Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Újra otthon – Az önálló játék támogatása

Korábban már kifejtettük, mennyire nélkülözhetetlen az önálló játszás képessége a gyermekek optimális fejlődéséhez. Amellett, hogy számos fejlődési lehetőséget nyújt, teret, és időt biztosít számotokra a többé-kevésbé zavartalan munkavégzéshez. Mi, a Meseerdőben korcsoport, de leginkább képességek és érdeklődési terület szerinti játékok felkínálásával támogatjuk az önálló játékot. Hadd ajánljunk hát néhány játéklehetőséget, ami számunkra a gyakorlatban bevált, és mindenki örömét lelheti bennük!

Általánosságban elmondható, hogy a biztonságos környezet, az elérhető magasságban, távolságban lévő játékok segítik az önálló játékválasztást, a választás lehetősége pedig fenntartja az érdeklődést, a motivációt.

Játékok csecsemőknek

Szülőként az ember úton-útfélen színesen villogó, fénylő, daloló, sivító, integető, nyomogatható játékok reklámjaiba botlik. Minden műanyagból, szintetikus anyagból készül, és legfeljebb két funkciója van: villog, és zenél gombnyomásra. A hirtelen megjelenő inger(vihar) ugyan eleinte érdekes lehet, de hamar unalmassá, érdektelenné válhat a kicsik számára. Ezek a játékok nem támogatják optimálisan a fejlődést, a túl sok ingerhez könnyedén hozzászokhatnak, és egyre több és több ingerre lesz szükségük a mindennapokban, az egyszerű játékok már nehezen kötik le figyelmüket.

Az egyszerűség és környezettudatosság, valamint az újrahasznosítás számunkra fontos irányelvek. Minél egyszerűbb egy tárgy, annál több funkciója lehet, annál több lehetőséget rejt magában.

  • A különböző színes-mintás játszószőnyegek már önmagukban érdekesek egy csecsemő számára. A játszószőnyegre helyezett színes és puha kockák, rágókák, textil labdák, babakönyvek és különböző nagyságú, anyagú kendők a gyerekek köré helyezve, elérhető távolságban sokáig leköthetik őket. Játszószőnyeget könnyedén ki lehet egészíteni kis varrótudással is, hiszen lehet néhány öltéssel kis nyitható ablakokat lehet varrni a szőnyegre, címkéket, csengőt, vagy törhetetlen, biztonságos babatükröt.
  • Több időt, és kreativitást igényelnek a manapság méltán népszerű csendes könyvek (készségfejlesztő babakönyvek). A könyv lényege, hogy kézzel készül, minden oldalán különböző aktív, szem-kéz, két kéz koordinációt fejlesztő, kognitív fejlődést támogató tevékenységet nyújt. Varrhattok bele gombokat, szalagokat, különböző formákat tépőzárral. Ahány ház, annyi csendes könyv. A könyvet a gyerekek képességeihez, érdeklődéséhez lehet igazítani, és szükség szerint kiegészíteni, összetettebbé tenni.
  • A csendes könyvekhez hasonlóan érdekes játék lehet a padlóra négy oldalán rögzített simítózáras zacskó, és abba helyezett különböző apróságok. Rögzítsetek egymás mellé több zacskót, és tegyetek bele golyókat, gombokat, szívószálat. Izgalmas lehet, ha zselébe helyeztek csillámport, vagy festéket. A zacskók eléréséhez a gyerekeknek helyváltoztatásra van szükségük, így mozgásra ösztönözhetőek lesznek.
  • Fél literes PET-palackba töltve a színes és apró gombok, pomponok, vagy kisebb-nagyobb kavicsok, termések sokáig le tudják kötni a gyerekeket. A palackok hangja, és látványa is hosszasan lenyűgözheti őket, emellett aktív mozgásra is szükségük van az elérésükhöz, így motiváló hatásúak.

Játékötletek kisgyerekeknek

  • Minden életkorban érdekesek lehetnek a konstruáló játékok különböző formái. Még izgalmasabbá tehetjük, ha otthon is megtalálható kidobásra szánt tárgyakat nevezünk ki építőkockának. Lehet üres teás dobozból, gyümölcsleves, vagy tejes dobozból, sőt, még tisztított joghurtos pohárból is építeni. Az új játékot előzetesen színesre, mintásra festhetik a gyerekek.
  • Számos formát, térbeli alakzatot készíthetnek a gyerekek spatulák felhasználásával, azok két végére előzetesen ráragasztott tépőzárak segítségével. A spatulákra rajzolni lehet, így számos lehetőséget rejt magában, hosszú időre lekötheti őket.
  • A járólapra ragasztott csomagolópapírra, vagy akár egyszínű tapétára egész nap rajzolhatnak a gyerekek. A nagy felület a vállból indított rajzolást támogatja, s ezzel is megalapozható a finommotorika kialakulása.
  • A legtöbb háztartásban fellelhető eszköz a muffin sütőforma. Hasznos eszköze lehet a színek, formák, típusok szerinti játékok csoportosításának, gyűjthetőek benne termések, golyók, csecsebecsék. Hagyjuk a gyerekeket saját szabályok szerint rendszerezni!
  • Szórakoztató, izgalmas játék lehet, ha a falra, vagy a szekrény oldalára papírtörlő gurigát, vécépapír gurigát ragasztunk egymás alá, X, vagy Z alakzatban. Fontos, hogy a tetejét elérjék a gyerekek, és különböző guruló tárgyakat dobhassanak bele, így követni tudják a tárgyak útját. Kipróbálhatják, milyen, amikor a színes kis labdák gurulnak benne egymás után, beletehetik kisautóikat, vagy apró játékaikat. Előzetesen készíthetünk elő egy tálban játékokat, hogy kedvet kaphassanak ők is a gyűjtögetésre.

A gyerekek minden újdonságnak szívből tudnak örülni, sokat babrálnak számukra ismeretlen, egyszerű tárgyakkal is. Hagyjuk hát őket felfedezni, új játékot kitalálni, és bízzunk bennük, tekintsünk rájuk partnerként!

Kőszegi Rita – Meseerdő Gyermekfelügyelet

This article is also available in English, in the translation of Emese Murin.
Click here to read it.

Fotó: Stephen Andrews / Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.