Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás 1

„Szerencsés ember vagyok, akinek a munkája a szerelme, rögeszméje és az életformája is egyben”

Segesdi Edinát már biztosan sokan ismeritek, hiszen több programot is tart a Belvárosi Közösségi Térben a Hangolódótól kezdve a hordozási tanácsadáson át a gyermekágyas segítésig. Rengeteg fontos témát járunk vele körbe az elkövetkezendő 3 alkalommal. Többek között mesél arról, hogy hogyan találta meg hivatását, miről szól a Hangolódó program, miért meghatározó a gyermekágyas időszak és a hordozás, illetve az édesapák hogyan kapcsolódhatnak be mindebbe.

Melyek a legfontosabb dolgok, amiket a munkád során meg szeretnél osztani a szülőkkel?

Nagyon szeretek családokkal foglalkozni. Megtapasztalhatom minden nap, hogy a szemem előtt
kiteljesednek a családok és révbe érnek, amikor megtapasztalják és megfogalmazzák saját igényeiket és megtalálják a számukra legmegfelelőbb megoldási stratégiájukat. Hiszem és vallom, hogy az én feladatom, hogy hiteles, friss információkat, tárgyi tudásomat, tapasztalatomat adjam és úgy legyek folyamatosan jelen, hogy a családok megtalálják a biztonságukat és a szülői kompetenciájukat és ebben erősítsem, ebben támogassam őket! Hiszem, hogy csakis a család maga tudja pontosan mi az, ami nekik a legjobb, mi az, ami nekik a legjobban tud működni a mindennapjaikban. Ők ismerik legjobban magukat, a babájukat és a saját mindennapi szituációikat. Én „csak” kísérem ezen az úton őket, addig amíg úgy érzik szükségük van rá.

A Hangolódó foglalkozásokon a leendő szülőket segíted, ahogy te fogalmazol”kíséred”. Mire számítsanak, akik jelentkeznek a programra?

A Hangolódó igazából egy összefoglaló név. A babára, a babás életre való hangolódásra ad
lehetőséget. Mint ahogy a foglalkozás leírásában is szerepel, a foglalkozások során teljesen családra szabottan, egyéni érdeklődés szerint alakítjuk ki a találkozások témáit, illeszkedve a család érdeklődési köréhez, igényeihez.

És miben más ez a program, mint egy egyszerű szülésfelkészítő tanfolyam?

Még sose tartottam két egyforma foglalkozást pont a különböző igények által. Persze biztos előkerül vajúdás, szülés, aranyóra, szoptatás, de mindenkinél teljesen más a fókusz. Sokszor van az, hogy az első alkalommal a családok szemezgetnek abból a listából, ami a BKT honlapon van a foglalkozás alatt felsorolva és közben találkozásról találkozásra módosul, kinyílik, tágul vagy esetleg áthelyeződik a fókusz annak mentén, amikről beszélgetünk. Ezért is nagyon nehéz megfogalmazni számomra röviden a Hangolódó foglalkozás mit rejt magában, mert nagyon sok mindent lefedhetnek, átfoghatnak ezek az alkalmak. De ha mégis röviden kellene megfogalmaznom, mit is kaphatnak a családok, akkor azt mondanám, friss, hiteles, evidencia alapú információk átadását, asszonytársi beszélgetések során, miközben a mindennapi életben, változásokban és a baba gondozásban tapasztalati és gyakorlati segítséget is kapnak. Azt hiszem, itt feljön a kérdés mit is jelent az asszonytársi beszélgetés. Számomra ez azt jeleni, hogy ők, a pár/ család van nagyon erős fókuszban. Sok esetben megy a foglalkozás, jönnek a témák és a pártól jönnek a gondolatok, érzetek, kérdések. Én pedig figyelek rájuk, hallgatok és esetleg
gondolatokat továbbvívő kérdéseket teszek még fel. Megosztom tapasztalataimat, információt adok át, lehetőségeket veszünk számba és közben segítem, támogatom azt, hogy a felmerülő kérdésekre megtalálják saját válaszaikat a saját életükben, ami kivitelezhető számukra a mindennapokban. Amiben jól és biztonságosan tudnak működni. Ez lehet akár egyszerű kiságy kérdése, de lehet mély lélektani, gyermeknevelési kérdések vagy bármi.

