Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Énerősítés, bátorítás, kommunikáció, stresszkezelés, vagyis pszichodráma iskolásoknak

Papp-Huszár Anikó

Papp-Huszár Anikóval beszélgettünk a hamarosan induló Pszichodráma csoportról. Az októbertől induló programra van még néhány hely, érdemes minél hamarabb jelentkezni!

Kinek ajánljátok a pszichodráma csoportot? Vannak olyan nehézségek, élethelyzetek, amikor különösen nagy segítség lehet a gyermekek számára?

Minden gyermek számára fontos, hogy valamilyen módon elmondhassa, kifejezhesse az érzéseit, gondolatait. A gyermekpszichodráma azért különleges, mert itt egy a gyerekek által választott történet szereplőjének a bőrébe bújva, egy úgynevezett „mintha” térben tudja ezt megtenni. Mindenki ajánljuk, akinek jól esne egy kis énerősítés, bátorítás, a kommunikáció fejlesztése, a megküzdési módok, stratégiák bővítése. Az általános iskolai lét sok stresszel jár, ezért fontos megtanítani a gyerekeket arra, hogy küzdjenek meg az őket érő stresszhatásokkal.

Idén milyen korosztályt vártok az iskolás csoportba?  
3. és 4. osztályos gyerekeket várunk.

Hogyan épülnek fel a foglalkozások? Van egy mese, történet vagy bármi más, ami mentén haladtok vagy improvizációra épül, a napi hangulat határozza meg?

Egy foglalkozás 60 percig tart. Az elején kicsit beszélgetünk, összehangolódunk, megosztjuk egymással kinek épp milyen hete van. Az első pár alkalmon a két vezető hoz egy úgynevezett fókusztörténetet. Ez egy befejezetlen végű történet, amely során valamilyen hiány – konfliktus vagy probléma helyzet lép fel. A csoport együtt kialakítja ennek a történetnek a végét, majd mindenki szerepet választ magának, és ezt együtt, szimbolikus jelmezek segítségével el is játsszuk. Az első pár alkalom után pedig egyénileg biztosítunk lehetőséget a gyerekek arra, hogy saját maguk által kitalált történetet hozzanak, s azt játsszuk el együtt. Nagyon fontos a spontaneitás szerepe. A gyerekek olyan történeteket hozhatnak ide, amelyeket ők találtak ki, nem olyat, amit már láttak, olvastak valahol.

Az iskolás pszichodráma zárt csoportként működik októbertől és egészen a tanév végéig tart. Ez idő alatt jól összekovácsolódik a csoport és kialakul egy szorosabb kapcsolat mind a gyerekek mind a csoportot vezetők között. Milyen változást lehet elérni, egyáltalán kell-e hogy változás történjen a gyerekek viselkedésében, személyiségében ennyi idő alatt?

Egy ilyen csoportba hatnak egymásra maguk a csoporttagok, a módszer és a két vezető által képviselt szemlélet. A változás mértéke és ideje gyermekenként változó. Van akinél már az egy év során érezhető, oldottabbá bátrabbá vagy pont nyugodtabbá válik. Van akinél csak a csoport lezártával jelennek meg ezek a hatások. Olyan is előfordul, hogy további folytatást javaslunk, mert még nem volt elég ideje beépülni az új megküzdési stratégiáknak.  Az egy év során háromszor konzultálunk a szülőkkel, itt megosztjuk egymással a tapasztalatainkat a közös munkáról. Fontos elmondani, hogy egy ilyen csoport hatása, sosem csak a két vezetőn múlik, ez egy közös vállalás a szülőkkel együtt.

Van valami módszer, játék, amit ajánlani tudsz a hétköznapokra is a szülőknek, ha a gyerek fáradtan, rosszkedvűen érkezik haza?

A spontán kreatív alkotás nagyon jó feszültségoldó lehet. Anyagozni, rajzolni csak úgy, minden cél nélkül. Ezt minden korosztály számára nagyon fontosnak tartom,

Te melyik mesehős bőrébe bújsz a legszívesebben a foglalkozásokon?

Nekem a gyerekek adnak szerepet, s így általában a negatív hősök szerepei jutnak nekem, amit nagy örömmel vállalok el. Voltam már számtalanszor boszorkány, gonosz varázsló, de igazságtalan tanár is. Nagyon fontos a gyerekek számára, hogy a bennük lévő feszültséget is ki tudják fejezni, s ehhez szükségesek ezek a gonoszabb vagy negatív karakterek.

Az iskolásoknak szóló pszichodráma foglalkozások októberben indulnak el a Belvárosi Közösségi Térben, ahova várjuk még a jelentkezőket itt.
Óvodásoknak szóló pszichodráma csoportunkban is van még 1 hely. Részletek és jelentkezés
itt!

A csoportok zártan működnek, későbbi csatlakozásra nincs elehetőség. A program V. kerületiek számára elérhető és ingyenes!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.