Aktuális, Egyéb, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Szülőklub

„Szülőnek lenni kemény munka. Sokszor unalmas, csüggesztő, frusztráló és kimerítő, miközben a világon a legmulatságosabb, legörömtelibb, legszeretetteljesebb és legcsodálatosabb élmény is.” /Philippa Perry/

A gyereknevelés felemelő és kihívást jelentő feladat. Erre a néha csodálatos, néha embert próbáló munkára azonban nem készít fel bennünket senki. Nem tanítják az iskolában, hogyan érjük el a legfőbb célunkat: hogyan neveljünk jó, életrevaló és boldog embert gyermekünkből.
Mi minden van a batyunkban kezdetekkor? Elképzelések, vágyak, hozott mintázatok, tudatos döntések és automatikus, „otthonról hoztuk” működések, tervek és a nagy elhatározás: „a legjobban akarjuk csinálni”. Aztán a valóság, a mindennapok sodrása, a különböző nevelési élethelyzetek ezernyi kérdést vetnek fel, és naponta számtalan döntést kell hoznunk a gyerekeinkkel kapcsolatban.

Sokszor csak tehetetlenül állunk, és kétségbeesetten próbáljuk kitalálni, mi a megfelelő reakció: engedjünk vagy ne engedjünk, jutalmazzunk vagy büntessünk, nyugtassuk vagy csináljunk úgy, mintha nem is hisztizne. És bármit is teszünk, a lelkiismeretfurdalás szinte állandó kísérőként szegődik mellénk: vajon jó szülő vagyok akkor is, ha éppen türelmetlen voltam, esetleg még kiabáltam is?

A Belvárosi Közösségi Tér Baba-mama klubja a gyermekes létforma első pillanatától segíti a szülővé válás folyamatát azzal, hogy biztosít egy olyan teret, ahol a kisbabás szülőktől megkérdezik, hogy érzik magukat, mit gondolnak egy-egy gyerekneveléssel kapcsolatos kérdésről. Vagy éppen vannak-e kérdéseik, mire lenne szükségük abban a helyzetben, amiben éppen vannak. Ebben a közösségben a szülők megoszthatják egymással a tapasztalataikat, érzéseiket, hiszen sokszor már annyi is segít, ha tudjuk, hogy nem maradunk magunkra a nehézségeinkkel, bizonytalanságainkkal.

A Szülőklub ennek mintegy folytatásaként az óvodás és iskolás korosztály szüleinek szeretne támogató teret nyújtani a szülőség mindennapi nehézségei és örömei megosztásában. Egy olyan közösség életre hívása a célunk, ahol hasonló élethelyzetek, különböző megküzdési utak, egymás meghallgatása és érzéseink megosztása révén azt élhetik meg a résztvevők: „nem vagyok egyedül, nem vagyok rossz anya/apa, más is élt meg hasonlót”.

A csoportban hónapról hónapra kínálunk egy-egy témát, amit a szülőkkel való beszélgetések inspirálnak, és ehhez lazán kapcsolódva beszélgetünk, kötetlenül, egymásra figyelve. Fő célunk, hogy mindenki biztonságban és jól érezze magát. Az ismétlődő konfliktushelyzetek, az eltérő nevelési elvek miatti súrlódások, a testvérféltékenység kezelése, az iskolaválasztás nehézségei, a sűrű mindennapok miatti feszültség rendszeresen előkerülnek az alkalmakon. A felmerülő kérdések nyomán tapasztalatokat, érzéseket osztunk meg, és válaszoknál fontosabbra: kapcsolatokra, megtartó közegre lelhetünk, reményt és erőt és önbizalmat merítve egymás történeteiből. A csoport nyitott formában működik, így alkalomszerűen is lehet hozzánk csatlakozni.

Csoportvezetőként Katával arra törekszünk, hogy szakmai ismereteinkkel és saját szülői élményeinkkel járuljunk hozzá a beszélgetésekhez, megtartsuk a nyitott és elfogadó hangulatot, és a szülői igények mentén alakítsuk az alkalmakat.

Kreil Melinda

A foglalkozásra itt tudtok bejelentkezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük