Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Gyöngéd kapcsolódás kisbabánkhoz – Babamasszázs tanfolyam indul a Belvárosi Közösségi Térben

Az anyaméhben a kisbaba egy állandó hőmérsékletű, biztonságos, lágyan ringó közegben, édesanyja szívdobbanásaitól kísérve tölti napjait. Nincs éhség, nincs hideg, nincs félelem, csak biztonság és nyugalom. Miután megszületik, számtalan inger éri egyszerre, a világ megtelik színekkel, mozgással, hangokkal, kényelmetlen és kellemes érzések kuszaságával. – Szirtes-Szabó Kata írása.

Nekünk, szülőknek dolgunk, hogy megpróbáljunk biztonságot teremteni a káoszban, megmutatni a világra jött kicsi embernek, hogy a világ jó hely, ahol több az öröm, mint a kellemetlenség. A babák érzékelése, az érzékszerveiken át érkező érzékletek szétválasztásának képessége még fejletlen, egy-egy érzés, tapasztalás elárasztja őket, legyen az jó vagy rossz. Ha fáj a kisbaba pocakja, jön a foga, vagy nem érzi magát biztonságban, mert egyedül találja magát, hirtelen az egész világ változik fájdalommá vagy félelemmé. Amikor megérintjük, megsimogatjuk kisbabánkat, a kellemes érzetek ugyanígy befolyásolják a világról alkotott tapasztalását.

A babamasszázs lehetőséget ad arra, hogy érintésen keresztül kommunikáljunk gyermekünkkel. A szeretetteli, gyöngéd érintés azt tanítja számára, hogy az érintés jó dolog, ő biztonságban és szeretve van, ami az első lépés lehet önmaga elfogadása felé a jövőben. Masszázs közben megismerjük a jelzéseit, egymásra hangolódunk, érteni kezdjük a kisbabánkat, így ez egyike lehet az első olyan közös tevékenységeknek, amelyben mindketten örömünket leljük, megélhetjük az örömteli együttlétet. A babamasszázs az érintésen, a taktilis ingereken keresztül közvetlenül érleli az idegrendszert, s ezáltal hatással van a baba fejlődésére, pozitívan befolyásolja azt.

Jótékony hatásai:

 • stresszoldás
 • kiegyensúlyozottabb fejlődés, súlygyarapodás
 • közvetlen hatás az agy fejlődésére
 • stabilabb idegrendszer
 • a mozgáskoordináció kialakulásának segítése
 • hasfájás, székletproblémák hatékony javítása
 • fogzási fájdalmak csökkentése
 • hormonváltozások az anyában, az anyatej mennyisége növekedhet
 • nyugodtabb alvás, könnyebb elalvás
 • a születéskor kezdődő kötődés, a szülő-gyermek közötti érzelmi kötelék további erősödése
 • magabiztosabbá teszi az anyát és apát
 • esti programként naponta összekovácsolhatja a családot

Ötalkalmas babamasszázs tanfolyamunkon a szülők saját kisbabáikat masszírozva kiscsoportban sajátíthatják el a babamasszázs lépéseit. A babamasszázs elsajátítására mindenki képes, nem kell hozzá különleges tudás vagy képesség, hiszen a szülők, ahogy ráhangolódnak gyermekükre, ösztönösen érzik miként érjenek hozzá. Tanfolyamunk a technika elsajátításában nyújt segítséget, és lehetőséget teremt a közös kikapcsolódásra, a pozitív élményszerzésre, a másokkal való találkozásra.

Szirtes-Szabó Kata – gyógypedagógus, babamasszázs oktató

A tanfolyam V. kerületi családok számára elérhető és ingyenes!

This article is also available in English, in the translation of Emese Murin.
Click here to read it.

Legújabb, 2023. április 19-én induló tanfolyamunkra itt tudtok jelentkezni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük