Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Baba és kisgyermek elsősegély tanfolyam indul a Belvárosi Közösségi Térben

November 8-án és 15-én délután ismét 2 alkalmas, 3 órás (16:00-19:00) Baba és kisgyermek elsősegély tanfolyamot tartunk a Belvárosi Közösségi Térben. Velkei Évával, a tanfolyam vezetőjével beszélgettünk a leggyakrabban felmerülő kérdésekről.

A korábbi tanfolyamok tapasztalatai alapján, melyek azok a legfontosabb témák, félelmek, amelyek a csecsemőkkel kapcsolatban felmerülnek a szülőkben vagy leendő szülőkben?
Velkei Éva: Jellemzően az első gyermeküket váró párokkal találkozom. A leggyakoribb téma a
légzésleállás. Szerencsére ritkán fordul elő, de mégis ettől tartanak leginkább a szülők. Hallottak a hirtelen csecsemőhalálról (bölcsőhalál), ami szorongást okoz bennük. Érthető, hogy azokra az elsősegély technikákra kíváncsiak, ami ezekben a nehéz helyzetekben megoldást adhatnak. Sok szülő légzésfigyelőt vásárol, hogy az eszköz használatával tudják biztonságban a kisbabát. A biztonságot azonban nem az eszközök nyújtják, hanem a gondos szülői magatartás. Például az, ha egy légtérben tartózkodnak a kisbabával, ha minél többet vannak testkontaktusban, és természetesen megtanulják, hogy lehet a veszélyhelyzetet elhárítani. A mentő értesítésétől a szaksegítség megérkezéséig a szülők kezében van a legértékesebb idő, ezen múlik a sikeres újraélesztés.

A kisgyermekekkel kapcsolatban mik a leggyakrabban megjelenő kérdések?
Velkei Éva: Gyakran a saját gyermekkoruk kapcsán, rokonok vagy ismerősök által elmondott eseteket felidézve fogalmazzák meg a félelmeiket a szülők. A félrenyelés az egyik téma. Az ételek és minden olyan tárgy, amit a szájába vesz a kisgyermek, fulladáshoz vezethet. A másik témakör a mérgezések. Az otthoni balesetek statisztikáját nézve sajnos dobogós helyen áll a gyógyszer, vegyszer vagy a kinti és benti növények kóstolásából adódó mérgezés. Az égés által elszenvedett sérülések is gyakoriak ebben az életszakaszban. Ezek a baleseti formák megelőzhetők, ha „gyermek-biztos” az otthonunk, ha körültekintők vagyunk. A tanfolyamon nemcsak az elsősegélynyújtásról, hanem a megelőzésről is beszélgetünk.

A tanfolyamon már részt vett szülők kiemelték, hogy itt tényleg gyakorlati segítséget kaptak. Melyek ezek a „gyakorlatok”, amelyeket a tanfolyamon ténylegesen elsajátíthatnak?
Velkei Éva: Az otthoni balesetekből merítve szituációs kártyákkal lesz életszerű a tanulás. A magyarázatok mellé képeket és eszközöket használok. Legfőbb gyakorlóeszközeink az ambu babák. Ezek segítségével megtanulják a szülők hogyan kell a különböző életkorokban elhárítani a fulladást. Milyen algoritmus szerint kell újraéleszteni. A bemutatás után minden résztvevő addig gyakorolhatja a beavatkozásokat, amíg szükségesnek tartja. Mindkét alkalom interaktív kiscsoport. A téma nehéz, de ennek ellenére jó hangulatban, kérdések és válaszok között, tudást és magabiztosságot szerezhetnek a részvevők.

Köszönjük a hasznos információkat!

Itt tudtok bejelentkezni a november 8 és 15-ei tanfolyamra!

FONTOS! Fél éves kor alatt gyermeketek is részt vehet a tanfolyamon, viszont ha ennél idősebb gyermekkel érkeznétek, akkor kérünk, hogy számukra vegyétek igénybe Meseerdő gyermekfelügyeletünket.

A megadott időpontok együtt vehetők igénybe, ezért kérünk, csak akkor jelentkezz, ha mind szerdán, mind csütörtökön itt tudsz lenni a megadott 3-3 órában!

A program V. kerületiek számára elérhető és ingyenes!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük