Segesdi Edina – Baba- és gyermekhordozási tanácsadó

Segesdi Edina vagyok, dúla, önkéntes szoptatás segítő, hordozási tanácsadó és oktató, gyermekágyas segítő. Már 22 éves korom óta foglalkozom családokkal. Kezdetben egy francia támogatású alapítványnál dolgoztam, amely beteg gyermekek családba integrálásával foglalkozott. A munkám során nagyon erős fókuszban volt a minél több testkontaktus, hogy a család minél előbb összekovácsolódjon és egységgé váljon. Ebben az időszakban találkoztam a babahordozás lehetőségével, és úgy döntöttem, ha gyermekem születik, én is szeretném már a kezdetektől hordozni.
Első lányom születésénél így is történt, sőt sok egyéb képzések mellett elvégeztem a hordozási tanácsadó képzést. Eleinte koraszülött családokkal foglalkoztam, a későbbiekben pedig 4 éven keresztül a Hordozóházban dolgoztam, ahol napi szinten dolgozhattam közösen különböző családokkal. Emellett lehetőséget kaptam a Honvéd Kórház koraszülött osztályán lévő családok segítésére is. Nap mint nap megtapasztalhattam, ahogy a szemem előtt kiteljesednek a családok. Révbe érnek, amikor megtapasztalják és megfogalmazzák saját igényeiket, és megtalálják a számukra legmegfelelőbb megoldási stratégiát. Hiszem és vallom, hogy az én feladatom, hogy a tárgyi tudásomat, tapasztalatomat átadjam, és úgy lehessek jelen, hogy a családok megtalálják a biztonságukat, és a szülői kompetenciájukat. Ebben tudom erősíteni és támogatni őket.
Hiszek benne, hogy csak a család maga tudja pontosan mi a számukra a legjobb, illetve mi tud számukra működni a mindennapokban. Ők ismerik legjobban saját magukat, a babájukat, és a mindennapi szituációikat. Én „csak” addig kísérem őket ezen az úton,  amíg úgy érzik, hogy szükségük van rá.  Az elmúlt években életem részévé vált a várandósság kísérése, dúlaság és a gyermekágyas segítség nyújtása, amit nagy szeretettel és lelkesedéssel csinálok, és amit hivatásom kiteljesedésének tekintek.
Folyamatosan szakmai képzéseken és továbbképzéseken veszek részt, emellett jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai- és Pszichológiai Karán Perinatális Szaktanácsadó képzésére járok. Védőnőket és kórházakat látogatok, próbálom a szakembereket érzékenyíteni, felhívni a figyelmüket a testkontaktus, szoptatás és hordozás fontosságára.
A szabadidőmet legtöbbször családommal a természetben töltjük, illetve rengeteget játszunk és olvasunk.
A Belvárosi Közösségi Térben 2018-tól hordozási tanácsadást és oktatást tartok várandós szülőpároknak és családoknak (újszülött kortól 3 éves korig). 2019-től pedig elindítottuk a Hangolódó foglalkozást várandós családoknak. Célom a hozzám forduló várandós családokat végigkísérni a kezdetektől a szülés/születést követő első hat hétig vagy ameddig szeretnék, illetve a kisgyerekes családok kísérése. Szeretnék teljes körű információt adni lehetőségeikről, illetve  kialakítani, megtalálni a számukra legbiztonságosabb, legszerethetőbb életutat.

Edina által tartott foglalkozás: Csecsemő- és kisgyermek hordozási tanácsadás, Hangolódó