Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Szelektív hulladékgyűjtés? Gyerekjáték! – 2. rész: Tippek és ötletek

Hogyan kezdjük neki a szelektív hulladékgyűjtésnek? Minél korábban kezdjük ezt a szemléletmódot átadni gyerekeinknek, annál inkább szokássá alakul a mindennapjaikban. Érdemes először tisztázni a papír, műanyag, stb. fogalmát, majd elmesélhetjük azt is nekik, hogy miből-mi készülhet az újrahasznosítással, és esetleg milyen otthon fellelhető tárgyak készültek már ezzel a technikával.

Amikor már jól megy a tárgyak alapanyagainak felismerése, bevezethetjük a szelektív kukák használatát is otthonunkban. Fontos utánajárnunk, hogy településünkön milyen szabályok érvényesek a gyűjtéssel kapcsolatban, hiszen pl. vidéken a műanyag szelektív gyűjtőbe, Budapesten pedig a papírgyűjtőbe dobhatjuk bele a tisztított gyümölcsleves, tejes dobozokat.
Gyakorolhatjuk a szelektálást kicsiben, játékos formában is.

Tisztítsunk meg először két konzervdobozt, majd színezzük kékre, és sárgára, beszéljük meg, melyik szín milyen anyagok gyűjtési helyét jelenti, és száradás után rá is rajzolhatjuk a közismert jeleiket. Vágjunk ki reklámújságból termékeket, jól keverjük össze, és kezdődhet a játék! Később bevezethetjük a gyűjtőszigeteken található másféle anyagokat gyűjtő és másmilyen színű kukákat is a játékba.
Nagy sikere lehet annak, ha magukat az anyagokat szelektálhatják a gyerekek játékosan. Kis papírdarabokat, PET palackból kivágott darabot, műanyag csomagolás darabokat csoportosíthatnak. A szelektálásra váró termékeket elkészíthetjük mi is papírból, rajzolva, illetve akár gyurmából is.
Óvodáskorban a gyerekek már magasabb szintű összefüggéseket is képesek értelmezni. (Korábbi életkorban jellemzően a színek szerint csoportosítanák a tárgyakat, nem pedig anyagok szerint.) Tegyünk le az asztalra kék, sárga, zöld, szürke és fehér lapokat. Megbeszéljük, melyik szín milyen anyagot jelképez, majd megkérhetjük őket, rajzolják le ők is a megnevezett tárgyakat a megfelelő színű papírra, majd indulhat a gyűjtés! A szobában található tárgyakat gyűjthetik, azok anyaga alapján csoportosítva a papírokra, amíg azok be nem telnek.

Ha szeretnénk megismertetni gyermekeinket a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával, a környezetvédelem alapjaival, olvassátok el a Foxbooks könyvajánlóját, amiben számtalan remek gyerekkönyvet találhattok a témában:
https://foxbooks.hu/2019/02/18/a-legjobb-kornyezettudatos-gyerekkonyvek/

Ne féljünk korán elkezdeni a tudatos szemlélet kialakítását, mutassunk példát a gyerekeknek, akik szívesen utánoznak bennünket, és a játékok segítségével elsajátíthatják a szelektív hulladékgyűjtés csínját-bínját.

Kőszegi Rita
Meseerdő gyermekfelügyelet

This article is also available in English, in the translation of Anita Nagy.
Click here to read it.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.