Szeniortánc

A szeniortánc zenére történő, az idősödő ember szervezetéhez illeszkedő kíméletes „sporttevékenység”. Az új tánclépések megtanulása intenzív agytornát kíván, és elősegíti az idegpályák „olajozását”. A szeniortánc Nyugat-Európában már 40 éve működik, de hazánkban csak most kezd ismertté válni.

Az alaplépések kíméletesek az izmok, ízületek számára. Az egyszerűbb lépéskombinációk, a mozgás- és a táncfigurák az idősödő ember képességeihez igazodnak. Sem előzetes tánctudásra, sem partnerre nincs szükség, bármikor be lehet csatlakozni! Cél, hogy lelkünk felviduljon egy-egy pezsdítő ritmus, muzsika hallatán, közösen táncoljunk és örömet okozzunk.

A tánc pozitívan hat testre és lélekre egyaránt. Folyamatos tanulás, amely kellően megtornáztatja az agyat, fejleszti a koncentrációképességet, összehangolja a két agyféltekét, fejleszti a memóriát, az egyensúlyérzéket és a koordinációt, beindítja az öngyógyító folyamatokat. A táncolás öröme kortalan, oldja a feszültséget, életenergiát ad, kiegyensúlyozottá, boldoggá tesz. Sikerélményt, szellemi, lelki feltöltődést ad. Közösségteremtő és hangulatjavító ereje van.

Ez egy örömtánc, örömforrás, sok mosollyal és nevetéssel. A zenei memória segítségével régi emlékek hívhatók elő. Mivel egy csoportos, közösségi táncról van szó, segít fejleszteni a társas kapcsolatokat, oldja a magány érzését és a depressziót. Bizonyítottan az egyetlen fizikai aktivitás, amely védelmet nyújt a demenciával szemben, az a rendszeres-gyakori tánc! A rendszeres táncról kiderült, hogy 76 százalékkal, vagyis a leghatékonyabban csökkenti az időskori elbutulás esélyét. A tánc ugyanis nem csak a lábat, hanem az agykérget és a hippokampuszt is minden másnál jobban megmozgatja. A szeniortánc fontos jellemzője: a folyamatos tanulás. Minden táncfoglalkozáson – a régi táncok időnkénti ismétlése mellett – új elemek tanulására van lehetőség. Ezek egyszerű, rövid koreográfiák. Ám meg kell jegyezni a tánclépések sorrendjét, és hogy hányat kell lépni és melyik lábbal, melyik irányba stb., ez kiváló agytorna és memóriagyakorlat. Ilyenkor az agyunk szinte „újrakábelezi” az idegpályákat. A szeniortánc egy agytorna, mely fiatalon tart, nem megerőltető, sőt kifejezetten kímélő mozgás az 50-en túli korosztály számára. A szeniortánchoz nincs szükség drága sporteszközökre, csupán egy váltócipőre.

Foglalkozás vezetői: Bozóki Eszter
Időpont:
kedden 14:00-15:00 és csütörtökön 14:00-15:00
Korosztály:
50 év felettiek

A foglalkozás kizárólag V. kerületi lakosok számára látogatható és ingyenes!

A foglalkozásra itt tudsz bejelentkezni.

Ha még nem jártál nálunk:
Kérjük, hogy az első alkalom előtt regisztrálj be az online regisztrációs rendszeren keresztül, aktiváld regisztrációd lakcímkártyád bemutatásával recepciónkon, majd jelentkezz be az Órarendben az egyes alkalmakra is.

Ha már rendelkezel aktív regisztrációval:
Jelentkezz be hétről hétre az egyes programokra az Órarendben!