Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Babahordozás szakértő segítséggel

A Hangolódó program részletes bemutatása, illetve a gyermekágyas időszak fontos témájának körbejárása után, ezúttal a hordozásról beszélgettünk Segesdi Edinával, aki szeretettel vár benneteket hordozási tanácsadásán is!

Miért fontos, hogy hordozási tanácsadóhoz forduljunk és ne csak az internet alapján tájékozódjunk?

Internetről már beszéltünk, hogy minden fent van és annak az ellenkezője is, nehéz rajta eligazodni. Rengeteg gyártó gyárt rengeteg féle hordozóeszközt, még nekem is nehéz lekövetnem a mindennapokban. Azt gondolom, hogy az eszközválasztáshoz nagyon nagy segítség tud lenni, ha el tudunk egy olyan helyre menni, ahol személyesen elmondják mit érdemes nézni egy hordozón, mi az, ami adott korú, fejlettségű babánál érdemes figyelni, átbeszélik személyesen, megmutatják hogyan legyen a kicsi a hordozóban és iszonyat nagy lehetőség, ha tudok többféle eszközt megfogni, próbálni, tapasztalatot szerezni az érzésről használat közben és maga a hordozásról.
Fontos, hogy tapasztalatot szerzek arról is próba közben, hogy melyik, hogy oszlatja rajtam a babám súlyát, mi az, ami kényelmes vagy még kényelmesebb vagy egyáltalán nem kényelmes. Ezt otthon gép előtt ülve, nem tudom kideríteni, hisz ránézésre csak azt látom, hogy tetszik e az anyaga, alakja, vagy a mintája a hordozónak. Azt nem látom, hogyan illeszkedik a babámra vagy az én testi adottságaimra. A kommentekbe mindenkinek saját véleményét, tapasztalatát írja le, de nem tudom, hogy a kommentelő milyen alkat, mennyit hordoz, milyen a babája. Az is szempont lehet ki mennyit hordoz. Hisz van olyan család, aki hetente háromszor 1 órát hordoz és van aki naponta négy órát. Teljesen más lesz a két család igénye a hordozóeszközzel kapcsolatban. Van, aki imádja az 5 méteres kendő anyagot kötözni van, aki menekül tőle, mert azt gondolja, nem alkalmas rá. Teljesen változó kinek mi jön be a mindennapi használatba. Rengeteg kérdés merül fel próbálgatás közben, ami a számítógép előtt ülve fel sem merülne.

Milyen jótékony hatásai vannak a hordozásnak az anya és a baba szempontjából?

Én hiszek abban, hogy minden baba hordozott baba, csak az a kérdés, hogy elbírom a karomon a 4 kg-ot egyensúlyozni, míg a másik kezemmel csinálok valamit…..Szóval először is a hordozás segíti az átállást és a hangolódást erre a világra. Biológiai alapszükségleteit könnyebben tudjuk kielégíteni a babának a mindennapokban. Nyugtatja a babát, segíti a szoptatást, az alvást. Oxitocint, boldogság hormont szabadít fel a babában és a hordozó személyben, ami a kapcsolatukat építi, erősíti és új erőket ad a szülőknek a további erőfeszítésekhez. Amit a baba megtapasztal hordozás alatt, segíti az idegrendszeri fejlődését, egészséges csípőfejlődést, fejleszti az izomzatát. Biztosítja a baba lelki-pszichés fejlődését, megalapozza a korai kötődést és segíti az ősbizalom kialakulását.
Persze nem utolsó sorban lesz két szabad kezünk, nem kell fél kézzel egyensúlyozni, segít a testvérekkel való együttlétben és ellátásában és könnyebben tudunk tömegközlekedéssel közlekedni és kis helyeken is el tudunk férni, például kisebb boltokban. Hordozás közben folyamatosan, nagyon közelről kapjuk babánktól az információkat, hogy éppen mire van szüksége, nem kell, hogy el kezdjen sírni, ha szeretne nekünk valamit jelezni. Ez biztonságot és kompetencia érzést ad a szülőnek, hogy a babája jelzéseit azonnal megtapasztalhatja és érzékenyen reagálhat is rá rögtön.

Hogyan tudnak az apukák is bekapcsolódni a hordozásba?

Erről napokig lehetne beszélni. A gyermekágyas időszakban, jó ha Apuka hordoz. Az Édesanya testének rengeteg pihenésre van szüksége, hogy biztosítani tudja kisbabája számára tejet és közben a teste, szervezete visszaálljon a várandósság, szülés előtti állapotra. Amikor az apuka hordoz, akkor az édesanya tud pihenni, töltekezni. Nem gondolok nagy dolgokra, például az említett zuhanyzás, úgy hogy nem kell sietnie, nem hajtja a tudat, hogy mindjárt jelezni fog a babája. Vagy tud fókuszáltabban figyelni a nagyobb testvérre. Az apuka pedig közben hangolódik a babájával. Ahhoz hasonlóan tudnak együtt lenni, ahogy a baba hónapokig az édesanya hasában volt. Biztonságosan, pihe-puhán körbe ölelve, szívhangot, lélegzést hallgatva és közben ringatva. A hordozás nagyon nagy segítség lehet a babának a benti létről a kinti létre való finom átállásra. Hisz a hordozás azokat nyújtja, ami a pocakban adott biztonságot. Kutatási eredmények támasztják alá, hogy az az apa, aki hordoz a baba első két életévében rendszeresen, sokkal érzékenyebben reagál a baba jelzéseire és hosszútávon érzékenyebb és türelmesebb kapcsolatot alakít ki kamasz gyermekével is. Ezért az összehangolódásért, az apuka hormonrendszerének megváltozása a felelős, ami sűrű testkontaktus által tud létrejönni. Természetesen, ha nem hordozó eszközben hordoz, hanem karjaiban akkor is elérheti a kívánt hatást, csak nehezebb lehet napi szinten sok időt karban tartani.

Segesdi Edina folyamatosan várja az érdeklődőket előre egyeztetett időpontban eszközválasztó- és hordozási tanácsadásra újszülött kortól a kisgyermekkorig, illetve a Hangolódó programra is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.