Aktuális
Hozzászólás

Fenntarthatóság a Belvárosi Közösségi Tér kávézójában

Fenntarthatóság, ökológiai lábnyom-csökkentés – öko-hónapot tartunk a Belvárosi Közösségi Térben. A témához kapcsolódó aktuális események, előadások, beszélgetések mellett cégünk napi szinten is törekszik Földünk egészségének megőrzésére.

Kávézónk kínálatában igyekszünk szem előtt tartani a fenntarthatóság szempontjait, a minél kisebb ökológiai lábnyomot. Hogy miben is nyilvánul meg, és hogyan lehet ezt akár mikroszinten teljesíteni?

Beszerzésünk során kollégáink gyakran személyesen szerzik be a közeli boltokból az árut, gyalogosan közlekedve. Amennyiben lehetséges, a hazai gyártású / termelésű termékeket részesítjük előnyben. Elsősorban helyi kisvállalkozásoktól szerezzük be a szükséges dolgokat – ezzel támogatva a helyi gazdasági életet. A szállítás országon (városon) belül nem tart sokáig, így kevesebb üzemanyagot fogyasztunk, amivel kevésbé növeljük a levegő szennyezettségének mértékét. Külföldről egyéb szállítási eszközökön is érkezhet az áru – akárhogyan is, földön, vízen, levegőben nyomot hagy, nem keveset. Emellett a nem tartós élelmiszerek (gyümölcs, zöldség, hús) szállíthatósága érdekében több tartósító anyagot szükséges használni, valamint a hűtés során is sok környezetszennyező anyag keletkezik.

Kávézónkban a szezonális kínálatot, a természetes összetevők használatát igyekszünk erősíteni. Minél kevesebb termék tartalmaz húsárut, állati eredetű termékek helyett előnyben részesítjük a növényi eredetűt.
Nem kínálunk műanyag palackos italokat, ellenben kulacsotokat bármikor szabadon megtölthetitek friss, szűrt vízzel.

És végül: a hulladékkezelésben is jó példával igyekszünk elöljárni. Minél kevesebb csomagolóanyagot használunk, ám abból is a környezetbarátabb verziót. Nylonzacskó helyett újrahasznosított papírzacskót használunk szükség esetén – de legfőbb törekvésünk, hogy a csomagolóanyagok használatát minimalizáljuk. Papírpoharat ritkán használunk, a kávé helyben fogyasztását támogatjuk. A keletkező hulladékot szelektíven gyűjtjük, erre biztatunk benneteket is.

Fogyasszátok ti is jó szívvel helyben a frissen sütött pékárukat, kávézónkban készített szendvicseket, kávét, kerülve a tartós élelmiszereket! Bízunk benne, hogy a jó példa ragadós, és elhiszitek, hogy apró lépésekkel, csekély gesztusokkal ti is tehettek Földünkért.

This article is also available in English, in the translation of Emese Murin.
Click here to read it.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük