Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Anyu, az a néni boszorkány?! – empátiára nevelés a kortárs gyermekkönyvek segítségével

elmer

Hiszem, hogy szülőként az őszinteség fontos dolog. Nem azzal védem meg a gyermekemet, ha tökéletes, rózsaszín világot festek köré, hanem azzal, ha elmagyarázom azt, ami a szeme elé tárul. Fontos, hogy beszéljünk arról, hogy a világon élnek olyan emberek, akik másmilyenek, mint mi vagyunk, más nehézségekkel szembesülnek, számunkra természetes dolgok hiányát kell kezelniük, megélniük…  Szirtes-Szabó Kata írása.

H

iszen a gyerek előbb-utóbb megkérdezi majd, hogy miért van fehér bot a néninél, miért kiabál olyan furcsán a kisfiú a buszon, miért fekszik a bácsi a földön az aluljáróban, és hogy az a néni vajon boszorkány-e, amiért olyan görnyedt a háta. Arról, hogy emberek különbözőképpen élnek, más-más körülmények között, de ugyanúgy éreznek, mit mi magunk, bizony beszélni kell, jó sokat. Mert ha valamiről nem beszélünk, az titokká válik, ijesztővé és taszítóvá, ami elől el kell bújni, vagy amit meg kell támadni ahhoz, hogy valamiképpen kezelni tudjuk.

Régóta készülök már arra, hogy összegyűjtsem azokat a mesekönyveket, amelyek mentén el lehet kezdeni ezeket a beszélgetéseket, és bár az utóbbi egy-két évben megjelent néhány könyv gyerekeknek ebben a témában, még így is nagyon keveset találtam.

Ezek a könyvek különböző mélységben nyúlnak a témához, vannak egészen kicsiknek való művek, és olyanok is, melyek számomra komoly irodalmi értéket képviselnek. Ami közös mindegyikben, hogy empátiára tanítanak, és hogy jó szívvel ajánlom mindegyiket.

A másságról általában

David Mckee: Elmer (2006) – Könyvmolyképző Kiadó

elmer

Elmer, a kiselefánt, nem olyan, mint a többiek, nem szürke, hanem sok-sok vidám színe van. Bár mindenki szereti, mert mindenkit felvidít, ő mégis nehezen éli meg a másságát, a könyv azt meséli el, hogyan jut el önmaga elfogadásáig. Klasszikus, angol gyerekkönyv 2-3 éves kortól.

Duciságról, soványságról, arról, milyen nehéz barátkozni

Szegedi Katalin: Lenka (2010) és Palkó (2013) – Csimota Könyvkiadó

szegedi_katalin_lenka_elmer

Két gyönyörű könyv a barátság születéséről egy duci kislány, és egy ügyetlen, könyvmoly kisfiú között. Szegedi Katalin féltő gonddal állította össze a két kis könyvecskét, ami mentén beszélgethetünk óvodás, kisiskolás gyermekünkkel a kövérségről, soványságról, áldozattá válásról, csúfolódásról, kiközösítésről, barátságról.

Fogyatékkal élő gyermekekről

Bartos Erika:  Őrangyal – Mesék az elfogadásról (2014) – Magyar Máltai Szeretetszolgálat

orangyal-bartos-erika

Bartos Erika könyve a tőle megszokott illusztrációkkal és egyszerű, érthető szövegekkel négy történetet mesél el kerekesszékes, látássérült, hallássérült és halmozottan fogyatékos gyerekekről. Nekem személy szerint az utolsó történet (Testvér) a kedvencem, ahol az egészséges testvér szemszögéből tudhatjuk meg, milyen egy súlyosan fogyatékos testvérrel élni. Nagyon jó bevezető kötet óvodások számára!

Agnes Lacor: Lili (2011) – Csimota Könyvkiadó

lili

Egyszerű történet egy Down-szindrómás kislányról a testvére szavaival. Színes, bájos könyvecske, óvodások számára. Különösen ajánlott, ha az óvodai integráló csoportban vagy az ismeretségi körben Down-szindrómás gyerekek vannak. 3 éves kortól.

