Egyéb
Hozzászólás

Ünnepeljük együtt a Hild tér megújítását

Az V. kerületbe költöztek Dániel András közkedvelt Kuflik mesesorozatának szereplői, ennek örömére és a Hild tér teljeskörű megújítása alkalmából szeptember 17-én 11:00 órától egésznapos megnyitó ünnepséget tart Belváros Önkormányzata. Az eseményen a Kuflik mesesorozat szerzője, Dániel András felolvassa a Hild tér megújítása ihlette, A Kuflik és a magányos fa című meséjét, amelyet mesefüzet formájában hazavihetnek, sőt akár az íróval dedikáltathatnak is a gyerekek. A nap folyamán lesz arc- és testfestés, a Kiskalász Duó gyermekműsora, Kolompos koncert, kézműves foglalkozások, bábautomata, kvízjáték, szeniortánc, hangulatos akusztikus koncert, amelyekre sok szeretettel várják Belváros lakóit. Vendégváró csemegével – mint kürtőskalács, muffin, perec – is készülnek a gyermekeknek, akik ajándék kuponnal választhatják majd ki, hogy melyik finomságot szeretnék megkóstolni. A rendezvényen a Belvárosi Közösségi Tér Specialty Kávézója is ott lesz, így személyesen is találkozhatunk az igazán tartalmasnak ígérkező napon!

A Hild tér megújítását Belváros Önkormányzata 2022 szeptemberében kezdte el és egy éven belül be is fejezte. Magyarországon a zöld és kék szemléletet elsőként ötvöző Bástya park létrehozása után, ismét egy olyan közösségi teret adnak át, amelyen a lehető legnagyobb zöldfelületet alakították ki és egyúttal a víztakarékosságot is megvalósították. A parkban a zöldfelület arányát 24%-ról 37%-ra növelték, a téren összesen 850 m2-re. 13 új fát telepítettek, köztük több igazán nagyméretű, 20-25 éves, 15-20 méter magas egyedet. A téren korábban is itt álló 15 fát is épségben megőrizték, továbbá speciális gyökérvédelmi technológiai alkalmazásával és favédelmi szakember felügyelete mellett, 250 cm mélységig teljes talajcserét végeztek. A minél nagyobb növényfelület kialakulását olyan különleges megoldásokkal érték el, mint a kuszónövényekből álló függőleges zöldfelületek, a zöldtető vagy a parkba integrált zöld buszmegálló, amelyből immár tizenhárommal büszkélkedhet az V. kerület. A növényzet vízellátását a helyben gyűjtött és megtartott csapadékvízzel, fúrt kútból származó talajvízzel, vízpazarlásmentes automata öntözőrendszerrel biztosítják.

Minden igényt kiszolgáló funkciókkal látták el a teret: pelenkázóval felszerelt nyilvános illemhellyel, gyerekbarát ivókúttal, párásító berendezéssel, pingpongasztallal, új padokkal, közösségi könyvtárral, kerékpártámaszokkal, hulladékgyűjtőkkel, megújított közvilágítással, zárható kapukkal és 0-24 órás élő erős és térfigyelő-kamerarendszeres őrzéssel. Az országban elsőként hoztak létre Kufli tematikájú befogadó játszóteret, amely a megváltozott képességű gyermekek igényeinek is megfelelő és bizonyára hamarosan a Belváros legifjabbjainak a kedvence lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük