Aktuális
Hozzászólás

Baba- és gyermekhordozási tanácsadás és oktatás a Belvárosi Közösségi Térben!

A találkozások során a szülők tanácsot kapnak a választott eszköz használatáról, az egészséges és biztonságos hordozásról az ortopédiai szempontokat is figyelembe véve mind a baba mind a hordozószemély szempontjából. Eközben pontosan igazodunk a baba korához, súlyához, fejlődési szintjéhez és a megnyilvánuló igényekhez. A különböző foglalkozások a születés pillanatától a hordozós kor végéig felölelik és átfogják a babahordozás lehetőségeit.

A hordozási tanácsadást szakképzett oktató végzi, aki 10 éve foglalkozik családokkal, beteg gyermekek családba integrálásával, hordozással a mindennapi életben. 4 éve napi szinten dolgozik hordozási tanácsadóként, emellett speciális tanácsadást és koraszülött támogatást végez. Stresszmentes újszülött ellátását támogató gyermekágyas segítő és Kengurúla tanítvány, valamint két kislány édesanyja.

Foglalkozások

Eszközválasztó

Az első alkalomra várandós szülőpárokat vagy családokat várunk, akiket gondolatban foglalkoztat a hordozás, de még nem tudják szeretnének-e, és ha igen, akkor miben szeretnének hordozni, hogyan induljanak el a hordozás útján.
Azokat is várjuk, akik esetleg váltani szeretnének másik hordozóeszközre akár azért, mert már nem kényelmes, nehéz a gyermek a hordozóeszközben vagy azért, mert a kicsi nyűglődik benne, de nem tudják miért. Vagy csak úgy érzik gyermekük már kinőtte a hordozóeszközt, vagy nem kerek a hordozás, esetleg csak kíváncsiak más hordozóeszközökre is, kaptak pár eszközt, de nem tudják melyik lenne a legjobb számukra.
A foglalkozáson megismerjük a különböző hordozóeszközöket általánosságban és a hordozási szempontokat: ami felöleli a lelki, fejlődési, ortopédia és praktikussági szempontokat is. Az eszközöket hordozási tanácsadó segítségével ki lehet próbálni, így a családok a találkozás végére eljuthatnak oda, hogy egyénileg, a családra szabottan a számukra legbiztonságosabb és legkényelmesebb hordozóeszközüket megtalálják.

Elölhordozás szövött hordozókendővel és/vagy egy irányban rugalmas kendővel

Várandósan vagy születés pillanatától kezdődően várjuk a családokat. Fontos és pontos információkat kapnak a szülők az egészséges és kényelmes babahordozásról az általuk választott kendőben. 1-2 elölhordozós kötés fajtát tanulunk, amely a szoptatást is segíti a kendő típustól függően. Igazodunk a baba méreteihez, korához, apró részletekbe menően lépésről lépésre haladunk. Ha még nincsen kiválasztott kendő akkor lehetőséget, szempontokat és tapasztalatot kapnak a szülők a választáshoz. Érdeklődésnek megfelelően a mindennapi gyakorlati kérdéseket megbeszéljük és letisztázzuk.

Csatos hordozók használata

Várandós, kisbabás és kisgyermekes családokat várunk. Előfeltétele, hogy a család már tudja milyen márkájú csatos hordozót szeretne használni. Ebben segítséget nyújt az első, Eszközválasztó foglalkozás. Esetleg, ha nem tudják vegyék fel az oktatóval a kapcsolatot. A foglalkozáson előkerülnek speciális csatos hordozók, amelyek születés pillanatától vagy újszülött kortól használható és „általános” csatosok; amelyek 3-4 hónapos kortól, kb. 6 kg-tól vagy későbbtől használhatóak. A szülők tapasztalatot kapnak a választott eszközben az egészséges és biztonságos hordozásról, követve mind a babák mind a szülők számára optimális ortopédiai szempontokat is. Elsajátíthatják elöl, csípőn vagy háton hordozást, igazodva a baba korához, súlyához, fejlődési szintjéhez és a megnyilvánuló igényekhez.

