Aktuális, Segítő Kezek, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Pillanatképek a Segítő Kezek Kft. munkájáról a veszélyhelyzet alatt

Belváros-Lipótváros Önkormányzata mindig is kiemelt figyelmet fordított a kerületben lakó „szépkorúak” segítésére. Ez a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet alatt sem volt másképp.

A járványos megbetegedés kapcsán bevezetett intézkedések mindinkább kiemelték, milyen fontosak számunka az idősek és az idősek egészségének védelme. Még 2012-ben egy rendkívüli hóhelyzet hívta fel a figyelmet az idősek kiszolgáltatottságára, most 2020-ban a koronavírus mutatta meg, hogy azóta mennyit változott a kerületi idősellátás.” – mondta el lapunknak Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla alpolgármester.

Az elmúlt két hónapban nem maradtak segítség nélkül az V. kerületi idősek, így a Belváros Önkormányzatának tulajdonban álló Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. ügyfelei sem. A társaság gyorsan és rugalmasan alkalmazkodott a megváltozott helyzethez.

A cél a minél gyakoribb és minden idős ügyfelet érintő segítségnyújtás úgy, hogy közben a fertőzésveszély minimalizálva legyen. Az időslátogatásokat a megváltozott helyzethez igazították a munkatársak. A személyes találkozások számát minimalizálták, az infokommunikációs csatornákon történő kapcsolattartások számát pedig maximalizálták. Természetesen amennyiben szükség volt személyes jelenlétre, minden munkatárs fokozottan figyelt a gyakori kézfertőtlenítésre, a szájmaszk és kesztyű viselésére.” – tette hozzá az alpolgármester.

A megváltozott kapcsolattartáshoz szerencsére könnyen tudott a Segítő Kezek alkalmazkodni, hisz 2015 szeptembere óta működik a kerületben az időseket segítő infokommunikációs program. A programban részt vevő idősek mára már magabiztosan használják a számítógépet, így számukra teljesen természetes volt, hogy a Segítő Kezek diszpécsereivel videotelefonon kommunikálnak. Hetente több alkalommal pedig az V. kerületi Rendőrkapitányság munkatársával nyílt lehetőség videótelefonon beszélni, aki mindamellett, hogy bűnmegelőzési aktualitásokról tájékoztatja az időseket, szívesen válaszolt az idős lakosság kérdéseire is.

A Segítő Kezek diszpécserei folyamatosan tartották a kapcsolatot az idősekkel a veszélyhelyzet ideje alatt is.

Mivel a legveszélyeztetettebb csoport a 70 év felettiek voltak, ezért a veszélyhelyzetben bevezetett kerületi intézkedések keretében a „Segítő Kezek” plusz szolgáltatásokat is nyújtott a kerületi időseknek. Ilyen tevékenységek egyike a gyógyszerkiváltás és kiszállítás volt, melynek keretében a kerületi háziorvosokkal és gyógyszertárakkal való együttműködés keretében az összes segítséget igénylő idős lakos megkaphatta időben a gyógyszereit.” – nyilatkozta lapunknak Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester

Gyógyszerátadás 2020 áprilisában.

A vírus negatív hatásait, következményeit mindenki látja, sokan sajnos tapasztalják is. Mindamellett maga a veszélyhelyzet tanít is minket, megmutat számunkra sok, a jövőben is megőrzendő és folytatandó jó gyakorlatokat. Ilyen az idősek elérésének, a velük való kapcsolattartásnak a legbiztonságosabb és leggyorsabb módja, az infokommunikáció generációkon átívelő fontossága.

Az V. kerületben élő 75 év feletti idős lakosság számára, akik otthonukat segítség nélkül elhagyni nem képesek, Belváros-Lipótváros Önkormányzatának jóvoltából ingyenesen elérhetőek a Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. szolgáltatásai. Egyrészt olyan tevékenységekhez kérhetik a segítséget, amelyek az időslátogató munkatársakkal az idős saját lakásán vagy az V. kerület területén belül közösen végezhető (közös séta, közös vásárlás, szolgáltatáshoz kísérés, társalgás, felolvasás stb.), és nem tartozik a házi segítségnyújtás, ápolás, gondozás keretébe. Másrészt azok az idősek, akik saját számítógéppel/laptoppal rendelkeznek, igénybe vehetik az infokommunikációs diszpécserek segítségét, akik a 75 év feletti, egyedül élő idősek saját lakásában segítenek a digitális tájékozódás elsajátításában.

Részletes tájékoztatást Fige Gergely, a „Segítő Kezek” munkatársa tud nyújtani az érdeklődők számára.
Elérhetőségek: Telefon: 06-30-466-9931 E-mail: fige.gergely@segitokezek.com

Forrás: Mai Belváros

This article is also available in English, in the translation of Anita Nagy.
Click here to read it.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.