Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Szelektív hulladékgyűjtés? Gyerekjáték! – 1. rész

A hulladékok újrafelhasználásának gondolata egyidős az emberiséggel. Nem csak a hulladékkezelési közszolgáltatás kezelőinek feladata a hulladékok válogatása, hanem a lakosságé is, hiszen a hulladék csökkentése mindannyiunk közös érdeke, s ha nem feladatként, hanem lehetőségként tekintünk rá, az egész család kiveheti belőle részét.
A Belvárosi Közösségi tér a kezdetektől nagy hangsúlyt fektet a környezet védelmére, a fenntarthatóságra és erre buzdítjuk a hozzánk látogató családokat, gyermekeket is. Az általunk használt, illetve kínált termékek vásárlásakor lehetőség szerint figyelembe vesszük a környezetvédelmi szempontokat, így például a Belvárosi Közösségi tér Családbarát kávézójában kapható Super juice üvege komposztálható anyagból készül. A kávézóban keletkező hulladékok egytől-egyig válogatás után kerülnek a szelektív hulladékgyűjtő kukákba, melyeket ti is megtaláltok a kávézó területén az öltöztető asztalka alatt (papír, műanyag, és kommunális hulladéktároló).
Az intézmény egész területén szelektíven gyűjtjük a hulladékot az irodáktól kezdve a közös helyiségeken keresztül a Meseerdő Gyermekfelügyeletünkig. A Meseerdőben keletkező hulladékot a gyerekek segítségével szelektáljuk. A hozzánk rendszeresen járó gyermekek már jól tudják, hogy a nálunk fogyasztott gyümölcspüré kupakja külön kukába kerül (a műanyag szelektívbe), és a papírhulladékot sem a szemetesbe dobjuk, hanem külön gyűjtjük. Fontosnak tartjuk azt is, hogy mindennapi tevékenységeink közben is felhívjuk a gyerekek figyelmét arra, hogy megfelelő tudatossággal, kevés energiabefektetéssel is rengeteget tehetnek a környezetünkért.
A gyümölcspürés kupakokat például előszeretettel használjuk építő játékként, mert élénk színeinek köszönhetően felhasználhatóak a színek megkülönböztetésére és csoportosítására szolgáló gyakorláshoz, és a szerialitás kialakításához.

További hasznos ötleteket és játékokat találtok majd cikkünk folytatásában.

 Kőszegi Rita 
Meseerdő gyermekfelügyelet

 

 

This article is also available in English, in the translation of Anita Nagy.
Click here to read it.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.