Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Városi legendák nélkül – az apaságról

Eberhard Schäfer, az „Apukák Könyve” című magyarul is megjelent bestseller egyik szerzője tíz évvel ezelőtt gondolt egy nagyot és Berlin közepén megalapította az Apaközpont nevű előadó és találkozó helyet.

„Tíz évembe telt – mondja –, hogy a berliniek elfogadják: az Apaközpontba nem alkoholista apák járnak.” Hát akkor kik és miért keresik fel ezt az érdekes nevű központot? – Tehetjük fel jogosan  a kérdést.
A válasz egyszerre válasz a mi Apa Akadémiánk működésére is. Az apaság, az apai szerep és a modern családi együttélés iránt érdeklődő apák, anyák, apaságra és anyaságra készülők, nagyszülők, testvérek és más érintettek is, akik városi legendák és romantikus történetek nélkül a valós életben is működő, hiteles apa és anya szerepre kíváncsiak.

Apa mint csempészáru

Jelszavunk és célunk: „csempésszük vissza az apákat a családokba!” Miért kell az apákat visszacsempészni, miért nem képesek mindezt maguktól megtenni? Úgy tűnik, a nemzetközi szakirodalomban leírt apátlan társadalom problémája hazánkat is lassan elérte. A KSH NKI legújabb kutatási eredményei szerint is, az elmúlt időben Magyarországon két irányból is fokozatosan nőttek az apákra nehezedő társadalmi elvárások. Egyrészt, sajnálatos módon, az apákat egyre határozottabban  a család kenyérkeresőjeként képzeljük el, másrészt megerősödött a családjáért élő, a háztartási munkában és a gyermeknevelésben résztvevő apa szerep elvárás is. Ez utóbbit csak üdvözölni tudnánk, ha az apák valóban egyre több időt tölthetnének családjukkal és gyermekeikkel.

Lehet ezt jól csinálni?

Apa Akadémiánk egyik fontos és visszatérő témája az apai munka-magánélet egyensúly megtermésének művészete. Beszélgetős előadásainkon olyan apák is elmondják hiteles élet történetüket, akik magas pozíciót, felívelni látszó karriert vagy éppen betegeskedésre hajlamosító nehéz munkakörnyezett hagytak ott a családjuk kedvéért. Történeteik, megoldási javaslataik sok család és apa számára adnak lendületet és motivációt, hogy családjuk érdekében, párjukkal egyetértésben gondolják újra szakmai karrierjük és munkakultúrájuk előnyeit és hátrányait. Az Apa Akadémia egyik legnagyobb sikereként könyvelhetjük el, amikor visszatérő vendégeink sikeres változtatásokról, bölcs családi megoldásokról számolnak be, melyekhez az erőt és a gondolatot Akadémiánkon nyerték.

Férfi és nő egysége

Az Apa Akadémia legfontosabb üzenete a férfi és nő közötti ősi együttműködés megerősítése. Meggyőződésünk, hogy a modern apaság kultúrájának megteremtése az anyák és párok segítsége nélkül nem képzelhető el. Az Apa Akadémia külön hangsúlyt fektet arra is, hogy az apák ne fiaikkal, hanem gyermekeikkel építsenek föl egyedi és meghatározó kapcsolatot. Az apa lánya kapcsolat ugyanolyan fontosságú, mit az apa fiú kapcsolat.

Apasági városi legendák

Végül, de nem utolsó sorban, engedjék meg, hogy a teljesség igénye nélkül,megosszunk Önökkel néhányat a leggyakrabban elhangzó apasági városi legendákból. Íme a leggyakoribb elképzelések és rövid cáfolatuk:

A férfiak csak azt akarják…
A férfiak elsősorban  szexre vágynak és amennyiben az anya  megfogan, a férfiak jelentős része legszívesebben elmenekülne, ha tehetné.
A valóságban azt tapasztaljuk, hogy  a családtervezésben a férfiak legalább akkora szerepet vállalnak mint a  nők. Nagyon gyakori, hogy a férfi vezeti rá a nőt, hogy gyermekeik szülessenek.

Anyai ösztönök
Az anyák velük született ösztöneikkel míg az apák a józan ész segítségével nevelik gyermekeiket. A modern kutatások egyértelműen megmutatták, az apai ösztön létező jelenség. Az apa nemcsak lélektani, hanem hormonális változásokon is keresztül megy gyermekei megszületésének időszakában.

Kemény apák
Ugyancsak „hollywoodi” elképzelés a gyermekét elkényeztető lágy szívű édesanya, és a kemény, az életre nevelő édesapa képe. Tapasztalataink szerint a nevelési stílus elsősorban személyiség és a szülők saját családi élményeinek következménye, kevésbé függ a nemiségtől. Kemény anyából és lágyszívű apából semmivel sincs kevesebb, mint fordítva.

Ügyetlen apák
Közkedvelt média toposz a gyermekével ügyetlenül bánó, kedvesen inkompetens modern apa képe.
A valóságban a szociális kompetenciák a fentiekben leírtaknak megfelelően, elsősorban a személyiségtől és érzelmi intelligenciától függnek. Ugyanúgy találunk a gyermekeivel ügyetlenül bánó édesanyákat mint rendkívül kompetens, érzékeny apákat.

Egy izgalmas kutatás: az apa mint játszótárs
A Journal of Abnormal Child Psychology neves szaklap 1995-ös kiadása idézi azt a kutatást, melynek eredményei szerint az apával együtt élő családokból kikerülő amerikai fiúgyermekek kevésbé agresszívek, érzelmi kontrolljuk fejlettebb apa nélkül felnövő társaikénál. Más kutatások is megállapították, hogy azok a gyermekek akikkel apjuk többet játszik érzelmileg fejlettebbek, szabálytisztelők, önismeretük magasabb szintű mint kevesebbet játszó társaiké. Úgy tűnik az apai szerep része játékos formában átadni a kommunikáció, együttműködés, érzelmi önkontroll képességeit gyermekeiknek.

Léder László pszichológus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.