Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

December, december, a világ csilingel – Adventi családi játékötletek

December sokunk számára az év legkedvesebb hónapja. A gyertyagyújtás, a várakozás, a szeretteinkkel megélt különleges pillanatok időszaka ez. A gyermekek számára advent sok izgalmat és lehetőséget rejthet magában, mint amilyen az első hó, vagy a Mikulás érkezése, melyet a közös játék és felfedezés élménye még színesebbé tehet. A Meseerdő Időszakos Gyermekfelügyeleten dolgozó szakemberek is készülnek az ünnepekre, melynek keretében a játékötletekkel kedveskednek, hogy ez a december igazán különleges lehessen az egész család számára.

Játékötletek otthonra

A saját készítésű adventi kalendáriumba édesség helyett kedves, játékos feladatok, meglepetés rejthető. Elkészítése ugyan kis kreativitást és időt igényel, cserébe az egész család számára remek mókát jelenthet. Íme néhány ötlet a teljesség igénye nélkül:

  • Táncra fel! Ezen a napon a gyermek által választott dalokra táncolhat az egész család. Természetesen anya, apa vagy a testvér is választhat dalt. A feladat a kalendáriumban hangjegy piktogrammal jelölhető.
  • Készítsünk zoknibábot! A fiókban lapuló páratlan vagy lyukas zokni remek alapanyaga lehet a közösen készülő egyszerű zoknibáboknak. A kalendáriumból előbukkanó zoknikra varrhatók gombok, vagy textilfilc darabok, ha pedig elkészültek a bábok, indulhat a bábszínház!
  • Éljenek az illatosítók! A kalendáriumba helyezett narancsból természetbarát illatosító készülhet. A narancsba tűzdelt szegfűszegből készülhetnek a szemek, a száj és haj is, remek mókát jelentve kicsiknek és nagyoknak.
  • Alkossunk varázslámpást! Az elemes, led teamécses segítségével a legkisebbek számára is biztonságos lámpások készíthetők, mely a kalendáriumban egy mécsessel jelölhető. A régi befőttesüvegek különböző technikákkal, üvegfestékkel, flitterekkel, színes papírokkal dekorálhatók, a rizs papírból készült hengerformák festhetők, színezhetők, de akár régi tejesdobozból is készülhet lámpás az oldalukból vágott minták segítségével.

Játékötletek szabadban

A télen lehullott hó sok játéklehetőséget kínál, egy egyszerű hógolyóval is számtalan készséget fejleszthetünk. Hó nélkül is van azonban lehetőség a mozgás, és felfedezés örömének átélésére.

  • Fogócskázzunk! A fagyos fogócska egy jól ismert, egyszerű fogó játék, melyet többen is játszhatnak. Akit a fogó elkap, az jégszoborrá dermed, és mindaddig ebben a pózban marad, ameddig egy másik játékos meg nem érinti őt, ezáltal felolvasztva. A kinti hidegben a jégszobor szerepébe a gyermekek könnyebben beleélik magukat, egy kis átmozgató játék pedig mindig jól jön arra az esetre, ha már fázni kezdenek.
  • Építkezzünk jégből! Néhány üres tejes, vagy gyümölcsleves dobozba ételfestékkel színezett vizet öntve – a hideg fagyban akár egy éjszaka alatt – remek színes jégtömbök készíthetők. Ha mindegyik dobozba más színű ételfesték kerül, az eredmény még látványosabb. Az építőelemekből képzelőerőtől függően készülhet kisasztal, robot vagy akár kunyhó is.
  • Dobjunk célba! A hógolyózás jó móka, főként, ha tétje van. Érdemes egy fatörzset kiválasztani, és annak, aki eltalálta, mindig egyet hátra lépve újra megpróbálni, és figyelni, ki milyen messzire kerül a fától.

A kézműves tevékenységek, vagy a délutáni séták remek lehetőséget kínálnak a mondókázásra, az otthon melegében egy finom kakaó vagy tea mellett pedig a versmondás és hallgatás nyújthat önfeledt örömöt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Kisebbeknek ajánljuk:

Utassy József: Hull a hó

Zirr, zurr, zurrogó!
Sziszeg a szél, hull a hó.
Zirr, zurr, zurrogó!
Ragyog a sok hógolyó.
Zirr, zurr, zurrogó!
Játszani jaj de jó!
Zirr, zurr, zurrogó!
állj be közénk Télapó!

Óvodásoknak ajánljuk:

Szalai Borbála: Mesevilág

Fehér lett a kert, az udvar,
fehér lett a
nagyvilág!
Mesebeli kristályoktól
mesések a kerti fák.

Csakhogy nem hó hullott rájuk,
nem is dér és
nem dara…
Mesés kertbe mesés fákat
varázsolt a
zúzmara.

Devecsery László: Itt a tél

Szakállából hull a hó,
fehér öröm: csuda jó!
A hóember nem fázik,
lyukas pipán pipázik.

A madár-nép didereg,
egy picit sem csicsereg.
Jégcsapok az ereszen:
összebújnak csendesen.

Csillog-villog a világ,
s ablakon a jégvirág;
a fák ágán dér-levél,
havat hoz az esti szél.

Boldog ünnepvárást és kellemes ünnepeket kíván a Meseerdő gyermekfelügyelet csapata!

This article is also available in English, in the translation of Emese Murin.
Click here to read it.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.