkozásaink a legkisebbeknek
0-4 éves gyerekeknek és szüleiknek

Szeptember 7-től minden csütörtökön 10.00-től és 10.45-től a Belvárosi Ringatón 0-3 éves gyermekeitekkel megtapasztalhatjátok, ahogyan a közös éneklés, zenélés során gazdagodik a gyermeki lélek és erősödik a családi összetartozás.
Ha valamelyik szülő nem érne rá délelőtt Ringatóra jönni, akkor mi megteremtjük a lehetőséget, hogy jöhessen délután! A péntek délutáni Családi Ringatón zömében az édesapák ragadják meg a lehetőséget, hogy felszabadultan játszhassanak kisgyermekükkel. A vidám hétvégére hangoló Apa, ma játssz te is! szeptember 22-én 17 órától kezdődik.

Szeptember 5-től minden kedden 10.15-11.15-ig vár a Baba-mama Klub, ahol miközben dalokat, mondókákat tanulunk, megbeszéljük az egyes életkorok jellegzetességeit, új közösséget is teremtünk. Megtapasztalhatjátok, hogy nem vagytok egyedül, a szakemberektől és a szülőtársaktól is hasznos tippeket kaphattok!

Szeptember 20-tól minden szerdán 9.00-13.00-ig, és pénteken 9.00-12.00 óráig a legkisebb forgolódóktól az ugrándozó oviba készülőkig a 0-3 éveseket várják játékos komplex fejlesztő foglalkozásaink. Forgolódó, kúszó-mászó, lépegető, sétáló? Kati néni Ficánkoló csoportjai aszerint alakulnak, hogy melyik gyermek éppen hol tart mozgásfejlődésében, ám egyedi tanácsadásra is van lehetőség.

Szeptember 12-től keddenként 16.00-17.00 óráig a Harangjátékon előkerül a furulya, az ukulele, a gyerekek és szüleik pedig kedvük szerint szabadon bekapcsolódhatnak a közös tevékenységbe. A zeneterápiás foglalkozás segíti az 1-4 éves kisgyermekek és szüleik kapcsolatának mélyítését, zenehallgatás, éneklés és improvizatív szabad mozgás révén. Kokas Klára módszerének alapelveit követve ti is megtapasztalhatjátok a zene örömét!

Foglalkozásaink óvodásoknak
3-7 éves gyerekeknek

Szeretnéd látni, hogyan kapcsolódik éppen óvodássá lett, 3-4 éves gyermeked más gyerekekkel, felnőttekkel? A Csicsergő Zenés Óvoda szeptember 6-tól minden szerdán 16.30-17.15-ig erre is lehetőséget ad. Eleinte a szülők aktívan jelen vannak a foglalkozásokon, énekelnek, szerepekbe bújnak, majd egyre távolabbról kísérik figyelemmel a kis csicsergők vidám játékát és a zenei képességfejlesztés hatását.

Szeptember 13-tól kéthetente szerdán 17.15-18.00 óráig a már közösségbe szokott, 5-7 éves ovisok a Kék Katicán megtapasztalhatják a csapatmunka örömeit, miközben észrevétlenül tanulnak Németh Róbert megzenésített kortárs költő verseiből évszakokról, hagyományokról.
Szeptember 7-től minden csütörtökön és hétfőn, egyénileg egyeztetett időpontokban, egyéni és mini csoportos (2-4 fő) formában folytatódnak a Dinamikus Szenzoros Integrációs Terápiák (DSZIT).
A foglalkozásokon a gyerekek felszabadult, kreatív játékfolyamat során, számtalan izgalmas eszközt használva, elfogadó és biztonságos közegben, mozgáson, élményeken, tapasztaláson keresztül fejlődhetnek. Ezt a mozgásterápiás formát a szakemberek az éretlen, vagy egyes területeken nem kellően differenciált működéssel bíró idegrendszerű gyermekek részére fejlesztették ki.

Foglalkozások felnőtteknek

Szeptember 11-től minden hétfőn próbáld ki velünk, mennyit jelent 1-2 óra aktívan eltöltött szabadidő, hogyan lehetsz energikusabb, felszabadultabb a mozgásnak köszönhetően!
A Kenguru baba-mama tornán a kicsik végig a teremben vannak, kapcsolódnak egymással, vagy éppen az anyukájukkal, akik őket emelve erősödnek, izmosodnak. A Lendülő ezzel szemben lehetőséget nyújt arra, hogy saját magadra koncentrálva egyedül kikapcsolódhass.
Szeptember 22-én 16.30-19.30-ig a Most én jövök! aktuális alkalmán megismerhetitek a kockázatmenedzsment alapjait. Együtt megtanulhatjuk feltérképezni és kódolni a rizikóinkat, hogy képesek legyünk irányítani életünk fontos eseményeit! Egy az üzleti életben kipróbált, kockázatok azonosítására használt módszer bemutatásával, és annak privát életre való átültetésével könnyen elsajátíthatóvá tesszük a mindennapi kockázatok azonosítását, megelőző jellegű kezelését, csökkentését.

