Családbarát, Mai Belváros
Hozzászólás

A munka mellett a családban is szükség van az apákra

Az édesanyák mellett az édesapák szerepe is kiemelkedően fontos egy gyermek életében. A Belváros Önkormányzata tulajdonában álló Segítő Kezek Kft.-nél arra törekednek, hogy a gyermeket nevelő férfi kollégák is megtalálják az egyensúlyt a munka és a magánélet között. A Mai Belváros cikke.

A Mérleg utca 9. címen található Belvárosi Közösségi Teret működtető Segítő Kezek Kft. 2020-ban Családbarát Munkahely címet nyert a Miniszterelnökségtől, amely mellé kétmillió forint támogatásban is részesült a cég. A pályázati anyag írásakor az édesanyák mellett az édesapákról sem feledkeztek meg, a nem pénzbeli juttatásokra épülő rendszert úgy dolgozták ki a társaságnál, hogy a gyermeket nevelő férfi munkavállalókat is segítsék abban, hogy megtalálják az egyensúlyt a munka és a magánélet között.

A szabályzatban rögzített családbarát juttatások mindegyike vonatkozik az édesapákra is. Ennek megfelelően lehetőségük van az otthoni munkavégzés és a rugalmas munkaidő igénylésére, a törvényi előírásokon felüli fizetett szabadság és az úgynevezett családi hosszúhétvége igénybevételére, illetve a közeli hozzátartozó halála, valamint a házasság esetén járó plusz szabadságra.

Előremutató, a hazai munkaerőpiacon még ritkaságnak számító juttatást is bevezetett a Segítő Kezek Kft. a 2020-as évben. A cégnél a törvényben rögzítetten felül plusz szabadsággal járulnak hozzá ahhoz, hogy gyermek születésekor az apa is a lehető legtöbb időt tölthesse a családjával. Ha tehát az egyik férfi munkavállalónak gyermeke születik – vagy örökbefogadnak – a törvényi előírásokon felül további öt munkanap szabadság jár számára.

A szabályzat megalkotásakor a Segítő Kezek Kft.-nél azt tartották szem előtt, hogy a gyermek fejlődésében nagy szerepet játszik, hogy milyen mintákat közvetített feléje az édesapja. Emiatt fontos, hogy a férfi munkavállalók is megtalálják az egyensúlyt a munka és a magánélet között.

Forrás: Mai Belváros

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük