Aktuális
Hozzászólás

Zöld hónap a Meseerdőben

Az október a Belvárosi Közösségi Térben a természetvédelem, a környezetbarát életmód, a zöld gondolkodás hónapja. Hogyan jelenik meg a természettudatos megközelítés a Meseerdő Gyermekfelügyelet életében?

A Meseerdőben projekt-módszerrel dolgozunk, a hozzánk érkező gyerekeket minden nap 11 órakor egy tematikus foglalkozás várja, előzetesen kidolgozott tervezet alapján. A hetek és hónapok témáját az aktualitások adják, figyelembe véve az évszakot, az időjárást, ünnepeket, és az adott gyermekcsoport felmerülő igényeit. A foglalkozásokat több szempontot szem előtt tartva differenciáljuk, a gyerekek képességeihez és érdeklődéséhez igazítva. Ezeket tudatosan, minden kibontakozó készség-, és képességfejlesztési területet támogatva építjük fel, hiszen a hozzánk délelőtt járó gyerekek többsége nem vesz részt más intézményben foglalkozásokon.

Hétfőnként mesélünk, különböző módszerekkel dolgozzuk fel a prózai műveket. Keddenként a nagymozgások gyakorlásáé a főszerep. Szerdánként különböző hangszerek kíséretében énekelünk, ritmizálunk, hallásgyakorlatokat végzünk. Csütörtökönként elővesszük az alkotó kedvünket és kézműves foglalkozásokat tartunk. Pénteken pedig környezeti nevelés keretében ismerkedünk a világunkkal, a teremtett és természetes környezetünkkel.

Ebben a hónapban betekintést nyújtunk egy hetünkbe, hogy ti is részesei lehessetek a Zöld hónap egy szeletének. Októberben is – ha lehet, még annál is inkább – a Földünk védelme, az újrahasznosítás, a tudatosság a témánk. Tartsatok velünk, óvjuk együtt környezetünket!

A hetet egy igazán izgalmas mesével kezdjük, amit saját készítésű bábokkal játszunk el a gyerekeknek. Vlagyimir Szutyejev: A gomba alatt című meséjében a gyerekek megtanulhatják, hogy mindenki elfér a gomba alatt, ami az esőnek hála megnövesztette kalapját.

A keddi nagymozgásos foglalkozás témája egy képzeletbeli séta lesz az őszi erdőben, amelyben különböző jelenségekkel és akadályokkal találkozunk majd: felmászunk egy hegyre, átkelünk egy patakon, aminek a partján szemetet is szedünk. Ugrás, hajlás, guggolás, nyújtózkodás és karkörzések segítségével tudják majd a gyerekek megoldani az előttük lévő feladatokat.

Újrahasznosított ritmushangszereket hívunk segítségül a szerdai énekléshez, zenéléshez, hiszen a rizsszemekkel töltött műanyag palack vagy a homokkal, kavicsokkal teli tégelyek nagyszerűek az egyenletes lüktetés gyakorlásához. Kedvenc őszi mondókáink közé tartozik az Essél eső, essél; Fújja szél a fákat és a Gomba, gomba, gomba.

Csütörtökön üdítős dobozból madáretetőt készítünk újrahasznosított és a természetben is előforduló anyagokból. Használunk újságpapírt, szalmaszálakat, illetve kisebb- nagyobb ágakat is. A dobozba napraforgómagot töltünk, hiszen tudjuk, hogy a városi madarak kedvence ez a csemege.

A hét utolsó napján a víz halmazállapotaival és körforgásával foglalkozunk. Megismerhetik a gyerekek a jeget, kézbe vehetik, megfigyelhetik, hogyan reagál a meleg szobára. Megbeszéljük a csapvíz és a természetben előforduló víz közötti különbséget, és egy igazán izgalmas kísérletet is láthatnak majd.

Tartsatok velünk a hónapban is, legyünk együtt zöldek!

A gyermekfelügyeletre mindig vasárnap estig tudtok bejelentkezni a következő hétre itt.

This article is also available in English, in the translation of Emese Murin.
Click here to read it.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.