Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Újra otthon – Miért fontos az önálló játék?

Ahhoz, hogy a család megfelelő dinamikával képes legyen átvészelni ezt az időszakot együtt, elengedhetetlen, hogy a gyerekek képesek legyenek olykor önállóan is elfoglalni magukat. Fontos, hogy mindenkinek legyen saját tere, lehetősége az elvonulásra, az önálló időtöltésre. – Széki Nikoletta írása.

A gyerekeket nagyon nehéz annyi időre lefoglalni, hogy a mindennapi házimunkát elvégezhessük mellettük, az meg szinte elképzelhetetlen, hogy dolgozzunk is mellettük. Nem csoda hát, hogy felmerül bennünk, hogy időnként képernyővel kössük le őket. Erre minden családban más-más megoldás vagy szabályozás születik. Sokan a televíziót is száműzték otthonukból, és vannak olyan családok is, ahol a gyerekek korához igazítottan megszabják, hogy mennyi időt tölthetnek a képernyő előtt. Ha ezt választjátok is, nagyon fontos, hogy felügyeljétek, milyen tartalmakat néznek a gyerekek.  De mégis, miért aggodalmaskodunk annyit a képernyő előtt töltött idő mennyiségén?

A szakemberek szerint azoknál a gyerekeknél, akik rendszeresen néznek rajzfilmeket, különböző videós tartalmakat az interneten, később nagyobb eséllyel jelentkezik beilleszkedési- tanulási-, és magatartási zavar. A készen kapott képek akadályozzák a kreativitás, képzelőerő kialakulását, s így a belső képalkotás folyamatát is. A sok inger miatt játékukban is megjelenik a „belemerülés” hiánya, csaponganak a játékok között, nem köti le őket semmi hosszabb ideig. Itt felmerül a kérdés, miért fontos, és mik az előnyei annak, ha a gyerek megtanul és képes egyedül játszani, saját ötleteket megvalósítani, kibontakoztatni a személyiségét.

Az önálló játék, a saját világban való elmerülés számos kaput nyit meg a gyermek számára. Segíti őt saját képzeletének kibontakoztatásában, a közösen átélt élmények feldolgozásában. Ez a szaknyelven elaborációnak nevezett folyamat fontos eszköz és  megküzdési mód, ilyenkor a játékukban tükröződnek a feldolgozandó érzések, a számukra nehezen értelmezhető, befogadható élmények, a világ nekik még megmagyarázhatatlan jelenségei.

Az önálló időtöltés és a felmerülő akadályok leküzdése erősíti a problémamegoldó készséget, az önállóságot, és megalapozza az önálló tanulás képességét is. Az egyedül játszás során fejlődik a fantáziájuk, megtanulnak bízni magukban, így nem esnek majd kétségbe, ha később bizonyos helyzetekben önmagukra lesznek utalva. Mindez serkenti a kreativitást, márpedig a kreatív emberek könnyebben birkóznak meg a nehézségekkel életük során.

Az önálló játékkal töltött idő mennyisége kor- és személyiségfüggő. Kialakításához fokozatosságra, és nagy türelemre van szükség. Fontos, hogy a gyerekek maguk leljék örömüket a játékban, hiszen anélkül a motiváció is elveszik.

A következő cikkünkben arra adunk ötleteket, hogy hogyan tudjátok támogatni az önálló játékukat, mivel segíthetjük annak kialakulását, belsővé tételét.

Széki Nikoletta – Meseerdő Gyermekfelügyelet

This article is also available in English, in the translation of Emese Murin.
Click here to read it.

Fotó: Jelleke Vanooteghem / Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.