Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Kisgyerek kis gond? – együtt nőnek-e a problémák a gyerekekkel?

Egy család életében minden korszaknak megvan a maga nehézsége és a maga szépsége. Egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik, mindenkinek a saját temperamentuma és aktuális élethelyzete határozza meg, hogy melyiket érezzük különösen nehéznek, vagy épp a legkönnyebbnek. – Szirtes-Szabó Kata írása.

Az első hónapok, a kisbabával együtt töltött első esztendő éppúgy lehet beteljesedés és harmónia, mint megoldandó nehézségek és szépséges pillanatok hullámvasútja. Tapasztalt anyukák sokszor hangoztatott véleménye szerint a kicsi gyerekkel járó gondok nem érnek fel ahhoz, amik a felnövekvő, önállósodó csemetével együtt járnak.

Összehasonlítható-e az a kétségbeesés, ami a még beszélni nem tudó, kiszolgáltatott gyermek táplálásának, szoptatásának nehézségeivel jár azzal, amikor először várjuk a kanapén kuporogva, kezünkben telefonnal hajnali háromkor a kimaradó kamaszunkat? Szülőnek lenni együtt jár a féltéssel, az aggodalommal, azzal az érzéssel, hogy nem tudunk mindent kézben tartani, megjavítani, és a következményeket az szenvedi el, aki számunkra önmagunknál is fontosabb. Ez sokszor nehéz, ezért fontos, hogy a pozitív élményeket ugyanilyen intenzitással tudjunk megélni, átélni, hogy ne csak az egyes korszakok nehézségein próbáljunk túllenni, megugrani az aktuálisan elénk tornyosuló akadályt.

Ahogy gyermekeink intézményekbe kerülnek, fokozatosan kialakul a saját életük, baráti kapcsolataik, már nem osztozunk minden élményükben, sokszor mi magunk sem tudjuk pontosan, mi történik velük napközben, mi hat rájuk, mi formálja őket. Ahhoz, hogy ne veszítsük el teljesen a fonalat, hogy menedékként mindig ott állhassunk a háttérben, elengedhetetlen, hogy a bizalom megmaradjon szülő és gyermeke között, a mindennapos kommunikáció valamilyen csatornáját a viharos kamaszkorig fokozatosan érdemes megőriznünk.

Legegyszerűbben a közös élmények, a gyermekeinkre fordított idő és értő, őszinte figyelem az, ami segítségünkre lehet a bizalom fenntartásában. Amellett, hogy saját teret adunk nekik, s nem akarunk feltétlenül életük minden színterében szerepelni, irányítani, meghagyjuk a saját tevékenységek és barátok örömét, érdemes olyan közös programokat is választani, amiben mindannyian szívesen veszünk részt. Ez természetesen minden családban más és más lehet. A közös kirándulás, a hétvégi szülő-gyerek fagyizás, társasozás vagy sport mind-mind megfelel a célnak, a lényeg csupán annyi, hogy az egyre cseperedő gyermek számára ez ne kényszer legyen, s vegyük azt is észre, ha kinő ebből a tevékenységből, s ilyenkor tudjunk váltani.

A Belvárosi Közösségi Tér a kisiskolás korosztály és szüleik számára Dráma-duó foglalkozásaival lehetőséget teremt a közös idő aktív megélésére, s arra, hogy a gyerekek új módon, játékosan, egy új közösségben egy csapatot alkotva kapcsolódhassanak szüleikhez. A csoport elsődleges célja, hogy a szülő-gyerek párosok elmélyíthessék kapcsolatukat, még jobban megismerjék egymást és önmagukat kettejük kapcsolatának tükrében. Mindezt önfeledt játék közben: együtt alkotnak történeteket, kipróbálják magukat változatos helyzetekben, szerepekben, a csoport által nyújtott elfogadó, biztonságos légkörben. A március elején induló heti rendszerességű 10 alkalmas szülő-gyerek csoporton 4 szülő-gyermek párost várunk, a gyermekek életkora 5-11 év.

A gyereknevelés különböző szakaszaiban újabb és újabb kérdések merülnek fel, amikor egy helyzetet megoldottunk, helyette szinte azonnal terem másik, s a legtapasztaltabb szülők is gyakran elbizonytalanodhatnak. Szakembereink arra törekednek, hogy számtalan eszközzel erősítsék a szülők kompetencia érzését, támogassák a családokat a nehézségekkel való megküzdésben.

A március 1-jén induló Dráma-duó csoportba várjuk a szülő-gyerek párosokat.
Itt tudtok bejelentkezni: 
https://belvarosikozossegiter.hu/esemenyek/drama-duo/

Foglalkozásvezetők: Kubovics-Juhász Csilla és Szentkatolnayné Koller Éva
Időpont: hétfőnként 17:00-18:30
Időtartam: 2021. március 1. – május 17. (10 alkalom, Húsvéthétfő kivételével)
Korosztály: 5-11 éves gyerekek és egyik szülőjük

A program V. kerületi családok számára elérhető és ingyenes!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.