Elölhordozás – Liliputi, Basic, Magyarinda, Zsömbi (JePortMonBébé), minden irányban rugalmas kendőkkel

Várandósan vagy születés pillanatától kezdődően várjuk a családokat. Fontos és pontos információkat kapnak a szülők az egészséges és kényelmes babhordozásról az általuk választott kendőben. A szülők megtanulják a rugalmas alapkötést: kívül zsebes X-et kötni, babájukat különböző testhelyzetekben beletenni és a kendőben szoptatást. Ha még nincs kiválasztott kendő, akkor lehetőséget, szempontokat és tapasztalatot kapnak a szülők a választáshoz is. Érdeklődésnek megfelelően a mindennapi gyakorlati kérdéseket megbeszéljük és letisztázzuk.

Close/Caboo használata

Várandósan vagy újszülött kortól körülbelül a baba 10 kg-os súlyáig várjuk a családokat. Fontos és pontos információkat kapnak a szülők az egészséges és kényelmes babahordozásról, elsajátítják a hordozóeszköz használatát apró részletekbe menően, lépésről lépésre elöl és csípőn hordozva babájukat.

Karikás kendő és Pöti (JePorteMonBébé rugalmas karikás kendője) használata

Várandósan vagy újszülött kortól kezdődően várjuk a családokat bármilyen korú babájukkal. Fontos és pontos információkat kapnak a szülők az egészséges és kényelmes babhordozásról az általuk választott karikás kendőben. A családok elsajátíthatják az elöl és csípőn hordozást a kendőben szoptatással együtt. Ha még nem választottak kendőt, akkor segítséget kaphatnak a kendőjük megtalálásához.

Mei-tai és Bondolino használata

Várandós, kisbabás és kisgyermekes családokat várunk. A foglalkozásokon előkerül a Bébi mei-tai, (amely újszülött kortól használható), a mei-tai,(amely gyártótól függ, hogy mikortól használható, milyen méretű, formájú a mei-tai) és a Bondolino, (amely pár hetes kortól, kb. 3,5-4 kg-tól használható). Előfeltétele, hogy a család már tudja milyen márkájú hordozóeszközt szeretne használni. Ebben segítséget nyújt az első, Eszközválasztó foglalkozás. A szülők tapasztalatot kapnak a választott eszközben az egészséges és biztonságos hordozásról, követve az ortopédiai szempontokat. Elsajátíthatják elöl, csípőn vagy háton hordozást igazodva a baba korához, súlyához, fejlődési szintjéhez és a család igényeihez igazodva.

Hátonhordozás szövött kendővel

Azokat a családokat várjuk, akik szeretnének szövött kendőben háton hordozni, mert már nehéz a babájuk elől vagy csípőn vagy egyszerűen csak nagyon kíváncsi a kicsi, és hordozás közben tekereg, kifordul a külvilág felé, kimászik a kendőből. Biztonságosan, apró részletekbe menően tanuljuk meg a kötést, lépésről lépésre a baba korának és súlyának megfelelően.

Hátonhordozás rugalmas (Zsömbivel) kendővel

Azokat a családokat várjuk, akik szeretnének rugalmas (JePorteMonBébé) kendőben háton hordozni, mert már nehéz a babájuk elől vagy csípőn vagy egyszerűen csak nagyon kíváncsi a kicsi, és hordozás közben tekereg, kifordul a külvilág felé, kimászik a kendőből. Biztonságosan, apró részletekbe menően tanuljuk meg a kötést, lépésről lépésre a baba korának és súlyának megfelelően.

Foglalkozás vezető: Segesdi Edina
Korosztály: szülőpárok, várandósok
Időpont: hétfőnként 9:00-14:00
Helyszín: Rendezvényterem

A foglalkozás kizárólag V. kerületi lakosok számára látogatható és ingyenes!

Minden A foglalkozásra itt lehet bejelentkezni.

Ha még nem jártál nálunk:
Kérjük, hogy az első alkalom előtt regisztrálj be az online regisztrációs rendszeren keresztül, aktiváld regisztrációd lakcímkártyád bemutatásával recepciónkon, majd jelentkezz be az Órarendben az egyes alkalmakra is.

Ha már rendelkezel aktív regisztrációval:
Jelentkezz be hétről hétre az egyes programokra az Órarendben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük