Aktuális, Egyéb, Havi programajánló
Hozzászólás

Május havi programajánló

Végre itt a jó idő! Ezt a hónapot egy közös májusfa állításával köszöntöttük, amit a Belvárosi Közösségi Tér udvarán még megcsodálhattok. Köszönjük, hogy sokan eljöttetek, és kötöttetek rá egy szalagot az összetartozás jegyében!


A tavaszi megújulást hirdetve új programokkal jelentkezünk: tevékenységi körünk kulturális programokkal bővült, amelyekről ezentúl rendszeresen tájékoztatunk benneteket. A közösség erejének fontosságát hangsúlyozva idén mi is csatlakozunk a Közösségek Hete programsorozathoz, ami május 8. és 14. között kerül megrendezésre. Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójához kapcsolódva fotópályázatot hirdetünk, melyhez ti is csatlakozhattok, illetve korábban egy versíró pályázatra is felhívtuk figyelmeteket.
A szép tavaszi időben legtöbben vágyunk a természetbe, a szabad levegőre. Május 5-én, pénteken, közös kimozdulást szervezünk a Budai Arborétumba. A szakember által vezetett, ingyenes kiránduláson várunk szeretettel minden V. kerületi lakost, az ezen való részvétel regisztrációhoz kötött, néhány szabad helyünk van még! Május 13-án kerül megrendezésre az Olimpia Parkban az első Belvárosi Sportnap, ami egésznapos, tartalmas kikapcsolódást ígér kicsiknek-nagyoknak. Fogadjátok szeretettel színes májusi programkínálatunkat!

Nyitott csoportjaink

Az alábbi csoportokhoz bármikor csatlakozhattok, ám minden alkalommal regisztrálni szükséges honlapunkon, a foglalkozás oldalán!

Kék Katica
5-7 éveseknek
Május 3., 17. és 31. 17.15-18.00

Májusban három alkalommal is várják az óvodás korosztályt Németh Róbert kortárs költő megzenésített versei a Kék Katicán! A foglalkozásokon minden alkalommal újabb népszokásokkal, hagyományokkal ismerkedhetnek meg az 5-7 éves gyerekek, játékos formában. A felszabadult játék, zene, mondókázás közepette észrevétlenül fejlődnek és tanulnak. A teremből kiszűrődő hangos kacagás egyértelműen bizonyítja a fergeteges hangulatot! A kéthetente megtartott foglalkozásra itt tudtok bejelentkezni.

Most én jövök! – A hetedik Te magad légy!
Felnőtteknek
Május 5. 16.30-19.30

A Most én jövök! hetedik alkalmának fókuszába az Önmagunkkal való kapcsolódást állítjuk.
Mennyi minden vezetett oda, hogy én én-magammá váltam, milyen események és kapcsolódások formáltak? Ki ez az ÉN, aki ma itt áll, honnan jön és merre tart? Mennyire ismerem őt, és mennyire vagyunk jóban egymással?
Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kutatunk közösen beszélgetésben, mozgásban és alkotásban.
A Most én jövök! aktuális foglalkozására itt tudtok regisztrálni.

Könyvkuckó
Felnőtteknek
Május 8. 10.30-11.30

Örömmel adjuk hírül, hogy végre nálunk is van egy közösség, ahol csupa könyvszerető ember ül össze, hogy megvitassa olvasmányélményeit. Minden hónapban keresünk egy nem túl hosszú könyvet, amit néhány nap alatt is el tudtok olvasni. A következő alkalommal pedig kötetlenül beszélgetünk arról, kiben milyen gondolatokat, érzéseket indított el a közösen olvasott történet. Május 8-án egy izlandi író különös hangulatú regénye gondoskodik arról, hogy ne maradjunk téma nélkül. A Csillagok sercegése Jón Kalman Stefánsson különös hangulatú írása, egy gyermek elbeszélése és egy dédapa sorstörténete. Gyertek, osszuk meg egymással, kinek mit adott ez a több szálon futó családregény! A Könyvkuckóra itt tudtok bejelentkezni.