Milyen pozitív tapasztalatokat osztottak meg veled a szülők?

A visszajelzésekben a megerősítés és a megtartás szavak sokszor visszaköszönnek, ez azt erősítik
bennem, hogy nagyon nagy szükség van a meghallgatásra is a foglalkozások során. Legyen akár szó félelmekről vagy „csak” gondolatok özönéről. Sajnos a mai társadalmunkban nukleáris családok élnek, ami azt jelenti, hogy bizonyos szinten a pár egymásra van utalva mind fizikai segítségben, mind pedig lelkileg és pszichésen, vagyis szeparáltan élünk. Nincsen nagy családi közösség, ahol együtt lakunk, ahol látjuk, milyen egy várandósság az elejétől a végéig minden szépségével és nehézségével, ahol szülést/születést látunk, majd család megszületését tapasztaljuk. Nincsenek feltétlenül mintáink baba gondozásról vagy gyermeknevelésről. Jelen világunkban, sokszor a saját babánk az első, akit karunkba veszünk. Valamennyi tapasztalásunk van a saját gyerekkorunkról, családunkról és akkor általában vagy az van, hogy igen én is valahogy így szeretném vagy az van, hogy így biztos nem szeretném, de gyakorlati mintáink hiányoznak és a közvetlen tapasztalásunk is, hisz mi abban a családban gyerekek voltunk,
nem pedig felnőttek vagy szülők.

Ha az apák szemszögéből nézzük, ők milyen „útmutatást” kaphatnak?

Ami még szerintem nagyon fontos itt a Hangolódon, hogy az Apák közelebb tudnak kerülni a
várandóssághoz a beszélgetések során. Átfogóbb képet kapnak arról, hogy van a szerelmük, milyen örült hormonhatások vannak, árnyaltabb értelmet kapnak a történések, testi – lelki változások és így érthetőbbé válhat számukra ez a megfoghatatlan és felfoghatatlan csoda. Nagyon erős vonal a visszajelzésekben, ugyancsak Apai oldalról, hogy úgy jöttek, hogy együtt szeretnének szülni és elköteleződtek ebben, de nem igazán tudták mit fognak ott csinálni. Valahogy megoldják, ott lesznek, jó lesz. De nem volt arról kifejezetten elképzelés, hogy is lesz és amint közeledett a várva várt időpont elkezdtek feszülni. A találkozásink során támogatást kaptak abban, hogy megtalálják helyüket a szülőszobán és feladatukat és határozott képük lett arról mit is vár a párjuk tőlük. És a párjuk, a szülő nő is, határozottan megtudhatták, hogy mit várhatnak el, mi az, amit az Apa biztonsággal tud nyújtani. Így nem alakultak ki irreális elvárások egymás felé. Ez egy nagyon meghatározó része a szülés/születés megélésének és a
párkapcsolat további alakulásának. Természetesen az Apák a vállalásukhoz mérten gyakorlati
segítséget is kapnak a szerelmük vajúdásának és a szülés/születés támogatására és segítésére.

Mi az, amit leginkább kiemelnél a Hangolódón megjelenő témák közül?

Nálam nagyon erős fókuszban van még itt a Hangolódon a gyermekágyas időszak. Rendkívül fontos a család születésének, kialakulásának alakulásban és meghatározhatja az első évet, az hogy hogyan élik meg az első heteket az Anya és az Apa a babájukkal és mennyire élik meg kiteljesedve az Apaságukat, Anyaságukat és erősödnek meg szülői kompetenciájukban.

Mi volt az a pont az életedben vagy az a szituáció, amikor eldöntötted, hogy ezt a hivatást szeretnéd választani?

16-19 éves korom között egy francia támogatású alapítványnál dolgoztam, amely beteg gyermekek családba integrálásával foglalkozott. A munkámban nagyon erős fókuszban volt a minél több testkontaktus, hogy a család minél előbb összekovácsolódjon, egységgé váljon és megkönnyítse a baba gondozását, ellátását. Sok évvel később jöttem rá, hogy amit ott csináltam a családokkal az igazából a gyermekágyas támogatás volt. Ebben az életszakaszomban döntöttem el, ha gyermekem születik, a kezdetektől hordozni fogom. Pár év múlva jött az első lányom. Előbb sietett e világra, úgyhogy fejest ugorhattam a terápiás hordozásba. Ebben az időszakban vonódtam a koraszülött családok berkeibe. Sok mindent végig csináltunk „egyedül”, és azt hiszem, ez is azt erősítette bennem, hogy a családok felé terelődjek a banki munkámtól. Mindennapokban szájról szájra terjedve egyre több korababás család talált meg azzal a kéréssel, hogy osszam meg tapasztalataimat. Elvégeztem az itthoni Hordozási tanácsadó, oktató tanfolyam elméleti, majd gyakorlati képzését is. Aztán szépen lassan az összes fellelhető továbbképzéseket, ami azt hiszem még életem végéig tartani fognak. Közben született még egy kislányom és végül az a megtiszteltetés ért, hogy a Hordozóház csapatába hívtak dolgozni. Az itt töltött négy év alatt szerzett hatalmas gyakorlatom családokkal igen sokrétű és felbecsülhetetlen érték mai napig számomra. Rengeteget tanultam kommunikációról, sok féleségről, valódi jelenlétről és valódi támogatás nyújtásáról. Lehetőséget kaptam a Honvéd kórház koraszülött osztályán lévő családok segítésére is. A hordozás észrevétlenül, rengeteg baba gondozási dologgal összefügg a mindennapokban. Így szépen lassan bekúszott a szoptatás, alvás, mozgás, különböző nevelési irányzatok szétszálazása, gyermekágyas segítés, dúlaság és ezzel a várandósság kísérése is, majd ennek az egésznek valahogy az összefogására a Perinatális tanácsadó képzés, amire jelenleg járok. Azt hiszem, az a szerencsés ember vagyok, akinek
a munkája a szerelme, rögeszméje és az életformája is egyben.

A cikk következő részében a gyermekágyas időszakot járjuk körbe, és Edina sok
gyakorlati tanácsot is ad a leendő szülőknek.

A Hangolódó programra itt tudtok jelentkezni! Bármikor be lehet kapcsolódni és egyéni időpontot egyeztetni Edinával!

1 Hozzászólás

 1. Andi írta

  Első gyermekem szerettem volna teljesen természetes úton szülni, de nem voltam igazán felkészülve, nem tudtam kommunikálni mások felé, hogy mit is szeretnék. Ha bárki kérdezte, milyen volt a szülés, annyit mondtam, “szörnyű”. Ezért is jelentkeztem a Hangolódóra, hogy jobban fel tudjak készülni, hogy amiben utólag hibát láttam, azt ne kövessen el mégegyszer, illetve megoldást találjak rá.
  Edina segített leásni a dolgok mélyére, úgy tudtunk vele beszélni mind a szülésről, mind családi ügyeinkről, ahogy senki mással. Fantasztikus szeretettel és odaadással vezette rá családunkat a felmerülő kérdésekre és azok megválaszolására, megoldására.
  Az eredmény: férjemmel sokkal jobb a kommunikáció köztünk (azóta is), ő is sokkal inkább részese tudott lenni a várandós időszaknak és a szülésnek is. Ennek köszönhetően ha a 2. szülésünk élményéről kérdez valaki, azt tudom mondani, hogy fantasztikus volt! Férjem pontosan tudta, hogyan kell támogatni minket a folyamatban, és én is annyira nyugodtan és magabiztosan álltam hozzá, hogy amikor már élesedett a helyzet a szülőszobán, megkérdezte miben segíthet, mosolyogva annyit válaszoltam, “nyugodj meg, minden rendben.”
  Edina egy fantasztikus ember. Örökké hálás leszek a Hangolódó programon nyújtott segítségéért, és úgy egyébként egész lényéért. Ha bárhol máshol összefutunk is, ugyanaz a szeretet, törődés és támogatás sugárzik belőle, mint az “órák” során.
  💞

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.