Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Otthoni tevékenységek a karantén idején 3. rész – A konyha kis ördögei

A háztartási feladatok után a konyha is tartogat lehetőséget a gyerekek képességeinek
kibontakoztatására. Most, hogy otthon vagyunk, több időt töltünk a konyhában főzéssel,
sütéssel, bátran adjunk közben a gyerekeknek is feladatokat, hogy érezzék, a segítségünkre
vannak.

Segíthetnek ízesíteni az ételt, összekeverhetik nagy kanállal a hozzávalókat, és
iskolás gyerekeink akár már a gyümölcsök, zöldségek hámozásában, felvágásában
(képességeikhez mérten) is részt vehetnek.

Miután előkészítettük az ebédet, míg sül-fő az étel, íme néhány ötlet:

 • Színes palacsinta: Ételszínezékek segítségével készíthettek színes, mintás
  palacsintákat. Az elkészült palacsintatésztát osszátok szét különböző edényekbe, majd pár csepp ételfesték segítségével varázsoljátok őket színessé. A legkisebbek is segíthetnek a festék csöpögtetésében, majd a massza elkeverésében. A nagyobbak akár már részt vehetnek a
  palacsintatészta serpenyőbe merésében is, csepegtessetek különböző színeket az edénybe, formázhattok állatokat, szivárványt, mintás korongokat – ki-ki saját tudása és ízlése szerint.
 • Porcelángyurma: Száradás után a gyurma fényes felületűvé válik, mintha
  porcelánból készült volna. Keverjünk össze egy tálban 1 csésze kukoricakeményítőt, 2 csésze szódabikarbónát, 1 és 1/4 csésze vizet, majd keverjük csomómentesre. A gyerekeket mind a hozzávalók megkeresésébe és kimérésébe, mind az elkeverésbe be tudjuk vonni. Az egyenletes masszát keverés mellett közepes lángon kezdjük el főzni. Amint besűrűsödik,
  folyamatos kevergetés mellett egy labdává áll össze az egész – ezt helyezzük át egy tányérra és fedjük be nedves ruhával. Várjuk meg, amíg kihűl. Belegyúrhatunk az elkészült anyagba különböző színű csillámport is, így sokkal varázslatosabban csillog majd a fehér gyurmánk. Nagyobb gyerekekkel időközben versenyezhetünk, vajon melyikünk találja el pontosabban, hogy mennyi időre van szüksége a hűléshez. (Nem csak percekben lehet gondolkodni, tippelhetünk, hogy mire elkészül a matek lecke, a mosogatás, a rendrakás, vagy épp a másnapi napirend megbeszélése, vajon kihűl-e). Amint kihűlt, formázható is. A legkisebbek is élvezik a gyurmával való manipulációt, nagyobbacskák dolgozhatnak sodrófával és sütiszaggató formákkal, még nagyobbak szabad kézzel is alkothatnak. Készíthetünk állatkertet, embereket, járműveket, karácsonyfadíszeket télire. Fontos azonban, hogy csak lapos tárgyakat készítsünk, így könnyebben szárad és kevésbé töredezik. Elkészítés után tegyük félre az alkotásokat, oldalanként körülbelül 1-1 nap alatt száradnak ki és válnak fényessé.
 • Sófestés: Vegyünk elő egy vastagabb színes papírt, a gyerekek bátran rajzoljanak rá ragasztóval. Megkérhetjük például, hogy rajzolják le, amit épp szívesen ennének. Ha kész a rajz, alaposan szórjanak rá sót. A kisebbek ahogy csak tudják, a nagyobb ovisokat, iskolásokat meg lehet kérni, hogy próbálják meg a vonal rajzai mentén szórni a sót. A felesleget szórják le
  róla, majd cseppentővel vagy jó nedves ecsettel csepegtessenek rá vízfestéket. Figyeljük meg közösen, hogy milyen érdekes, ahogy szétszalad a szín a són. Az iskolásokkal megbeszélhetjük, hogy ez miért így történik.
 • Tésztajátékok:
  Tésztakirakó: bizonyára sok száraz tészta van most otthon elfekvőben. Szórjuk a különböző fajtájú tésztákat kis tálkákba. Tegyünk le egy nagy tálcát és lehet is tészta várost építeni emberekkel, házakkal, hagyjuk a gyerekek képzeletét szárnyalni. Ha már van olvasni tudó iskolás gyerekünk, neki felkínálhatunk betűtésztát is. Alkothatunk furfangos szavakat, szóláncot, vagy kirakhatjuk akár a kedvenc mondókájukat is. Tésztaválogató: öntsünk különböző fajtájú tésztákat egy nagy tálba, keverjük össze. Különböző szempontok alapján ajánljunk fel izgalmas válogatási lehetőséget. Az bölcsiseket megkérhetjük, hogy szín alapján válogassanak, az ovisokat, hogy forma alapján, az iskolásokat pedig akár sormintákat is készíthetnek. A nagyobbak cérnára felfűzve csodaszép nyakláncokat, karkötőket is varázsolhatnak.

Engedjük hát kibontakozni a kis művészeket, adjunk teret kreativitásuknak, hagyjuk, hogy könnyítsék terheinket és ne felejtsük el: egységben az erő!

A cikket a Meseerdő gyermekfelügyeletünkön dolgozó munkatársaink írták.

This article is also available in English, in the translation of Anita Nagy.
Click here to read it.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.