Aktuális
Hozzászólás

Kék november

November 20-án a világon híres épületek, hidak világítanak kéken, Budapesten kék megvilágítást kap a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Szabadság-szobor, a Puskás Aréna, a Duna Aréna, valamint néhány nagyobb egyetem, szálloda is, de egyre több vidéki város, község is csatlakozik a kék akcióhoz, akár óvodák, iskolák is kékben pompáznak. Ezen a napon mi is ünneplünk, nem csupán a gyermekjogok világnapját, de a Belvárosi Közösségi Tér negyedik születésnapját is.

Négy évvel ezelőtt, 2017. november 20-án nyitotta meg kapuit ez az egyedülálló intézmény, ahol havonta több, mint 40 ingyenes prevenciós célú foglalkozás várja a kerület gyermek és felnőtt lakosait.

A Belvárosi Közösségi Tér idén is kékbe öltözik, ezúttal már november 19-én, hiszen szombaton zárva tartunk. Igyekszünk minél több kékséget a napba csempészni: ezen a napon kék meglepetésekkel készülünk a gyerekeknek és mi magunk is kékben várunk benneteket!

Miért kék? – A kék az UNICEF színe, ami az ENSZ Gyermekalapja, a világ legnagyobb gyerekjogi szervezete.

Mire szeretnék felhívni a figyelmet ezzel? – Az ENSZ Közgyűlése 1989. november 20.-án fogadta el és írta alá New Yorkban a gyermekek jogairól szóló egyezményt. Ennek értelmében a világon minden államnak biztosítani kell a gyermekek fejlődését, védelmét, és a társadalomban való részvételét.

Cél, hogy a gyerekek védelemben részesüljenek a bántalmazással, az elhanyagolással és a hátrányos megkülönböztetéssel szemben, megkapják az egészséges testi és lelki fejlődésükhöz szükséges alapvető ellátást, illetve figyelembe vegyék érdekeiket, véleményüket is az őket érintő kérdésekben, és tisztelettel bánjanak velük.

This article is also available in English, in the translation of Emese Murin.
Click here to read it.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.