Apa, ma játssz te is!
0-4 éves gyerekek és családjuk
Május 26. 17.00-17.45

Csütörtök délelőttönként elsősorban édesanyákkal találkozunk a Belvárosi Ringató foglalkozásain. Havonta egy péntek délután azonban szeretnénk, ha az apák, vagy akár az egész család megtapasztalhatná azt az élményt, amit a közös éneklés, mondókázás, az ölbeli játékok és a testkontaktus nyújt kicsiknek-nagyoknak. „Vedd ölbe, ringasd, énekelj!” – hangzik a Ringató mottója, ami mindenkit hív és bátorít: Tapasztaljuk meg együtt a közös játék és éneklés erejét! Májusi alkalmunkra itt tudtok bejelentkezni.

Harangjáték
1-4 éves gyerekeknek és szüleiknek
Minden kedden 16.00-17.00

Keddenként vidám zene- és énekszó hallatszik ki a Gingalló szobából, ahol a Harangjáték várja a kicsiket szüleikkel. Megyesi Renáta batyujából ilyenkor előkerül a furulya, a xilofon és a gitár is, amit örömmel csodálnak az apróságok. A közös szabad mozgás, éneklés és zenehallgatás közben a gyerekek számos készsége fejlődik észrevétlenül, miközben a szülő-gyerek kapcsolat is egyre mélyebbé és bensőségesebbé válik. Gyertek, tapasztaljátok meg a zene sokrétű hatását keddenként! A foglalkozásra itt tudtok bejelentkezni.

Lendülő
Felnőtteknek
Hétfőnként 11.15-12.15

Ideális hétindító programot ajánlunk számotokra! Ha kieresztenétek kicsit a gőzt, vagy kell egy kis lendület a heti rutin beindításához, vár a Lendülő! Az erősítés mellett dinamikus, kardio típusú gyakorlatok, az óra végén pedig relaxáció vár. Így a család egy energikus, vidám, felszabadult anyát kaphat vissza. Míg ti formába lendültök, a gyerekeknek kitűnő szórakozási lehetőséget nyújt a Meseerdő Gyermekfelügyelet. A foglalkozásra minden alkalommal itt tudtok bejelentkezni

Egyéb programjaink

Családi mesedélután
3-9 éves gyerekeknek és családjaiknak
Május 4. 16.30-17.30

Ti szeretitek a neveteket? Tudjátok, miért éppen ezt a nevet kaptátok? Ki adta ezt nektek? Májusi Családi mesedélutánunkon minden a nevekről szól majd. Mondókázunk, énekelünk, és szenior mesemondónk történetének meghallgatása után a gyerekekkel alkotunk a témához kapcsolódóan. A kész alkotásokat természetesen mindenki hazaviheti. Szeretettel várjuk a családokat élő szavas mesemondással kávézónkban! Az eseményről itt olvashattok.

Világjáró Mesekör
Felnőtteknek
Május 24. 18.15-19.15

Mit gondoltok, a mesék csak a gyerekeknek szólnak? A Belvárosi Közösségi Tér foglalkozásain gyakran megtapasztalhatjátok, hogy nekünk, felnőtteknek is mennyi üzenetet hordoznak. Vannak mesék, amiket nem is mesélnénk el gyerekeknek, ezekből válogatunk felnőtteknek szóló Világjáró Mesekörünkön. A mesék után beszélgetünk is azok üzenetéről, meghitt, családias légkörben, kávézónk kényelmében. Világjáró Mesekörünkre nem csak kerületi lakosokat várunk, bárki jöhet, aki szereti a meséket, vagy csak szeretne ellazulva gyönyörű történeteket hallgatni. A Mesekörről itt olvashattok bővebben.

