Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Gyöngéd kapcsolódás kisbabánkhoz – Babamasszázs tanfolyam indul a Belvárosi Közösségi Térben

Az anyaméhben a kisbaba egy állandó hőmérsékletű, biztonságos, lágyan ringó közegben, édesanyja szívdobbanásaitól kísérve tölti napjait. Nincs éhség, nincs hideg, nincs félelem, csak biztonság és nyugalom. Miután megszületik, számtalan inger éri egyszerre, a világ megtelik színekkel, mozgással, hangokkal, kényelmetlen és kellemes érzések kuszaságával. – Szirtes-Szabó Kata írása.


Nekünk, szülőknek dolgunk, hogy megpróbáljunk biztonságot teremteni a káoszban, megmutatni a világra jött kicsi embernek, hogy a világ jó hely, ahol több az öröm, mint a kellemetlenség. A babák érzékelése, az érzékszerveiken át érkező érzékletek szétválasztásának képessége még fejletlen, egy-egy érzés, tapasztalás elárasztja őket, legyen az jó vagy rossz. Ha fáj a kisbaba pocakja, jön a foga, vagy nem érzi magát biztonságban, mert egyedül találja magát, hirtelen az egész világ változik fájdalommá vagy félelemmé. Amikor megérintjük, megsimogatjuk kisbabánkat, a kellemes érzetek ugyanígy befolyásolják a világról alkotott tapasztalását.

A babamasszázs lehetőséget ad arra, hogy érintésen keresztül kommunikáljunk gyermekünkkel. A szeretetteli, gyöngéd érintés azt tanítja számára, hogy az érintés jó dolog, ő biztonságban és szeretve van, ami az első lépés lehet önmaga elfogadása felé a jövőben. Masszázs közben megismerjük a jelzéseit, egymásra hangolódunk, érteni kezdjük a kisbabánkat, így ez egyike lehet az első olyan közös tevékenységeknek, amelyben mindketten örömünket leljük, megélhetjük az örömteli együttlétet. A babamasszázs az érintésen, a taktilis ingereken keresztül közvetlenül érleli az idegrendszert, s ezáltal hatással van a baba fejlődésére, pozitívan befolyásolja azt.

Jótékony hatásai:

 •  stresszoldás
 • kiegyensúlyozottabb fejlődés, súlygyarapodás
 • közvetlen hatás az agy fejlődésére
 • stabilabb idegrendszer
 • a mozgáskoordináció kialakulásának segítése
 • hasfájás, székletproblémák hatékony javítása
 • fogzási fájdalmak csökkentése
 • hormonváltozások az anyában, az anyatej mennyisége növekedhet
 • nyugodtabb alvás, könnyebb elalvás
 • a születéskor kezdődő kötődés, a szülő-gyermek közötti érzelmi kötelék további erősödése
 • magabiztosabbá teszi az anyát és apát
 • esti programként naponta összekovácsolhatja a családot

Ötalkalmas babamasszázs tanfolyamunkon a szülők saját kisbabáikat masszírozva kiscsoportban sajátíthatják el a babamasszázs lépéseit. A babamasszázs elsajátítására mindenki képes, nem kell hozzá különleges tudás vagy képesség, hiszen a szülők, ahogy ráhangolódnak gyermekükre, ösztönösen érzik miként érjenek hozzá. Tanfolyamunk a technika elsajátításában nyújt segítséget, és lehetőséget teremt a közös kikapcsolódásra, a pozitív élményszerzésre, a másokkal való találkozásra.

Szirtes-Szabó Kata – gyógypedagógus, babamasszázs oktató

A tanfolyam V. kerületi családok számára elérhető és ingyenes!

This article is also available in English, in the translation of Emese Murin.
Click here to read it.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.