Kökényesi Ágnes – pszichológus

kokenyesi_agi

Pszichológiai tanulmányaimat az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán végeztem, Tanácsadás- és Iskolapszichológia szakirányon. Neveléslélektani kérdésekben és gyermekpszichodráma csoportok vezetéséhez kapcsolódóan szereztem tapasztalatokat a 19. kerületi Pedagógiai Szakszolgálatban (régi nevén: nevelési tanácsadó).

Jelenleg főállásban a zuglói Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola iskolapszichológusaként dolgozom, ahol komplex módon, a lehető legtöbb szempontot figyelembe véve igyekszünk segíteni a gyerekek minél harmonikusabb fejlődését, a nehézségekkel küzdő gyerekek problémáikkal való sikeres megküzdését. A munkám során szorosan együttműködöm a hozzám forduló pedagógusokkal, szülőkkel és gyerekekkel. Tagja vagyok a B-terv Pszichológiai Műhelynek, melynek keretében csoportos tréningeket tartunk és egyéni életvezetési tanácsadást nyújtunk a hozzánk fordulóknak. Számomra minden kérdés és feladat izgalmas és fontos, ami a gyerekek lelki jóllétéhez kapcsolódik, legyen szó óvodáról, iskoláról, a család működéséről vagy a szülővé válás nehéz, mégis csodálatos folyamatáról. Bár a családom és a munkám szinte teljességgel kitölti most az életemet, mindig nagyon fontos szerepet kapott az életemben a zene és az éneklés felszabadító öröme. Neveléslélektani elkötelezettségemből, az éneklés örömének másokkal való megosztása iránti vágyamból és szülői tapasztalataimból szervesen következik mindaz, amit Totyogó-klubként csoportvezető társammal, Szirtes-Szabó Katával megvalósítunk. Ezért is különlegesen kedves számomra a Totyogó-klub, ami mára valódi közösséggé formálódott. A klub foglalkozásain együtt énekelünk és mondókázunk a hozzánk érkező anyukákkal (és apukákkal, sőt nagy örömünkre sokszor a nagyszülőkkel is!) és kisgyerekeikkel. A közös éneklés és mondókázás segít a gyerekünkkel való kapcsolat elmélyítésében és megerősítésében, és ebben a különleges együttlétben a zene és a ritmus segítségével biztonságot és egymás felfedezésének örömét élik meg a szülők és gyermekeik.

A foglalkozások második felében, amíg a gyerekek felfedezik a játékokat és egymás társaságát, velük egy térben, a szülőkkel beszélgetünk azokról a témákról, kérdésekről, melyek a szülői léttel, a neveléssel kapcsolatban őket foglalkoztatják. Ebben a gyönyörű és boldogságos, ugyanakkor kételyekkel, kérdésekkel és bizonytalansággal nehezített kisgyermekes időszakban felszabadító és megerősítő a szülők számára, hogy támogató, elfogadó közösségben oszthatják meg egymással gondolataikat, beszélgethetnek a számukra fontos kérdésekről. Ebben igyekszünk Szirtes-Szabó Katával a segítségükre lenni.

Ágnes által tartott foglalkozás: Baba-mama klub