Egyéb, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Mozgásfejlesztés 5-6 éves óvodásoknak

Mi történik a foglalkozáson?

A neuroszenzomotoros szemléletű mozgásfejlesztő foglalkozásokon az óvodáskorú gyermekek szenzomotoros fejlesztő gyakorlatokat végeznek különböző pályákon, különböző fejlesztő eszközökkel. A foglalkozáson kognitív, finommotorikai játékos fejlesztő feladatokat is kapnak a gyermekek. A feladatmegoldás során mondókázunk és énekelünk, ezzel segítve a verbális-motoros szinkron fejlesztését, és a jókedv fenntartását.

A mozgásfejlesztő foglalkozás célja

Ha az idegrendszer éretlen, akkor a külső környezetből az idegrendszerbe bekerülő információk felvétele, azok összekapcsolása vagy feldolgozása nem mindig megfelelő. Így a gyermek választervezése vagy válasza sem lesz mindig megfelelő.
A szenzomotoros szemléletű fejlesztés célja az idegrendszer érésének támogatása – a gyermek mozgásállapotának megfelelően személyre szabott tréning segítségével.
Ezáltal a gyermek eredményesebben tud reagálni a környezetéből érkező információkra, ami segíti abban, hogy az óvodai környezetben jobban funkcionáljon.
A neuroszenzomotoros szemléletű torna a gyermekek érését mozgásos, pszichés-kognitív és szociális területen egyaránt támogatja, így később segíti az iskolai környezetben történő adaptív működését is.

Kiknek ajánljuk?

A mozgásfejlesztő foglalkozás segít azoknak az óvodáskorú gyermekeknek, akiknek a mozgásfejlettsége nem felel meg az életkorának. Másrészt segít azoknak is, akiknél a meglévő, jól működő mozgásos és idegrendszeri struktúrák további érését szeretnénk támogatni, preventív jelleggel.

A mozgásfejlesztő foglalkozás az alábbi területeken hat:
– mozgáskoordináció fejlődése
– új mozgások hatékonyabb tanulása
– ritmusérzék fejlődése
– finom- és grafomotorikai érés
– a kontrollfunkciók erősödése
– erőadagolás
– egyidejű többcsatornás figyelem- és tevékenységszervezés
– térbeli tájékozódás fejlesztése
– a gyermek együttműködési készségének fejlesztése
– a gyermek könnyebben fogadja el a szabályokat
– fejleszti a feladattudatot, feladattartást
– javul a szociális interakciók minősége.

Aggné dr. Pirka Veronika TSMT terapeuta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.