Ivona Brezinova: Add a mancsod! (2016) – Móra Könyvkiadó

add-a-mancsod

Egy kerekesszékes kisfiú, Julek, és kutyája, Cézár kalandjai nagycsoportos óvodás, kisiskolás gyerekek számára. Megismerhetjük Julek iskolai mindennapjait – felfedezhetjük, hogy épp olyan, mint minden más iskolás kisfiú –, és Cézár szemszögéből megtudhatjuk, mi mindent kell megtanulnia egy segítő kutyának.

Katariná Kerekesová: Mimi és Liza (2016) – Scolar Kiadó

mimi__liza

Ezt a könyvet a téma, és a szép kivitelezés miatt választottam, a történetszövés annyira nem ragadott meg. Egy vak, és egy látó kislány barátságáról nagyóvodás, kisiskolás gyerekek számára.

Időskorról

Sven Nordqvist: Kalapvadászat – General Press

kalapvadaszat

A Findusz könyvek írójának szürreálisan imádnivaló könyve egy öregemberről, Nagypapáról, aki elindul, hogy megkeresse a kalapját, s számtalan kaland után végül elveszettnek hitt gyermekkori emlékeit találja meg. Egyszerre vicces és megható, óvodás gyerekeknek, 3 éves kortól… és persze a szüleiknek!

Janikovszky Éva: Égig érő fű  – Móra Könyvkiadó

az_egig_ero_fu

A filmmel együtt örökzöld kedvenc idősek és gyerekek barátságáról, amiből megtudhatjuk, mi fog hiányozni Poldi bácsinak, ha egyszer nyugdíjba kell mennie. Nagycsoportos óvodás kortól.

Szegénységről, és munkáról

Vajda Éva: Anup és a csodálatos tűzhely (2016) – Móra Könyvkiadó

anup

Nagyon szép könyv, a mese is megragadó, egy indiai kisfiúról, Anupról, aki tűzhelyet szeretne vásárolni a nagymamájának, hogy annak ne guggolva kelljen csapátit sütnie, és többet tudjon pihenni. Óvodás gyerekek számára.

Magányról, öregségről, szegénységről

Ljudmila Ulickaja: Történetek állatokról és emberekről (2009) és Történetek gyerekekről és felnőttekről (2012) – Magvető Könyvkiadó

ljudmila_ulickaja

Egyszer megkérdeztem Lázár Ervintől, mitől függ, hogy gyerek vagy felnőtt könyveket ír. Nagyon csúnyán nézett rám, és azt válaszolta, ő nem valakinek ír, csak ír, és utána eldönti, hogy melyik kötetbe kerüljön. Ulickaja meséi nem kifejezetten gyerekmesék, nem gügyögnek, nem szépítenek, nem egyszerűsítenek. Csodálatos nyelvi igényességgel megírt novellák, amelyekben megtiszteli a gyerekeket azzal, hogy megbízik bennük. Megbízik abban, hogy képesek összetett, árnyalt, szépséges, komoly, akár szomorú történeteket is megérteni és befogadni az életről magáról. Nagycsoportos óvodás kortól felnőtt korig ajánlom.

Arról, hogy a szülők és a gyerekek nem is különböznek olyan nagyon egymástól

Andrus Kivirahk: Sári, Samu és a titkok (2008) – Cerkabella

sari_samu_es_a_titok

Egy fiatal észt író vicces és bölcs könyve egy családról (anya, apa, két gyerek), ahol mindenkinek megvan a maga álomvilága. Különleges, remek könyv arról, hogy milyen fontos megőrizni az álmainkat, akármennyi idősek vagyunk is. Kiváló beszélgetésindító a szülő is ember témában, valamint arról, hogy milyen is felnőni. Nagycsoportos óvodás kortól.

Az általam összeállított listában azok a könyvek szerepelnek, amiket valami miatt jónak tartok, de biztosan van még számtalan olyan, amire én nem bukkantam rá, vagy az én szívembe nem lopta be magát valami miatt. Ha van olyan, amelyet ti jó szívvel ajánlanátok, de nem szerepel a cikkben, írjátok meg bátran!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük