Családbarát, Egyéb
Hozzászólás

Kérdezz-felelek az Otthonfelújítási támogatásról

2021. január elsejétől érhető el az Otthonfelújítási támogatás, amelyhez kedvező kamatozású hitel is felvehető.  A csalad.hu oldal kérdezz-felelek formában gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat.


Hogyan kell igényelni az Otthonfelújítási támogatást?

Kell rendelkezni egy 2021. január 1-jén vagy azt követően megkötött a felújítási munkákról szóló vállalkozói szerződéssel, majd gyűjteni kell a felújítás során a számlákat. Az összegyűjtött számlákat a Magyar Államkincstárhoz kell eljuttatni a támogatási kérelemmel együtt. Teljes egészében elektronikusan intézhető a folyamat.

Hogyan működik az elbírálás és a kifizetés?

Az összegyűjtött számlákat a munka befejezését követően az utolsó számla kiegyenlítését követő 60 napon belül kell eljuttatni a Magyar Államkincstárhoz. A Magyar Államkincstárnak 30 napja van a beérkezést követően arra, hogy elbírálja a támogatást, amely a hiányzó adatok, dokumentumok, nyilatkozatok pótlására egyszer 30 nappal meghosszabbítható, majd ha minden dokumentumot rendben lévőnek találnak, akkor a Magyar Államkincstár támogatói okiratot állít ki, és 5 napon belül kiutalja a megállapított támogatásösszegét az igénylő belföldi fizetési számlájára.

Milyen munkálatokra lehet fordítani az Otthonfelújítási támogatást?

A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm.rendelet 6. §-ban felsorolt építési tevékenységekre igényelhető. Lehet például: konyha vagy fürdőszoba felújítása, közműbekötés, fűtési rendszer korszerűsítése, cseréje, új kazán/bojler beszerzése, külső-belső szigetelés, galéria, vagy belső lépcső kialakítása, tetőcsere, tetőfelújítás, napelemes rendszer kiépítése, garázs vagy nyári konyha felújítása, festés-mázolás, asztalos munkák.

Milyen ellenőrzésre lehet számítani?

A kérelem elbírálásának folyamata során a Magyar Államkincstár minden olyan adat, dokumentum és nyilatkozat valódiságát és tartalmának megfelelőségét ellenőrzi, melyeket az igénylő benyújtott. A támogatás kifizetését követő 6 hónapban a kormányhivatal pedig ellenőrizheti, hogy ténylegesen megvalósult-e a felújítás, amelyre a támogatást igénybe vették.

Lehet újra igényelni az Otthonfelújítási támogatást?

Minden család egyszer veheti igénybe az Otthonfelújítási támogatást. Ha eladja a lakást, nem kell visszafizetnie a támogatást, de ismételten már nem veheti igénybe. Ha a lakás új tulajdonosa még nem vette igénybe az Otthonfelújítási támogatást, akkor ő igényelheti a vásárolt lakásra, ha korábban még nem vett igénybe az Otthonfelújítási támogatást.

Történhet-e több ütemben a felújítás, vagy csak egyben?

Igen, lehetséges, hogy január 1-ét követően több részletben újítja fel a lakását a család. Ha ennek költségét szeretné majd kifizettetni, illetve részben megfizettetni állami támogatásból, akkor ehhez arra van szükség, hogy folyamatosan gyűjtse a számlákat, és azokat majd egyben, a beruházás végén nyújtsa be. Ezt követően kapja meg a költségek felét, maximum 3 millió forintot.

További információ a csalad.hu oldalon, illetve a Magyar Államkincstár weblapján érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.