Aktuális, Belváros-Lipótváros Önkormányzata
Hozzászólás

Belváros Önkormányzatának környezettudatos gyermek- és családbarát támogatásai

Tovább bővült Belváros Önkormányzata zöld intézkedésinek köre. Amellett, hogy minden közterület-fejlesztésnél növelik a zöldfelület arányát, évről évre meghirdetik a belvárosi társasházi közösségek zöldfelület- és kerékpártároló létesítését támogató pályázataikat, rendszeresen veszélyeshulladék-gyűjtést szerveznek és olyan innovációkat valósítanak meg, mint például az oktatási, nevelési intézményekbe telepített zöldfal, a városi faültetéshez kifejlesztett gyökércella- és Stockholm-rendszer elsőként történő alkalmazása, vagy a zöld buszmegálló létesítési program, mindezen felül a tavalyi évben bevezették a mosható pelenka, valamint az idei tanévtől legfrissebb újdonságként a környezettudatos közlekedési eszköz támogatást is.

2021. január 1-jétől igényelhető a mosható pelenka támogatás, amellyel az eldobható, egyszer használatos pelenka által okozott környezetterhelés csökkentése és a kisgyermekes családok költségeinek mérséklése érdekében 30.000-60.000 Ft támogatást nyújt az Önkormányzat. A tapasztalatok szerint a mosható pelenka használata számos előnnyel jár: anyagilag megtérül, kényelmesebb a viselése az eldobható változathoz képest, bőrbarát (ami különösen előnyös az atópiás dermatitisben szenvedő csecsemők számára) és soha nem fogy ki belőle az ember, így nem kell állandóan odafigyelni a vásárlásra.

Belváros Önkormányzata hosszú évek óta átvállalja a 6-25 éves belvárosi tanulók tömegközlekedési bérletének költségét. Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester a Fővárosi Közgyűlés képviselőjeként is támogatta a 6-14 éves gyermekek budapesti ingyenes tömegközlekedésének megvalósulását, sőt az V. kerületi gyakorlat alapján javasolta a gimnazistákra, fiatal felnőttekre való kiterjesztését is. A korábban a 6-14 éves korosztály bérletére fordított keretből Belváros Önkormányzata létrehozta a környezettudatos közlekedési eszköz támogatást, ezáltal az idei tanévtől 34.500 Ft összeggel járul hozzá a 6-14 éves belvárosi gyermekek kerékpár, roller, görkorcsolya vásárlásához.

A támogatások igénylésének feltételeiről Belváros Önkormányzatának honlapján tájékozódhatnak az alábbi elérhetőségeken.

This article is also available in English, in the translation of Emese Murin.
Click here to read it.

Kép: Laura Ohlman / Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük