Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Újra otthon – Hogyan jussunk el az önálló játékig?

Habár rendkívül fontos szerepe van a családban a közös játéknak, a közös tevékenykedésnek, a jelenlegi helyzetben, amelyben sokan otthonról dolgoznak, miközben gyermekeik is otthon vannak, nagy kihívás a kisgyerekek lekötése, a harmonikus együttlét kialakítása. Ennek megteremtésének egyik fontos alappillére a napirend tudatos kialakítása, valamint az is, ha gyermekünk hosszabb-rövidebb időre le tudja magát foglalni, tud önállóan játszani. Ebben a cikkben tippekket gyűjtöttünk össze arról, hogy hogyan tudjátok támogatni gyermekeiteket az önálló játék elsajátítása felé vezető úton.

Korábban is említettük már, hogy fő a fokozatosság, és annak figyelembevétele, hogy minden gyerek más. Illetve azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a gyerekek minden életkorban másféle játékot játszanak, mert mást tanulnak, másra van szükségük a fejlődéshez.

Kezdetben gyakorló vagy másnéven érzékszervi-mozgásos játékot játszanak, amelynek során egyszerű mozgásokat, hangokat fedeznek fel, ismételgetnek, variálnak. Ebben a szakaszban az egyszerű, lehetőleg természetes anyagokból készült játékokat ajánljuk, amelyeket nézegethet, megfoghat, szájába vehet, eldobhat, esetleg vannak rajta kinyitható, elforgatható részek a finommotorika és a problémamegoldás fejlesztésére. Két éves kor után megjelenik a konstruáló játék, amelyben a gyermek alkot valamit: épít, rajzol, fest, gyurmázik, kirakózik, barkácsol és így tovább. Majd hároméves kortól észrevehetjük azt, hogy a gyerek szeret más bőrébe bújni, úgy tenni, mintha más valaki lenne, ezt nevezzük szerepjátéknak vagy fantáziajátéknak. Kisiskolás kortól jellemző a szabályjáték (pl.: fogócska, bújócska, énekes körjátékok, táblás játékok), de a korábban megjelent játéktípusok is megmaradhatnak, vissza-vissza térnek. A különböző életkorokra jellemző játéktípusok ismerete segíthet minket az otthoni elmélyült egyedül játszás feltételeinek megteremtésében – a tér elrendezésében, a játékeszközök és az életkornak megfelelő játékötletek kiválasztásában.

Jöjjenek is a gyakorlati tanácsok!

 • Figyelj a hely és az idő kiválasztására!
  Az időpont kiválasztásánál gondoljatok arra, hogy a pici kipihent, ellazult legyen – mint például evés vagy fürdés után. Érdemes naponta egy-két alkalommal beilleszteni a napirendbe, aminek hatására egy idő után rutinná fog válni ez a program is. 1 éves kor alatt kb. 5-10 perc, 1-3 év között kb. 15-30 perc önálló játékra lehet számítani, de ez gyerekenként változhat. A helyszín mindenképp egy biztonságos szoba legyen, ahol elérhető helyen vannak a játékok, és ti is a közelben, látható helyen vagytok. Azt javasoljuk, hogy az elérhető játékokat időnként cseréljétek, ezzel is fenntartva a gyerekek érdeklődését és lelkesedését.
 • Beszéld meg vele!
  Jelöljétek ki a kereteket, mondjátok nyugodtan, hogy: „Most dolgom van, szükségem van pár percre, ami alatt elvégzem a munkámat/ főzök valamit stb. Addig játssz valamit, nemsokára én is csatlakozom.” Fontos, hogy kis kortól kezdve partnerként kommunikáljatok a gyermeketekkel, ez jó alapja lesz a kapcsolatotoknak a későbbiekben.
 • Fokozatosan vezesd be!
  Elsőre pár egyedül eltöltött perc is nagy lépés lehet, fogadjátok azt is örömmel. Apránként, fokozatosan tudjátok növelni ezt az időt, gondoljatok arra, hogy ez is egy tanulási folyamat, amely nem lineáris, egymást váltják benne gyorsabban haladó, stagnáló és visszaeső szakaszok.
 • Adj neki időt!
  Lehet, hogy a gyerek nem fog tudni egyből belemerülni a játékba, nem baj, ha lézeng, csapong vagy unatkozik a játék előtt. Hagyjátok, hogy végigmenjen ezen a folyamaton és kiválassza, hogy mivel szeretne játszani.
 • Javasolj játékot!
  Ha kisebb gyerekről van szó, vagy a nagyobbacska sokáig nem talál olyan játékot magának, ami leköti, ajánlhattok neki tevékenységet, vagy valami egyszerű, de mégis számára nem mindennapi játéktárgyat (pl.: fakanál, ruhadarab).
 • Ne zavard meg!
  Amikor az önálló játékra kijelölt időn kívül azt látjátok, hogy a gyermek szemlélődik, megfigyel, ne zavarjátok meg, hagyjátok elmélyülni. Ez még inkább igaz az önálló játékra kijelölt időre: figyeljetek arra, hogy ne zökkentsétek ki gyermeketeket a játékból.

Remélem hasznosnak találtátok a tippeket, következő cikkünkben konkrét játék ötleteket is kínálunk majd nektek.

Sok örömteli együtt- és különjátszós percet kívánunk!

Fábián Sára – Meseerdő Gyermekfelügyelet

This article is also available in English, in the translation of Emese Murin.
Click here to read it.

Fotó: Sandy Millar / Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.