Szülőklub – Testvérharcok
Felnőtteknek
Május 31. 17.00-18.30

A testvérkapcsolatok témája kimeríthetetlen, minden kérdés egy újabbat vet fel. Áprilisi Szülőklubunkon sok témát érintettünk, de úgy éreztük, nem tudjuk teljesen lezárni a beszélgetést, még folytatnunk kell. Számtalan kérdés és élmény maradt bennünk, így abban maradtunk, hogy májusban visszatérünk a testvérharcokhoz. Nem baj, ha nem voltál velünk az előző beszélgetés alkalmával, egészen biztosan tudunk még újat mondani egymásnak. Hogyan segítsük gyermekeinket abban, hogy a lehetőségekhez mérten harmonikus testvérkapcsolatot élhessenek meg? Hogyan éljük túl a napi testvérharcokat? Kell-e igazságot tennünk, közbeavatkoznunk, és ha igen, hogyan? Miként kezeljük a rivalizációt? Májusban gondolkodjunk újra együtt a tesó-ügyről! A Szülőklubon szakemberek vezetésével, oldott légkörben beszélgetünk a szülői lét nehézségeiről, kihívásairól. Itt tudtok bejelentkezni.

Hangolódó
Várandós és kisgyermekes családoknak
Minden pénteken, egyénileg egyeztetett időpontban

A várandósság alatt rengeteg minden megváltozik a szülőkben és a környezetükben is. A testi-lelki változások mellett a kapcsolati háló is átrendeződik, egész életünk átalakulást kíván. A mindennapokban rengeteg kérdés felmerülhet szüléssel/születéssel, és mindazzal kapcsolatban, ami azután történik. Hangolódó foglalkozásunkon a babás létre készülünk, hangolódunk, a kezdetektől a baba első három életévében. Mindig az adott család fókuszában lévő témákra összpontosítunk, együtt kereshetjük a család egyéni megoldásait minden felmerülő kérdésben.
Hangolódó foglalkozásunkról itt olvashattok bővebben, bejelentkezni pedig itt tudtok.

Baba- és gyermekhordozási tanácsadás
Várandós és kisgyermekes családoknak
Minden csütörtökön 11.30-15.30

Hordozós korú gyereketek nem tarthat vissza semmitől, főleg egy jó kirándulástól nem! Elől (vagy hátul) egy baba hordozóban és egy hátizsák – kényelmes, praktikus, ideális felszerelés akár egy hosszabb túrára is. A szeszélyes tavaszi időjárás ugyanakkor elbizonytalaníthat. Hogyan öltözzetek fel, ha hordozó is van rajtatok? A babával melegítitek egymást, így mit vegyetek fel? Ha szeretnél több típusú hordozót is kipróbálni, hogy biztosan a legkényelmesebbett találd meg magatoknak, ebben is segít Segesdi Edina Baba- és gyermekhordozási tanácsadásunkon. Dina fontos írása a hordozásról honlapunkon olvasható. A foglalkozásra itt tudtok bejelentkezni.

Egyéni pszichológiai tanácsadás
Felnőtteknek
Egyénileg egyeztetett időpontban

Érezted már úgy, hogy egy helyben topogsz, nem jutsz előrébb egy kérdésben? Szülőként olykor tanácstalanul állsz gyermeked mellett, és úgy érzed, nem tudsz neki segíteni? Vagy szeretnél rendet tenni az életedben, a sok cikázó gondolatot megállítani, a számtalan napi feladatot átlátni? Szeretnél egy órát eltölteni önmagaddal, lecsendesedni, vagy csak mesélni valakinek arról, hogy olykor nehéz, sok, fáj? A Belvárosi Közösségi Térben pszichológus szakember vezetésével ötalkalmas egyéni pszichológiai konzultációs lehetőséget biztosítunk V. kerületi lakosoknak. Jelentkezni közvetlenül munkatársunknál tudsz.

