Aktuális, Családbarát, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Újra otthon – munka a kicsi gyerek mellett?

A március elején bejelentett szigorítások újra nehéz helyzetet teremthetnek a családok életében. A szülőknek több területen kell helytállniuk, a gyerekek pedig újra otthon maradtak társak, és a megszokott napirendjük, szokásaik nélkül. – Kőszegi Rita cikkét olvashatjátok.

Tudjuk, hogy nehéz volt az előző időszakban is lefoglalni a gyerekeket, értékes időtöltést biztosítani számukra, amelyben kellően kibontakozhatnak, támogatni tudjuk optimális fejlődésüket, és közben nyugodtan elvégezni a ránk váró munkahelyi és háztartásbeli feladatokat.

Folyamatos fejlődésben

Ugyan az előző tavaszi veszélyhelyzet okozta bezártság alatt már számos család elé gördültek akadályok, de mindenkinek sikerült egy számára működő rendszert kialakítania. Habár a körülmények azonosak, fontos, hogy az új helyzethez, a gyerekek jelenlegi fejlődési szintjéhez, az új szokásokhoz adaptálva készülhessünk fel az újabb kihívásokra.

Tudatos tervezés, családi szabályok

Elengedhetetlen, hogy a család életének megtervezése tudatosan történjen, a gyerekek napjai értékesen teljenek. Szem előtt kell tartani már az első napokban, hogy mindenkinek legyen saját élettere, és a mindennapos működéshez szükséges szabályokat együtt, a család minden tagjának igényeit szem előtt tartva alkossuk meg. Nehézséget jelenthet hosszabb időszakra lefoglalni a gyerekeket otthon, de a korábbi írásainkból most is tudtok számos ötletet meríteni otthoni játéktevékenységekhez, kedvetekre válogathattok mozgásos, kreatív feladatokból és izgalmas kísérletekből.

Önálló játék vagy folyamatos foglalkoztatás?

Az elkövetkező időszakban olyan tevékenységeket gyűjtünk össze számotokra, amikkel segíthettek a gyerekeknek abban, hogy megtanuljanak önállóan játszani, megleljék az egyedül játszás örömét. Amellett, hogy képesek legyenek egyedül is elmélyülni egy tevékenységben, figyeljünk arra is, hogy cselekvésbe ágyazva segítsük fejlődésüket, színes, érdekes játékokat találjunk ki számukra, amelyek kellő motivációt nyújtanak. Ez a család minden tagja számára segítség, hiszen otthoni munkavégzés mellett nincs folyamatosan lehetőség a közös időtöltésre, a játékok irányítására, ötletek adására.
Fontos, hogy ne terheljük le a gyerekeket a folyamatos foglalkoztatással. Bátran hagyjuk őket elcsendesedni, fedezzék fel maguk, hogy mire vágynak, nyugodtan időzzenek egy mesekönyv mellett. Bízzunk bennük és hagyjuk őket kibontakozni.

Kőszegi Rita – csecsemő- és kisgyermeknevelő, Meseerdő koordinátor

This article is also available in English, in the translation of Emese Murin.
Click here to read it.

Fotó: Elleke Vanooteghem/Unplash

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.