Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Új program indul Csudamadár címmel – Hazay Ancsával és Szirtes-Szabó Katával beszélgettünk

Új program indul Csudamadár címmel októbertől a Belvárosi Közösségi Térben. Hazay Ancsával és Szirtes-Szabó Katával beszélgettünk, akiket már jól ismerhettek több, más foglalkozásról is. Most pedig havi 1 alkalommal közös programjukkal várnak benneteket!

Rögtön adódik a kérdés… Miért választottátok a programnak a Csudamadár címet?

Hazay Ancsa: Amikor összedugtuk a fejünket, frappáns, hangzatos elnevezést kerestünk. Kata nagyon jártas a népmesék világában, az én hivatásomban pedig fontos szerepe van a népdaloknak. Kata egyik kedvenc meséje a Csudamadár című magyar népmese. Mindkettőnk számára többet mond ez a cím egy mesénél, mert szeretnénk, ha a velünk töltött időben csuda is lenne, mese is lenne, a madár pedig egy tökéletes szimbólum a szárnyaló fantáziára és énekszóra

Szirtes-Szabó Kata: A csodálatos madár motívuma nagyon sok mesében szerepel. A mesékben a madarak az eget és földet kötik össze, felviszik a hősöket a felsőbb világokba az énekük pedig gyógyít. Ezt szeretnénk mi is adni a hozzánk látogató embereknek: zenével, énekkel, mesével röptetni a lelküket, és gyógyítani a mindennapi élet által ejtett sebeket.

A program felnőtteknek szól, de ha jól tudom többféle generációt, korosztályt szeretnétek megszólítani….

Sz.-Sz. K: A mese és az éneklés korosztálytól függetlenül szólíthatja meg a fiatalokat és az idősebbeket egyaránt, így a foglalkozásokon különféle emberek kortól függetlenül találkozhatnak egymással. Az anyukák gyakran a gyerekeik mellett ébrednek rá, hogy milyen sokat ad az éneklés és a történetek hallgatása, mesélése. Ezek olyan élmények, amikről a felnőtté válás során gyakran elfeledkezünk, pedig felnőttként is ugyanolyan fontosak, életet adók. Mi arra buzdítanánk a felnőtteket, hogy ajándékozzák meg magukat egy órával, ahol gazdagabbak lehetnek egy mesével, sok-sok dallal, és egy közösség részei lehetnek

Hogyan képzeljünk el egy Csudamadár foglalkozást? Van egy konkrét váza, tematikája a havi eseményeknek, ami ismétlődik vagy egy spontánabb találkozót képzeljünk el? 

H.A: A találkozók alkalmai valamilyen szinten, de nem szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A foglalkozások vázát a természet körforgása adja. Felnőttként már észre sem vesszük, hogy az évszakok változásai más és más érzéseket, lelki folyamatokat váltanak ki belőlünk. Úgy gondoljuk, ha kicsit tudatosabban figyelnénk erre, talán könnyebb lenne megértenünk saját magunkat is.

Sz.-Sz. K.: Havonta egyszer az évkörnek, a természet működésének megfelelő témák mentén választunk majd egy-egy mesét, és ahhoz kapcsolódóan ismert és kevésbé ismert dalokat, amiket Ancsa vezetésével együtt énekelünk el. Célunk a pihenés, kikapcsolódás, feltöltődés, pozitív élményszerzés.

Bármikor lehet csatlakozni vagy egymásra épülnek a programok?

Sz.-Sz. K.: A csoportra minden alkalom előtt külön-külön lehet bejelentkezni. A kerület lakosai közül bárki, aki előtte regisztrált a Belvárosi Közösségi Tér online rendszerébe a honlapunkon, és a regisztrációját lakcímkártyáját személyesen bemutatva aktiválta, bejelentkezhet, az alkalmak nem épülnek egymásra.

H.A.: Egy-egy találkozáson megtanult énekre biztosan vissza fogunk térni, de mindig újat is tanulunk. Az adott alkalmak fő témái azonban különböznek, így bátran jöjjön el az is, aki egy előzőn nem tudott részt venni.

Mindketten tartotok különféle mesés, zenés, mozgásfejlesztő foglalkozásokat a Mérleg utcában, de eddig közös programon még nem dolgoztatok. Hogyan született meg ez a közös terv? Jól érzem, hogy mindenki “beleteszi” majd azt, amiben nagyon jó, és ebből valami remek új dolog születik majd?

H.A.: Mindketten tiszteljük egymás munkáját és mindkettőnknek lelki szükséglete az, amihez a másikunk ért. A felnőtteknek szóló mesék létjogosultságát Katánál értettem meg leginkább. Ahogy mesél, ahogy átadja a történetek üzenetét, teret adva a saját elaborációs folyamatunknak, engem magával ragadott

Sz.-Sz. K.: Én évek óta forgatom magamban a gondolatot, hogyan lehetne a népdalokat és a népmeséket együtt használni, hiszen a Metamorphoses Meseterápia egyik alapvetése az egységes és egylényegű világkép, amelynek a mese és a zene komplementer részei. Mindkettő természetes létezésünk olyan eleme, megnyilvánulása, ami nélkül csak félig-meddig tudunk működni. Nagyon szeretem, ahogyan Ancsa a zenével bánik, az ő ereiben énekek folydogálnak, az enyémben történetek. Igen, ha ezt a kettőt szabadon engedjük, csakis valami csodálatos születhet.

Köszönjük a beszélgetést! A Csudamadár programra itt tudtok bejelentkezni, az első alkalom október 13-án lesz!

This article is also available in English, in the translation of Anita Nagy.
Click here to read it.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.