Szeptember 20-tól havonta egyszer, egy órára, lélektöltő találkozásra hívunk benneteket! A közös éneklés, daltanulás, a pihentető, felnőtteket elgondolkodtató mese, a játékos zenei feladatok a jelenben tartanak minket. Töltekezzetek velünk egy kicsit, szakítsátok ki magatokat a mókuskerékből, bízzátok ránk magatokat! Akinek éppen csak hallgatni van kedve, az hallgat, aki dúdolni szeretne, dúdol, aki új szólamban érzi jól magát, megtanulja. Várunk titeket a Csudamadár foglalkozásokon!

Szeptember 27-én 17.00 órától ismét lesz Szülőklub a Belvárosi Közösségi Tér kávézójában. Tanévkezdés derűsen? Szülőként a szeptember számtalan nyomasztó helyzettel szembesít bennünket. Honnan fogom tudni, hogy gyermekem valóban jól érzi-e magát az új óvodában, iskolában? Hogyan tudom a hosszú nyár után ismét kézbe venni a tanévvel járó zsonglőrlabdákat és egyszerre a levegőben tartani őket? Hogyan kezeljem jól az időt a munka mellett? Ti hogyan csináljátok? Osszuk meg egymással a tapasztalatainkat, segítsünk egymásnak!

Foglalkozások az idősebb korosztálynak

Szeptember 5-től minden kedden és csütörtökön 14.00 órától a Rendezvényterem újra zenétől lesz hangos, miközben sokan mosolyogva, felszabadultan táncolnak. A tánc a boldogsághormonokat felszabadítva segít a jókedv megőrzésében, társaságot biztosít, fitten tart, egyben kitűnő memóriagyakorlat a lépések tanulása révén. Ám lehet, hogy az ide járók még ugyanennyi érvet fel tudnak sorakoztatni mellette. Kérdezzétek meg őket személyesen, gyertek, próbáljátok ki a Szeniortáncot!
Szeptember 7-től minden csütörtökön 10.00-11.30-ig Szenior mesemondó csoportunkon lehetőséget teremtünk a történetekkel és az egymással való találkozásra. Várjuk a mesélő kedvű időseket, hogy együtt őrizzük meg a mesélés hagyományát! Jelentkezni Poich Magdolnánál lehetséges.

Kulturális programok szeptemberben

A Belvárosi Közösségi Tér 2023 szeptemberétől tematikus, kulturális hírlevéllel is jelentkezik. Amennyiben érdekel a kerületi művelődési élet, szívesen szereznél élményeket a Belváros szívében különböző sétákon, programokon, iratkozz fel a kulturális rendezvényekről szóló hírlevelünkre – neved megadásával – a segitokezek@segitokezek.com címen!

Mária kiállítás
Szeptember 7. 10.00. – Városház u. 4.

A tárlatvezetéssel egybekötött Mária kiállításon szereplő több mint 15 000 műalkotással, emléktárggyal és egyéb kiállítási darabbal rendelkező gyűjtemény magánszemélyek adományaiból állt össze. A közel 50 országból érkezett alkotások megmutatják a világ színességét és Mária tiszteletének fontosságát. A gyűjtemény folyamatosan bővül, a kiállításokon az aktuális ünnepnek megfelelően kerülnek bemutatásra az alkotások.
A látogatáshoz regisztráció szükséges a segitokezek@segitokezek.com címen, vagy a 30/466-0785-ös telefonszámon.

Látogatás az Országgyűlés Könyvtárában
Szeptember 22. 10.00. – Kossuth tér

A Magyar Országgyűlés Könyvtárának díszes, két emelet magas Duna-parti nagy olvasótermét egy 90 perces program keretében ismerhetjük meg. A programra jelentkezni szeptember 14-ig tudtok a segitokezek@segitokezek.com címen, a honlapon ismertetett feltételek szerint. Maximális létszám 25 fő.

Előzetes

Fejlesztő falmászás indul a Hópárduc Alapítvánnyal együttműködésben
4-7 éves gyerekeknek

Bizonyára sokan láttátok már a Bíbola szoba színes mászófalát. Mozgásfejlesztő szakembereink gyakran alkalmazzák különböző foglalkozások elemeként. Hamarosan még több foglalkozáson fogjuk kihasználni a fal adta lehetőségeket.
Edison 100-as partnerszervezetként ismertük meg a Hópárduc Alapítványt, melynek alapító vezetője, Sterczer Hilda ellátogatott hozzánk. Októbertől keddi napokon külsős fizetős szolgáltatásként elindítják fejlesztő falmászó csoportjukat intézményünkben.
A fejlesztő falmászás segít a gyerekednek, hogy jobban tudjon teljesíteni és életre szóló élményeket szerezzen. Ha szeretnétek megtapasztalni ezt, részletekért keressétek fel a Hópárduc Alapítvány honlapját, ahol minden szükséges információt megtaláltok, és próbaórára is be tudtok jelentkezni!
Kerületi lakosok a foglalkozások árából 10% kedvezményt kapnak!

