Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Évszakról évszakra a Meseerdőben – Január-január! Mindenkire csoda vár!

Az ünnepek elteltével, a hosszú együtt töltött napok, finomságok és a várva-várt ajándékok kibontása után az ember érezheti azt, hogy elmúlt a csoda, nincs mit várni a mindennapokban, kezdődik újra a mókuskerék. Olvassátok el Meseerdő gyermekfelügyeleten dolgozó kollégáink játékötleteit, illetve verseket és mondókákat, amelyeket szürke januári napokra ajánlanak!

Itt a Meseerdőben sem áll meg az élet, mindennapos tevékenységeink során szem előtt tartjuk, hogy a hozzánk érkező gyerekek ne csak jól érezzék magukat, hanem a fejlődésüket minden aspektusból megtámogatva, vidám, támogató közegben töltsék napjaikat.  Januárban nagy hangsúlyt fektetünk az érzékelés-észlelés játékos fejlesztésére, különös tekintettel a taktilis és kinesztetikus észlelésre.
Mutatunk néhány ötletet, ajánlunk néhány játékot, amivel ti is színesebbé tehetitek a szürke januári napokat, amikkel újra örömötöket lelhetitek a mindennapokban, még akkor is, ha az idő nem enged sokáig a szabadban játszani.

JÁTÉKÖTLETEK A SZABADBAN

Havas időben (Reméljük, hogy ezen a télen még lesz egy kis hó.)

 • Ha a szánkózás, hógolyózás és hóember építést már jól begyakorolták a gyerekek, játszhattok a hóban nyomkereső játékot. Keressetek állatlábnyomokat, cipőnyomokat, beszéljétek meg, kitől származhatnak, fűzzetek meseláncot a nyomok köré!
 • A nyáron mindennapos homokozásról sem szabad lemondani a hideg időben. A hónapok óta pihenő homokozó vödröt, lapátokat, sőt, még a formákat is bátran ki lehet vinni a hóba, a gyerekek szívesen gyűjtenek havat, készítenek hóvárat.
 • Ássatok nagy gödröt a hóba, és próbáljátok az előre bekészített hógolyókat bizonyos távolságokból dobva beletalálni.
 • Színezzétek a havat ételfestékkel, nézzétek meg, hogyan keverednek a színek, mi történik, ha olvad a hó. Faággal, kis bottal rajzolni is tudtok a hóba.

JÁTÉKÖTLETEK OTTHONRA

Ha az időjárás nem alkalmas a kinti játékra, készíthettek otthon műhavat, kisebbeknek fehér só-liszt gyurmát.

 • Műhó: három adag szódabikarbónához keverjünk hozzá egy adag hajbalzsamot, vagy borotvahabot.
 • Só-liszt gyurma: 2 csésze liszt (sima búzaliszt), 1 csésze, apró szemcséjű étkezési só, kicsivel több, mint fél csésze víz.
 • Fagyos időben tegyetek ki az erkélyre, ablakpárkányra egy kis tálban vizet és hagyjátok ott éjszakára megfagyni. Másnap reggel nézzétek meg, mi történt a vízzel, mi történik vele az után, hogy bevittétek a meleg lakásba. Tehettek a vízbe kis műanyag játékokat, és figyelhetitek, mikor bukkan elő a jégtömbből. Bátran színezzétek ételfestékkel, vízfestékkel a vizet. Ha enyhébb az idő, fagyasztó hűtőben egy éjszaka alatt megfagy a folyadék.
 • Január 18-án van a hóemberek világnapja, és ha van hó, ha nincs, sokféle tevékenységet fűzhetünk fel hóember-témában.
  Ragasztás: hóember formában beragasztózunk egy vastagabb lapot, és a gyerekek vatta, vagy golyóra formázott krepp papír felhasználásával készíthetnek hóembert. Nagyobb gyerekek segíthetnek az alapanyagok előkészítésében is (vatta tépése, krepp papír golyóvá formálása)
  Festés „pufi festékkel”: Színes kartonpapírra festünk, hiszen hóemberünk fehér színű lesz. Festhetünk ecsettel, és tölthetjük tubusba, habzsákba a masszát. Összekeverés után indulhat is az alkotás! Pufi-festék: 1 csésze liszt (kb. 100 g), 1 és 1/4 teáskanál sütőpor, 1/4 teáskanál só, ételfesték, víz.

TÉLI MONDÓKÁK, VERSEK

A tél tökéletes alkalmat nyújt a családnak a meghitt időtöltéshez. A gyerekek szívesen hallgatnak verseket, mondókákat a meleg szobában, egy bögre forró kakaó mellett. Fogékonyak az újdonságra, de biztonságot ad számukra az ismétlés is. Ne féljünk hát új verseket, mondókákat bevezetni a mindennapokba.

Kisebbeknek ajánljuk

Havazik
Ha-ha-ha havazik,
He-he-he hetekig,
Hu-hu-hu hull a hó,
Hi-hi-hi jaj de jó!

Csip-csip csóka
Csip-csip csóka,
vak varjúcska.
Komámasszony kéreti a szekerét,
nem adhatom oda, tyúkok ülnek rajta.
Hess, hess, hess!
(A kezünket egymásra téve megcsípjük az alsó kézfejet, és ritmusosan fel-le mozgatjuk, a végén hessegetünk.)

Óvodásoknak ajánljuk

Varjú károg
Varjú károg, fúj a szél,
Esik a hó, itt a tél.
Jaj, de nagyon hideg van
Ropog a hó alattam.
Vígan csúszik a kis szán,
Most örülünk igazán!

Dirmeg-dörmög a medve
Dirmeg-dörmög a medve,
nincsen neki jókedve,
alhatnék, mert hideg van,
jobb most benn a barlangban.

Kányádi Sándor: Betemetett a nagy hó
Betemetett a nagy hó
erdőt, mezőt rétet.
Minden, mint a nagyanyó
haja, hófehér lett.Minden, mint a nagyapó
bajsza, hófehér lett,
csak a feketerigó
maradt feketének.

Gazdag Erzsi: Hóember
Udvarunkon, ablak alatt
Álldogál egy fura alak
Hóból van a keze, lába,
Fehér hóból a ruhája,
Hóból annak mindene,
Szénből csupán a szeme.
Vesszőseprő hóna alatt,
Feje búbján köcsögkalap.

Meseerdő gyermekfelügyeletünk vár benneteket hétről hétre hétfőtől péntekig 9 és 19 óra között. Itt tudtok bejelentkezni (a következő hétre vasárnap este 20 óráig.)

For English language articles please clikk here!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.