Aktuális
hozzászólás 2

Tábor a mesék szárnyán – Ilyen volt a Tűzmadár mesetábor

Idén immár negyedik alkalommal vártuk az 5-6 éves gyerekeket egy hetes mesés kalandra, ezúttal új helyszínen, a Mérleg utcai Belvárosi Közösségi Térben. Az alkotó-fejlesztő mesetáborban közösen elutazhattak meseországba és a hét végére mindenki „megszőhette” saját meséjét is.

Nyári táboraink első turnusában 15 gyerek vett részt, köztük többen már más foglalkozásainkon is jártak. Huszár Anikó és Szirtes-Szabó Kata immár 4. éve vezetik a mesetábort a Közösségi Térben, ahol  a gyerekek használhatják és színesíthetik fantáziájukat, gondolkodnak a mesékben elhangzott hősök cselekedeteiről, és kezükkel is alkotnak.

A táborban minden reggel ugyanúgy indul, hiszen ennek a korosztálynak nagyon fontosak a rítusok, a rendszerek. Köszöntik egymást, elmondanak egy mondókát, és egy mozgásos éneklős játékot játszanak. „Én meghallgatlak téged, ti figyeltek rám, mi vigyázunk egymásra” – minden nap elhangzó mondat a táborban, ahol azt is megtanulják, hogyan figyeljenek oda egymásra.

A délelőtt folyamán van egy alkotó-fejlesztő mesefoglalkozás, amikor közösen elutaznak meseországba. Ott találkoznak valamilyen különleges meseországbeli lakóval, akivel együtt játszanak, s aki mesél nekik egy mesét.

A mesejáték után a gyerekek a saját meséjükkel foglalkoznak, megteremtik a hőst, akit útjára indítanak.

A nap közepén egy kézműves foglalkozás is zajlik, amikor az aznapi mese fő eseményével dolgoznak, például gyurmából megformázzák az ellenséget, vagy megfestik a hőst.

A napot 3 étkezés tagolja, amit a gyerekek együtt fogyasztanak el. Az ebéd után mindig van csendes pihenő, majd pedig újabb játékos program következik, ahol tovább szövik a meséket. A nap végén időjárástól függően a szabadba mennek.

A hét egy ünnepséggel zárul, ahol a szülőkkel közösen oldják meg a mesés próbákat. A táborból mindenki saját történetével, meséjével távozhat, amelyet mesekönyv formában is megkapnak. Ezeket a meséket 100%-ban a gyerekek írják, a táborvezetők csak kísérik és támogatják őket, így a táborból egy örök emlékkel és rengeteg fontos és meghatározó élménnyel távozhatnak.

 

2 Hozzászólás

  1. Károly írta

    Köszönjük! Kisfiunk nagyon jól érezte magát! A mesekönyvek fantasztikusak lettek!

  2. Szarvsa Eszter írta

    A tábor utolsó napján ünnepélyes keretek között mgepatuk a mesét, amin egész héten dolgoztak a gyerekek. Aznap este az volt az estimese! Hihetetlen, hogy egy 5 éves kislányból milyen csodás fantáziavilágot hoztatok elő! Hosszú, bonyodalmas, izgalmas, kerek kis mese, csodálatos illusztrációkkal! Látzik,hogy nagyon komolyan vettétek a gyerekeket, és rengetegt dolgoztatok velük! Ez az élmény örökre Julcsival marad!
    Nagyon hálásak vagyunk!

    Eszter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.