Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Évkezdet a Segítő Kezek Idősügyi Csoportjánál

Belváros Önkormányzata elkötelezett a kerületben élő idősek életminőségének javításában.  A 2019-ben indult Okos Otthon pilot program keretében tizenöt idős saját otthonát szerelték fel digitális eszközökkel. 2021 januárjától pedig az online térben az időseknek lehetőségük van Dr. Borsányi Éva háziorvostól tanácsot kérni.

A program keretében a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás alapvető eszköze a vészjelző-állapotmérő karóra – amely a fiziológiai állapot monitorozására, aktivitás és mozgás mérésére, eszméletvesztés riasztásra alkalmas – egészül ki, tűz és szén-monoxid jelzővel, hűtőszekrény-nyitás érzékelővel, digitális gyógyszeradagolóval, illetve nyitás- és mozgásérzékelőkkel, amelyek segítségével az idősek alapvető szükségleteire – magányenyhítés, biztonságérzet növelése, egészségromlás akadályozása –  kínálnak megoldást és veszély esetén gyors beavatkozást. A programot Belváros-Lipótváros Önkormányzata azért hívta életre, hogy a 21. századi technológia segítségével innovatív megoldásokat keressünk az időseket leginkább érintő hármas rizikófaktorára, továbbá elkerülhető, de legalábbis elhalasztható legyen a bentlakásos intézménybe való bekerülésük. – mondta el lapunknak Jeneiné dr. Rubovszky Csilla PhD alpolgármester, az idősügyi programok szakmai irányítója.

A program keretében az idősek tabletet is kaptak, melynek segítségével egyrészt kapcsolatot tarthatnak ismerőseikkel és a Segítő Kezek munkatársaival, másrészt a lehetőségük nyílik online orvosi viziten is részt venni. A koronavírus járvány miatt megváltoztak a háziorvosi rendelések, a fertőzések elkerülése végett nem lehet a rendelőintézetben várakozni és a betegek is csak a legindokoltabb esetekben jelennek meg személyesen előre egyeztetett időpontban. Ebben a helyzetben egyértelmű igényként jelentkezik az online orvosi vizit, mint az orvos-beteg találkozások legbiztonságosabb módja. 2021 januárjától ennek szervezését a Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. végzi Dr. Borsányi Éva háziorvos közreműködésével az online térben, így az időseknek van lehetőségük orvostól közvetlenül tanácsot kérni.

Az eddigi tapasztalatokat Dr. Borsányi Éva háziorvos is összefoglalta lapunknak:

„Nagyon jó ötletnek tartom ezt az infokommunikációs megoldást, ahol orvos és beteg úgy ülnek szemben egymással, mintha közvetlenül a rendelőben beszélnének, látják egymás tekintetét és rögtön le tudják reagálni az elhangzottakat.  Nagy előnye, hogy az amúgy is alig közlekedő / vagy otthonát egyáltalán elhagyni képtelen / páciens otthonában összeszedheti kérdéseit. Van lehetősége papírlapról olvasni, készülni, illetve ugyanígy adott az orvos válaszainak a leírása is. Ez a biztonság, amit a megszokott környezet nyújt, nyugodt légkört biztosít a kapcsolatfelvétel őszinteségéhez és meghittségéhez. Nagyon szívesen megnyílnak, bevonnak gondolataikba, örömeikbe és nehézségeikbe, ugyanakkor boldogok a velük való foglakozás, törődés miatt és ki is fejezik hálájukat, köszönetüket.

Tapasztalatom az eddigiek során, hogy többségük új löketet kapott a mindennapjaihoz, új elhatározásokra jutott mind életvitelét, táplálkozását illetően, mind egészségmegőrzés, gyógyszerelési szokásait illetően.”

Részletes tájékoztatásért keresse bizalommal a Segítő Kezek Kft. idősügyi csoportját. Elérhetőségek: Telefon: 06-30-466-9931 Email: idősügy@segitokezek.com

Forrás: Mai Belváros

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.