Útkereső – Foglalkozássorozat a munka világába visszatérőknek
Felnőtteknek

Hatalkalmas foglakozássorozatra várunk benneteket, akik a munka világában bolyongva keresitek utatokat. Ha éppen visszatérsz a kisgyermeked mellől, vagy már nem érzed jól magad a jelenlegi munkahelyeden, akkor segítünk neked a döntéshelyzetekben kiigazodni, felkészülni a változásokra, vagy éppen (más) irányt választani. Együtt ránézünk, honnan, hová tartunk, ki milyen úton halad. Segítünk a bukkanókat felismerni, kikerülni, avagy leküzdeni. Ha érdekel, mert hasonló élethelyzetben vagy, szeptember végétől novemberig haladjunk együtt! Feltérképezzük a motivációinkat, tudatosítjuk a kommunikációs stratégiákat, kipróbáljuk, mi történhet egy állásinterjún. Gyertek, keressük együtt az utunkat!

Belvárosi Horgolókör októbertől

A Belvárosi Közösségi Tér október közepétől induló, heti rendszerességű közösségi programot hirdet, ahol a horgolás egyszerűbb és bonyolultabb fogásait tanulhatjuk meg egymástól. A láncszemek, kúszószemek, rövidpálcák közben beszélgetünk, akár a fonóban… Az októbertől májusig tartó 15 alkalmas, 60- 90 perces szakkör alatt többek között arctisztító korongot, hópelyhet, babakendőt, mikulászsákot, játék cicát horgolunk. Az eszközökre nem lesz gondod, mindent biztosítunk. Az elkészült munkákat tavasszal kiállítjuk, hogy mások is kedvet kapjanak a kézműves tevékenységhez.
Várjuk a vállalkozó szellemű kamaszok, lelkes édesanyák, gondos nagymamák jelentkezését. Az alkalmak pontos időpontját a jelentkezőkkel együtt előzetesen egyeztetjük.
Ha szeretnél részt venni a programon, írj a poich.magdolna@segitokezek.com címre, vagy hívd Poich Magdit telefonon (+36 30 727 7893), aki minden kérdésedre választ ad majd.

Aktuális

Gyümölcshónap a Spar jóvoltából

Képzeljetek magatok elé egy őszi gyümölcskosarat! Ugye milyen fantasztikusan színes, illatos, szemet, lelket gyönyörködtető látvány?! Nem véletlenül ihletett meg oly sok festőt ez a színkavalkád, az iskolában pedig ősz nem múlhat el gyümölcsös csendélet nélkül.

Szeptemberben nálunk is felsorakoznak az ízletes, egészséges gyümölcsök. A Spar jóvoltából egész hónapban a hozzánk látogató gyerekek egy-egy gyümölcsöt kapnak, ezzel is támogatva az egészséges életmódra szoktatást. Ugye jól hangzik? Gyertek, benneteket is vár gyümölcshónapunk!

Belvárosi füzetcsomag

Belváros Önkormányzata a 2023/2024 tanévben is ingyenes füzetcsomaggal ajándékozza meg az V. kerületben élő általános iskolásokat. A csomag 2023.08.22-09.08. időszakban vehető át az Önkormányzat Ügyfélszolgálati Irodájában (Erzsébet tér 5.), ügyfélfogadási időben (H 8:00-18:00, K, CS 8:00-16:00, SZ 8:00-16:30, P 8:00-13:30). Az átvételre kizárólag a gyermek szülei vagy törvényes képviselője jogosult, a gyermek V. kerületi lakó- vagy tartózkodási helyét igazoló lakcímkártya bemutatásával.
További részleteket honlapunkon olvashattok.

Legyen az év fája az Olimpia park platánja!

Az Év Fája vetélkedő döntőjébe került az Olimpia park platánfája, amely a Belvárosi Közösség Tér programjainak látogatói számára is bizonyára ismerős, hiszen számos Belvárosi Családi Piknik alkalmával is találkozhattatok már vele. Belváros Önkormányzata az Olimpia park 2013. évi teljes körű felújításakor kiemelt figyelmet fordított a juharlevelű platánfa kezelésére, ápolására, amelynek köszönhetően azóta kitűnő egészségi állapotnak örvend és immár 61 esztendős, 2.76 méter törzskerületű és 18 méter magas. A teljes cikket a platánról itt olvashatjátok el.
Legyen az év fája az V. kerületi Olimpia park platánja!
Itt tudjátok leadni szavazatotokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük