Aktuális, Könyvkuckó, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Új rovat indult Könyvkuckó címmel, avagy hogyan válasszunk jó mesekönyvet?

Ahogyan azt számtalan kutatás is bizonyította, a mesélés és a meseolvasás a gyermekek értelmi és érzelmi fejlődése szempontjából egy különösen fontos és hasznos közös tevékenység.

Új rovatunkkal abban szeretnénk nektek segítséget nyújtani, hogy a sokszínű magyar könyvpiacon melyek azok a könyvek, amelyeket érdemes lehet beszerezni, vagy akár a Belvárosi Közösségi Tér könyvekkel jól felszerelt kávézójában, játszószobájában elolvasni. Szirtes-Szabó Kata írása.

Új, Könyvkuckó elnevezésű rovatunkban a későbbiekben rendszeresen osztunk majd meg veletek szakembereink által írt gyermekkönyv ajánlókat, ötleteket, de most a könyvválasztásról magáról szedtük össze gondolatainkat.

Szülőként több szempontból is fontos, hogy igényes könyveket találjunk gyermekeinknek.  Amikor könyvet választok a gyerekeimnek, sokáig keresgélek a könyvesboltokban, mindenbe beleolvasok, s csak azon csodálkozom, hogy általában nem néznek ferde szemmel rám, amikor órákat szöszmötölök sokszor anélkül, hogy bármit is vásárolnék. Ilyenkor azon felül, hogy remekül szórakozom, született könyvmolyként elmerülök a friss könyvek illatában, tobzódom a még el nem olvasott történetekben, próbálok bölcsen dönteni, és alaposan megfontolni, hogy mit adok a gyerekeim kezébe.

A számukra beszerzett mesekönyvek külseje, illusztrációi, formai megjelenése hatni fog alakuló ízlésükre, minél többféle, és minél igényesebb kiadvánnyal találkoznak, annál nyitottabbak lesznek az újdonságokra. Emlékszem, amikor kamaszként először jártam nyugat-európai könyvesboltban, Füzesi Zsuzsán edződött szemeimnek igazi sokk volt a francia mesekönyvek sokfélesége, különös megjelenése. Azóta szerencsére itt is szárnyakat kaptak a gyerekkönyv illusztrátorok, és a bájostól a szürreálisig minden stílusban találhatunk fogunkra való gyerekkönyvet. Érdemes néha kilépni a komfortzónánkból, és olyan könyvet is hazavinni, amit mi magunk furcsának találunk, mert előfordulhat, hogy a gyermekünk egészen más szemmel néz majd a kapott könyvre.

A második szempontom mindig a történet maga. Nem szeretem azokat a könyveket, amelyek alábecsülik gyermekem értelmi képességét, érzelmi intelligenciáját és befogadó készségét. Hiszek abban, hogy a gyerekek, bár kevesebbet tapasztaltak még, bölcsek és sok mindent megértenek, ha bízunk bennük. Szóval tiszteljük meg gyermekeinket azzal, hogy olyan történeteket olvasunk nekik, amelyek valamilyen pozitív módon ránk is hatnak, mi magunk is elgondolkodunk rajtuk. Nem kell feltétlenül mélyebb mondanivaló ehhez, lehet egy mese a maga egyszerűségében is szép, megható, bájos, izgalmas vagy vicces, és ez épp elég. Csak mozdítson meg bennem valamit, keltsen bennem érzéseket. Akár szomorú érzéseket is, amikről lehet azután beszélgetni nagyokat összebújva a kanapé sarkában.

A harmadik szempontom a gazdag kifejező eszköztár. Nem szeretem, amikor egy könyv nyelvezete szegényes vagy igénytelen, és azt sem tudom elviselni, ha az író gügyög a gyerekekkel, és mindent cukormázzal önt nyakon. A nyelvi nevelés, úgy, mint a vizuális, már jóval a beszéd előtt megjelenik, s minden könyvvel, a legegyszerűbbel is szavakat adunk ajándékba a gyermekünknek. Adjunk neki sokféle, izgalmas, varázslatos szavakat, hiszen etetni sem csak kenyérrel és tésztával, vagy édességgel etetjük őt. Ráadásul kezdetben nekünk kell majd ezeket a meséket újra és újra felolvasni, igénytelen szöveget ismételgetni pedig igazi kínszenvedés.

A negyedik szempontom a könyv céljának meghatározása. Szeretem, ha egy könyv megnevettet, tehát nálam a humoros könyvek mindig előnyt élveznek. Azok a mesék, amelyek elgondolkodtatják a gyermekemet, egy új nézőpontot ismertetnek meg vele, érzékenyítik őt egy számomra fontos témára (elfogadás, környezetvédelem, idősek stb), szintén biztosan bekerülnek a kosaramba. Valamint mivel szeretem a verseket, a kortárs költők gyerekverseinek is nagyon tudok örülni.

Egyszer azt hallottam, hogy ha könyvet adunk ajándékba, az soha nem a megajándékozottról mesél, hanem rólunk. Ugyanígy gyermekeink könyvespolca is híven tükrözi, hogy mire szeretnénk tanítani őket. Könyvkuckó rovatunkat azért indítjuk, hogy ezzel is segítsünk nektek a legjobb könyvek megtalálásában, s ezáltal abban, hogy izgalmasnál izgalmasabb világokra nyithassatok ajtót gyermekeiteknek (vagy akár saját magatoknak).

Szirtes-Szabó Kata, meseterapeuta, gyógypedagógus hamarosan folytatja Könyvkuckó című rovatát.

For English language articles please clikk here!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.