Családbarát
Hozzászólás

A családok kérdeztek, a szakértők válaszoltak a támogatásokról és a kedvezményekről

Magyarországon számos kedvezmény és támogatás érhető el a gyermeket nevelő vagy vállaló családok számára, legyen szó ingatlan vásárlásáról, felújításról, esetleg kölcsönről. A belvárosi családok ezzel kapcsolatos kérdéseire az OTP Bank szakemberei válaszoltak.

Mennyi idő alatt bírálják el a CSOK igénylését, ha minden dokumentumot beadott a kérelmező?

Lakásvásárlás esetén, a kérelem benyújtásának napját követő 30 napon belül, lakás bővítése esetén a benyújtás napját követő 60 napon belül bíráljuk el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel kapcsolatos igényeket.

Mi történik akkor, ha a CSOK igénybevételekor vállalt gyermek(ek) nem születnek meg a megjelölt időn belül?

Ha a fiatal házaspár gyermekvállalását nem teljesíti úgy a folyósítás napjától számított Ptk. szerinti kamattal növelt összeget egyösszegben vissza kell fizetnie. Három vagy több gyermek után új lakásépítésre vagy vásárlásra igényelt kedvezmény esetén a Ptk. szerinti kamat ötszöröse alapján számított késedelmi kamattal növelt összeget kell visszafizetni, ha a gyermekvállalás nem teljesül.

A babaváró támogatásnak a tőke visszafizetésén kívül milyen költségei vannak?

Az ügyfelek nem fizetnek ügyleti kamatot a kamattámogatási időszaka alatt, mert azt a Magyar Államkincstár fizeti meg a Bank részére. A kamattámogatás megszűnését követően az ügyfél ügyleti kamatot fizet, ami jelenleg évi 6,91%.

A kamattámogatás megszűnik, ha a támogatást igénylő személyek a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül nem igazolják a legalább 12 hetes magzat meglétét. Abban az esteben is ez áll fent, ha a támogatott személyek egyike sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel, vagy ha a támogatással érintett kiskorú gyermeket a támogatott személyek egyike sem neveli már saját háztartásában. Ugyanez érvényes a támogatott személyek válása esetén is, amennyiben a támogatott felek közötti házasságot a kölcsönszerződés futamideje alatt felbontják..

Ügyfél kezességvállalási díjat fizet, ennek mértéke évi 0,5%. A Bank a kölcsön folyósításakor, majd az ezt követő évtől a kölcsönszerződés megszűnésének évéig minden év január 31-éig, az előző év december 31-én fennálló tartozás alapján állapítja meg annak összegét.

Az otthonfelújítási támogatást közfoglalkoztatott dolgozó igénybe tudja venni?

Az a személy, aki az otthonfelújítási támogatás igénylését megelőző 180 napban közfoglalkoztatási jogviszonyban állt, nem jogosult igénybe venni a támogatást.

Az otthonfelújítási támogatást azok is igénybe vehetik, akiknek tartózkodási helye és nem állandó lakcíme az adott ingatlan?

Az otthonfelújítási támogatás feltétele, hogy az igénylőnek legalább 1 éve a felújítással érintett ingatlan legyen a lakcímkártya szerinti lakóhelye.

Szükséges az otthonteremtési támogatáshoz az anyagköltségről szóló számlákat is benyújtani a Magyar Államkincstár részére?

A támogatás összegében 50-50%-ban szerepelhet az anyagköltség és munkadíj. Az anyag és munkadíjról szóló számlákat összesítetten úgy kell beadni, hogy a támogatás összegében a két költségtípus azonos arányban szerepelhessen. Ez a feltétel nem az egyes számlákra vonatkozik, hanem az összköltségen belül a támogatással érintett részre.

Milyen esetben igényelhető vissza újépítésű ingatlan vásárlásakor az áfa?

Újépítésű lakás vásárlása esetén 5% áfa igényelhető vissza, ha az ingatlan finanszírozáshoz Családi otthonteremtési kedvezmény is kapcsolódik. A legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű új lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű új egylakásos lakóépület vásárlásakor a természetes személy vevő igényelheti a visszatérítési támogatást. Az adóvisszatérítést egyszeri alkalommal lehet igényelni és csak az 5% általános forgalmi adóval kiállított számlák benyújtásával.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.