Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Szuper közösség a kicsiknek, feltöltődés a szülőknek!

Már a kezdetek óta a Belvárosi Közösségi Tér közkedvelt és példa értékű szolgáltatása a Meseerdő időszakos gyermekfelügyelet, amely nagy segítséget jelent a belvárosi szülőknek, ha éppen hivatalos vagy egyéb ügyet intéznek, a nagyobb vagy kisebb testvérrel szerveznének programot vagy éppen szükségük van egy kis feltöltődésre. A Meseerdőben dolgozó kolléganőinkkel beszélgettünk a gyermekfelügyelet mindennapjairól.

Nagy hangsúlyt fektettek a szabad játékra, de biztos van azért egy napirend. Hogyan képzeljünk el egy délelőttöt vagy egy délutánt a Meseerdőben?

Kőszegi Rita: Valóban nagy hangsúlyt fektetünk a szabad játékra, és minden tevékenységünket a gyerekek igényeihez igazítjuk, mindemellett segítjük őket a szabad játékválasztás terén és a játék folyamatában is. Két rögzített napirendi pontunk van, a 11 órai foglalkozás, és a délután 1-3 közötti pihenőidő.

Rengeteg jó, szerepjátékra ösztönző, illetve fejlesztő játék van nálatok. Mik a gyerekek kedvencei, amelyek a legtöbbször kerülnek elő?

Varga Bettina: A játékok kiválasztásánál figyelmet fordítunk arra, hogy minden korosztálynak és érdeklődési területnek megfelelő játékot, eszközt megtalálhassanak a hozzánk érkező gyerekek, és támogathassuk fejlődésüket játékos, örömteli formában. Mindenkinek megvannak a saját kedvencei (még nekünk is!), így nem tudunk kiemelni egyet sem, de például szívesen főznek a gyerekek a babakonyhában, vagy öltöznek rendőrnek, illetve rendszeresen kerülnek elő társasjátékok, kirakók is.

Különböző korosztályok is jelen lehetnek nálatok egy időben. Hogyan tudjátok az eltérő igényeket teljesíteni?

Széki Nikoletta: A különböző szakterületeinknek (csecsemő- és kisgyermeknevelő és óvodapedagógus) köszönhetően csecsemőkortól egészen iskolás korig tudjuk a foglalkozásokat a csoport összetételéhez igazítani, differenciálni. Ugyan a mindennapokban nem lehet minden játékot, minden elfoglaltságot kategorikusan szétválasztani, de igyekszünk mindenki számára befogadható, érdekes, és a fejlődést optimálisan támogató tevékenységet választani.

Egy előzetes konzultáció, illetve a beszoktatás időszaka után kortól függően tölthetnek el nálatok a gyerekek napi néhány órát. A jelenlegi helyzetben hogyan zajlanak a mindennapok?

Nagy Anita: Jelenleg kiemelt szerepet kap nálunk a rendszeres felület- és játékfertőtlenítés és a maszkhasználat. A viselt maszk kiválasztásakor figyelmet fordítunk a jelen lévő gyermekek igényeire, kedves minták várják őket, az éppen beszélni tanuló gyerekek pedig átlátszó maszkjainknak köszönhetően a szájunk mozgását is látják, így könnyebben utánozzák azt. Mindezek mellett a Meseerdő mindennapjai zavartalanul működnek.

Havonta egy alkalommal a Belvárosi Közösségi Tér weboldalán segítő cikkekkel is támogatjátok a szülőket, legyen szó otthoni, könnyen kivitelezhető játékokról vagy éppen az évszakokhoz köthető mondókákról, szokásokról. A Meseerdőben is megjelennek ezek a témák?

Kőszegi Rita: A segítő cikkek, különböző tartalmak írásakor először a Meseerdő havi tematikáját vesszük számításba, és abból kiindulva próbálunk a szülők segítségére lenni az otthoni tevékenységek tervezéséhez, hiszen tudjuk, hogy nagy kihívást okozhat az értékes szabadidő megtervezése.

Köszönjük a beszélgetést!

Szeretettel várjuk a Meseerdőbe a gyerekeket 6 hónapos kortól iskolás korig. Az első látogatást egy konzultáció előzi meg, majd a beszoktatás időszaka után kortól függően, különböző hosszúságú időszakokra lehet igénybe venni szolgáltatásunkat.
Kérjük olvassátok el a legfontosabb tudnivalókat itt!
Bejelentkezéseket mindig a következő hétre fogadunk, vasárnap 20 órakor zárul a regisztráció a következő hétre.

This article is also available in English, in the translation of Emese Murin.
Click here to read it.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.