Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Itt a tavasz, csuda jó, olvad már a hógolyó… – március a Meseerdőben

Márciusban az első tavaszi napsugarakkal együtt üdvözölhetjük a természet ébredését. A Meseerdőben a hónapban nagy hangsúlyt fektetünk a tavasz hozta változásokra, sokat mesélünk, beszélünk a természet és az időjárás változásáról. Március 22-én ünnepeljük a Víz világnapját, ehhez kapcsolódóan sokat mesélünk, mondókázunk és énekelünk a vízről, és annak körforgásáról. Összegyűjtöttünk hát Nektek is néhány ötletet, hogy a gyerekek otthon is megfigyelhessék a természet ébredését, a víz értékét.

Játékötletek otthonra

  • Fűállatok készítése: Egy harisnyába szórjatok 3 evőkanálnyi fűmagot, majd rá faforgácsot, vagy virágföldet. Zárjátok le a harisnyát, majd alakítsátok tetszőleges formára a megtömött harisnyát. Tipp: cérnával, vagy befőttes gumival rögzítsétek a füleket, orrot, szemet. Áztassátok be az elkészült állatformát 15 percre, majd naponta öntözzétek. Fontos, hogy legyen alatta cserép, vagy pohár, hiszen a víz biztosan csöpög majd. Naponta locsoljátok meg, és figyeljétek meg, ahogyan 3-5 nap után kibújnak az első hajtások. Készítsetek sünit, macit, vagy akár majmot is!
  • Magcsíráztatás befőttesüvegben: Figyeljétek meg együtt, hogyan lesz magból kész növény! Nem lesz másra szükségetek, csak egy tiszta befőttes üvegre, papírtörlőre, és tetszőleges magokra. Gyűrjétek bele az üvegbe a papírtörlőket, jól locsoljátok meg vízzel, majd az üveg és a papír közé tegyétek a magokat. Tipp: Tegyétek meleg helyre, és többféle maggal próbálkozzatok (pl.: bab, lencse, mustármag, retekmag, búza), így érdekesebb lesz megfigyelni a különböző magok sarjadását.

Játékötletek a szabadban

  • A természetben is megfigyelhetitek a tavasz ébredését. Jó móka lehet, ha a mindennapi sétaútvonalatokon kiválasztotok egy-egy fát és időről időre megvizsgáljátok mi változott rajta, hogy lesz a rügyből virág, hogy csatlakoznak köré a levelek és a végén hogy válik sűrű lombbá a fa koronája. Ha van kedvetek fotónaplót is készíthettek róla.
  • Márciusban ünnepeljük a Víz Világnapját, nem véletlen ez, hiszen ebben a hónapban remek lehetőség nyílik a víz különböző halmazállapotainak megfigyelésére, a víz körforgásáról való beszélgetésre. Olvad a jég, emellett sokat esik az eső, a napsütés pedig párologtatja azt. Ez a sok víz segít a virágoknak és fáknak újjá éledni. Figyeljétek meg a halmazállapotokat a természetben található pocsolyákban, illetve kísérletezzetek bátran egy tálba engedett vízzel, nézzétek, ahogyan megfagy, kiolvad, illetve elpárolog!

Ölbeli játékok a legkisebbeknek

Én kis kertet kerteltem,
Bazsarózsát ültettem.
Szél, szél fújdogálja,
Eső, eső veregeti, huss!

Gólya viszi a fiát,
hol felveszi, hol leteszi,
Viszi, viszi,
itt leteszi, hopp!

Mondókák

Egy csepp, két csepp,
öt csepp, meg tíz,
olvad a jégcsap,
csepereg a víz.

Madarak voltunk,
földre szálltunk,
búzaszemet szedegettünk.
Mondd meg nekem te,
hányat mondasz te?

Tavaszi énekek

Tavaszi szél vizet áraszt, virágom, virágom
Minden madár társat választ, virágom, virágom
Hát én immár kit válasszak, virágom, virágom
Te engemet, én tégedet, virágom, virágom
Zöld pántlika könnyű gúnya, virágom, virágom
Mert azt a szél könnyen fújja, virágom, virágom
De a fátyol nehéz gúnya, virágom, virágom
Mert azt a bú földig húzza, virágom, virágom.

Ess eső, ess,
holnap délig ess,
Zab szaporodjék,
búza bokrosodjék,
Az én hajam olyan legyen,
mint a csikó farka,
Még annál is hosszabb,
Mint a Duna hossza.

Tavaszi mese

Zelk Zoltán: Párácska

A cikket a Meseerdő Gyermekfelügyelet csapata állította össze.

This article is also available in English, in the translation of Emese Murin.
Click here to read it.

Fotó: Aniket Bhattacharya/Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.