Közösségünk

Közösségek hete

Belegondoltatok már, hogy a kerületünkben hány helyszín, épület őrzi Petőfi Sándor emlékét? Gondoljatok a Petőfi Sándor utcára, a Petőfi térre, a Pilvaxra, vagy épp a Petőfi Irodalmi Múzeumra! Játékra hívunk benneteket! A Közösségek Hetén, május 8. és 14. között fotópályázatot hirdetünk, ahová az általatok készített képeket várjuk. Ahol jártok, és nagy költőnk nyomára bukkantok, fotózzátok le, mi pedig a beérkezett fényképekből virtuális kiállítást rendezünk.
A pályázat témája: A nagy költő és emlékezete Belváros Lipótvárosban. Kategóriák: 1. életképek, 2. épített környezetünk.
A pályázat részleteiről honlapunkon tájékozódhattok.

Kirándulás a Budai Arborétumba

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az Öko-kör rendezvénysorozat keretein belül 2023. május 5-én, pénteken, kirándulást szervezünk V. kerületi lakosok részére a Budai Arborétumban (esőnap május 12., péntek). Kicsiket-nagyokat szeretettel várunk, ám a gyerekek csak felnőtt kísérettel vehetnek részt az eseményen. A helyszínen 8.45-kor találkozunk, a szakember által vezetett túra 1-1,5 órán át tart majd. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
Bővebb tájékoztatást honlapunkon találhattok, regisztrálni is itt tudtok
A kirándulással és a jelentkezéssel kapcsolatos kérdéseitekkel keressétek bizalommal Tircsi Anikót: +36 30 466 0785.

Információ

FelForgató Tábor
11-15 éveseknek
Július 10-14. 9.00-16.00

Szeretnéd, ha kamasz gyermeked tartalmasan töltené a nyári szünetet? Ha gyermekedet érdekli a filmkészítés, és szeretne ebben a témában tapasztalatot szerezni, új eszközöket megismerni, várjuk szeretettel FelForgató Táborunkban! Ha pedig még nincs tapasztalata ezen a téren, akkor is hasznosan telik majd el ez a néhány nap, hiszen hasonló korú gyerekekkel találkozhat, új barátságokat köthet. Mindeközben pedig megtanulhatják, miként lehet kreatív eszközökkel kifejezni érzéseiket, megismerni egymást és önmagukat. Néhány szabad hely maradt még a táborban, 11-15 éves gyermekedet itt tudod regisztrálni.

Belvárosi programok

Első Belvárosi Sportnap

A Belvárosi Szabadidő Sportegyesület május 13-án az Olimpia parkban rendezi meg az első Belvárosi Sportnapot, amelyre sok szeretettel várják a belvárosiakat, kicsiket és nagyokat egyaránt. Az eseményhez Belváros Önkormányzata és a Belvárosi Közösségi Tér is csatlakozott. Az egésznapos ingyenes rendezvény sokszínű, változatos időtöltési lehetőségeket kínál az érdeklődőknek: sportprogramok, Belvárosi Közösségi Tér kézműves-foglalkozásai, Fradi-minibusz, Alapítvány a Parasport Jövőjéért stand, Lime roller edukáció, Belvárosi Kutyafesztivál a Vigyél Haza Alapítvánnyal, V.30 Belvárosi Sportközpont aerobik és jóga foglalkozásai, rendvédelmi szervek kitelepülése, Kenderkóc Népi Játszóház és meglepetéskoncert.
További részletek az esemény Facebook oldalán találhatóak.

Bábszínház a Puskin Kuckóban

Sokunk gyerekkorának egyik kedvenc mesehőse lehetett a kedves Mazsola. Most bábelőadás formájában gyerekeiteknek is bemutathatjátok a bájos malackát és barátait a Puskin Moziban május 6-án. Jegyet itt tudtok váltani a Fabula Bábszínház műsorára. A Puskin Kuckó májusi programajánlóját itt találjátok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük