Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Évszakról évszakra a Meseerdőben – „Ipiapacs kikelet, bújócskáznak a rügyek…”

A gyerekek alig várják a jeles napok fesztiválját. Az első tavaszi hónap nem csupán a rügyező fákról, a bokor alatt megbúvó hóvirágról szól, hiszen a március, több izgalmas jeles nappal büszkélkedhet.


Rögtön a hónap elején, március 6-án van az Energiatakarékosság Világnapja. Mi, itt a Meseerdő Gyerekfelügyeletében nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy odafigyeljünk a környezettudatosságra és erre tanítjuk az ide látogató gyerekeket is. Mindig lekapcsoljuk a villanyt, ha nem tartózkodnak gyerekek szobában, a kézmosásnál is törekszünk a szükséges mennyiségű víz használatára, mindemellett rengeteg alkotást készítünk újrahasznosítható, újra felhasznált anyagokból. Mesélünk, bábozunk nekik, hogy minél közelebb érezhessék magukhoz az őket körülvevő természetes környezetüket. Beszélgetünk a Napról, annak hatékony és káros hatásairól, megfigyeljük a víz sokoldalúságát, tanulmányozzuk, hogy különböző tárgyakkal milyen levegőáramlást tudunk elérni. Ehhez szélforgókat, ping-pong labdát, hungarocell és üveggolyókat használunk. Fontos, hogy érintve legyenek ezek a témák, hiszen a mai világban már sok mese íródott, játék készült ebben a témában. Arra buzdítjuk a családokat, hogy ők is törekedjenek arra, hogy ne minden szemét kerüljön azonnal a szemetesbe. Engedjétek szabadjára a kreativitásotokat és meglátjátok, milyen praktikus használati tárgyakat gyárthatnak vagy szép újjá varázsolt dísztárgyakat készíthettek.

A hónap közepén megemlékezünk a március 15-ei történésekről. Elővesszük a piros, fehér, zöld papírokat és zászlót, kokárdákat csinálunk. Megbeszéljük, hogy ezeknek a színeknek mik a jelentései. A kisfiúk fejére csákó, a kislányok fejére párta kerül. Az óvodáskorú gyermekekkel már érdemes beszélgetni a népi hagyományokról, hogy milyen szerepük és milyen feladatuk volt a férfiaknak és a nőknek ebben az időben. A nagyobbakkal már elnézhetünk a naphoz kapcsolódó ünnepségekre, játékokra.

Március 21-e A bábosok világnapja. A rákövetkező hétfőn előtérbe helyezzük a különböző nemzetiségű babákat, bábukat, megrendezzük a „bábok bálját”. Sok fejdíszünk, ujjbábunk van, amelyekkel mesebeli történeteket játszunk el, dramatizálunk, grimaszjátékozunk. Jelmezeket készítünk, illetve felhasználjuk a szobában lévőket. A Meseerdő Gyermekfelügyeletét színházzá varázsoljuk, és igyekszünk színházi élményt varázsolni a gyerekeknek, ahol nézőkből szereplőkké válhatnak. Szerencsére már egyre több színház szólítja meg a kisebbeket, bátran ajánljuk a különböző módszerekkel működő, alternatív bábszínházakat.

Március 22-e a Víz világnapja. Ezen a napon kékbe borul a világ és egy pillanatra mindenki elgondolkodik azon, mennyire fontos is az élővilág számára a víz. Mi sem maradunk restek, rengeteg fejlesztőjátékkal és kísérlettel készülünk. Megfigyeljük, hogy a különböző anyagú játékok elmerülnek-e a vízben vagy sem. Beszélgetünk a víz szerteágazó tulajdonságairól, összehasonlítjuk, hogy az évszakok változása hogyan hat a víz halmazállapotára. Vízi állatok bőrébe bújunk, hajókat, tutajokat készítünk a csoportszoba eszközeiből és bútoraiból, valamint vízesést alkotunk textil és papír felhasználásával. Ügyességi és párosító játékokat játszunk, horgászunk, halakat párosítunk. Kiemeljük, hogy a növények számára mennyire fontos is a víz és ezt csíráztatással szemléltetjük.
Otthon is lehet hajtatni, ültetni valamit és minden nap rácsodálkozni, hogy milyen változások lettek. Ha családi kirándulásra vágytok, mi szeretettel ajánljuk, hogy látogassatok el egy cseppkőbarlangba, mutassátok meg a gyerekeknek ezt a természeti csodát. Ha elvarázsolta a gyerekeket, akkor készíthetünk magunknak házi készítésű cseppkövet.
Cseppkőkészítés: Két pohárban keverjünk össze két-két deci meleg vizet 2-2 kanál sóval és egy vászoncsík két végét lógassuk bele a vízbe. Tegyünk alá egy tálcát és tegyük meleg helyre. Néhány nap múlva elkezd a tálcán növekedni a cseppkő.
Ha még kísérletezni lenne kedvünk, akkor szénsavas vízbe tegyünk néhány szem mazsolát és engedjük elbűvölni a gyerekeket.
Kitalálhatunk magunknak egy „vízcseppgyűjtő” játékot. Egy héten keresztül vízcseppeket lehet gyűjteni, bevonva az egész családot. Például járhat „vízcsepp” azért, ha elsétálunk a Dunához, ha megkóstoljuk a szénsavas és a mentes vizet, ha dióhajót készítünk, vízi élőlényeket barkácsolunk vagy terepasztalt készítünk. A hét végén össze lehet mérni, hogy ki mennyire volt aktív, kinek mennyi víz van az üvegében.

Ahogy már megszokhattátok, márciusi cikkünk végén is szeretettel javaslunk pár kedves mesét, mondókát. A kisebbeknek Sarkady Sándor: Zápor, Vlagyimir Szutyejev: A gomba alatt, Drégely László: Pereg a dob mondókáját és Szalai Borbála: A napocska tükre című meséjét ajánljuk.
A nagyobbaknak Benedek Elek: Az ember a legerősebb, Tordon Ákos: Mézeskalács huszár, Az öreg halász és a nagyravágyó felesége mesét tanácsoljuk. Korosztálytól függetlenül lehet hozzájuk dramatizáló kiegészítőket használni, mozgássorozatokat kitalálni a mondókákhoz.

Meseerdő gyermekfelügyeletünk vár benneteket hétről hétre hétfőtől péntekig 9 és 19 óra között. Itt tudtok bejelentkezni (a következő hétre vasárnap este 20 óráig.)

For English language articles please clikk here!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.