Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Ficánkoló mozgásfejlesztő ötletek Kárpáti Katitól – egyensúlyozó játékok 6.

Kedves kicsi és nagy Ficánkolók! Remélem jókedvűen, sok játékkal, tornával, mesehallgatással, zenéléssel telnek a napok és hamarosan lehet szabadon, a napsütésben is kirándulni, sétálni vagy éppen játszóterezni. De addig is küldök még néhány otthoni játékot.
Már van sokféle papírból készült és különböző méretre formált labdánk az elmúlt hétről. Ha elkopott, akkor ismét neki lehet állni gyúrni, gömbölyíteni néhányat és utána már kezdődhet is a játék.
Még egy keményebb és egy puhább párnára is szükségünk lesz, amire ráállva, egyensúlyozva kezdődhet is a célbadobás – például a bejárati ajtót kell eltalálni. Lehet az ajtóra cellux segítségével egy képet vagy bábot ragasztani és azokat célba venni. Nézzük csak hány labdával sikerült a találat. Lehet annyi szem diót, mogyorót, kavicsot vagy gyöngyöt egy műanyag flakonba két ujjal csippentve, ügyeskedve beledobni.

Utána próbálkozzunk a lábunkkal! Két talpat összefordítva felemeljük a labdát – egyesével persze – és mehet is a lábdobás. Na, most mennyi sikerült? Ismét annyi szem kerül egy másik műanyag flakonba ahány találat volt. Végül összehasonlítjuk a kettőt. Melyik több, melyik kevesebb. Megpróbálhatjuk a zörgő hangot figyelni, melyik hangosabb, melyik halkabb.

Végül még talán akad néhány párna otthon. Ha igen, akkor szép sorba rendezve lehet egy párnakígyót készíteni és azon ügyesen végig sétálni. Egy kicsi segítség jól jön néha! Ha sikerült, akkor egy ici-pici távolságra tegyük a párnákat. Most hosszabb lesz a párnakígyónk és kicsit nehezebb a feladat, mert egyik párnáról a másikra kell lépegetni. Segítség? Persze, az fontos lesz az elején. Végül szép rendet csinálunk. Először a puha párnák kerüljenek a helyükre, majd a kisebbek, vagy színesek végül a kemény vagy nagy vagy fehér. És hipp-hopp rend is lett. A labdákat el lehet tenni egy dobozba vagy szépen ügyesen kidobni a szemetesbe. A flakonra lehet még szükség, hiszen sok játékot terveztünk már és még jönnek a továbbiak.

Nagyon jó játékot, együttlétet kívánok:
Kárpáti Kati

This article is also available in English, in the translation of Anita Nagy.
Click here to read it.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.