Aktuális, Mai Belváros
Hozzászólás

Születésnapos a Belvárosi Közösségi Tér

Egy éve nyitotta meg kapuit – a minőségi, ingyenes programokat kínáló – Belvárosi Közösségi Tér a Mérleg utca 9-ben. Az V. kerületi önkormányzat által kialakított és fenntartott intézményben a nyitás óta eltelt esztendő tele volt változatos programokkal és folyamatos fejlődéssel. Méltán lehetünk büszkék a Belvárosi Közösségi Térre, mely jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az önkormányzat nevében Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester átvehette a UNICEF Gyerekbarát Település díjat.  – Az alább olvasható cikk a Mai Belváros december 4-ei számában jelent meg.

Az elmúlt esztendőben fokozatosan fedezték fel a kerületi családok a Belvárosi Közösségi Teret, melynek egyik kiváló találkozóhelye a Hetedhét játszószoba és a bababarát kávézó. Addig ismeretlen emberek között beszélgetések indulnak el, ismeretségek, barátságok szövődnek a gyerekek és a felnőttek között, így születik meg és fejlődik az, amiért a Belvárosi Közösségi Tér létrejött: egy igazi közösség, ahová érdemes tartozni, s amelynek jelenleg több, mint 300 belvárosi család már a tagja.” – mondta el Szentgyörgyvölgyi Péter.

Belváros önkormányzatának célja, hogy minél több fiatal válassza lakóhelyéül az V. kerületet, ami az elmúlt években kedvező tendenciát mutat. Fontos, hogy az itt lakók, az idősek és a fiatalok közösséget, közösségeket alkossanak, ami nekünk belvárosiaknak mindig is fontos volt – hangsúlyozta a polgármester. A Belvárosi Közösségi Térben minden a belvárosiakért van, a legkisebbektől a legnagyobbakig.

Kiváló programok, foglalkozások

Elindult idén a korszerű online bejelentkezési rendszer, amely megkönnyíti és átláthatóvá teszi a Belvárosi Közösségi Tér gazdag programkínálatát – tette hozzá Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester. Egy évvel ezelőtt 20 különböző csoportot indítottak el a Mérleg utca 9-ben található intézményben, ma már 35 ingyenes foglalkozás várja a belvárosi családokat, gyerekeket, szülőket és nagyszülőket. A rendszeres programból minden korosztály találhat neki tetszőt: a várandós anyukák Kismamajógán vehetnek részt, a babákat és szüleiket Babamasszázs, Ficánkoló korai prevenciós torna, Hordozási tanácsadás, Totyogó baba-mama csoport és MiniManó tánc, az óvodásokat többféle mesecsoport, óvodás pszichodráma, Csicsergő énekes óvoda, iskola-előkészítő Bagoly csoport, az iskolásokat iskolás pszichodráma, Varázsmanók és Kalandozó csoport várja. A minden szülőben felmerülő kérdésekre a Szülőszemmel csoporton szakemberek segítenek választ találni, az édesapák az Apa Akadémia előadásain és workshopjain találhatnak támogatást, az édesanyák az Anyamesék csoporton töltődhetnek fel. A Világjáró Mesekörön mesékkel kapcsolódhatnak ki a felnőttek, az idősebb generációt pedig a Szenior Mesemondó Csoport és a Szeniortánc foglalkozások várják. A Belvárosi Közösségi Tér a szülőktől érkezett igényekre válaszul tovább bővítette a mozgásfejlesztéshez kapcsolódó kínálatát is, ebben a tanévben a Ficánkoló korai prevenciós tornán és a dinamikus szenzoros integrációs terápián felül két Alapozó torna csoportot indított az óvodás, és kettőt az iskolás korosztály számára. A kerületben lakó kétnyelvű vagy idegen nyelvű gyerekek számára elindult a Fairyland Fun angolnyelvű mesés játékos foglalkozás. A nyári táborok száma is bővült, idén két tábort indítottak az óvodás, és kettőt az iskolás gyerekek számára, amelyek mindegyike sikert aratott.

Közösségben az erő

A Belvárosi Közösségi Tér az egész család számára kínál gazdag, színvonalas, ingyenesen igénybe vehető programokat – mutatott rá Szentgyörgyvölgyi Péter. Várják a családokat a Családi Táncház, a Családi Mesedélután, az Apa ma játssz te is! – családi Ringató foglalkozásokon. Emellett tavasszal az Olimpia parkban, ősszel pedig a Károlyi kertben kínálnak rendezvényeiken számtalan izgalmas programot, évente kétszer, karácsonykor és húsvétkor pedig kézműves foglalkozásokkal készülnek.

Véleményfal

A Belvárosi Közösségi Tér valóban egy színes, nyugodt, és mégis izgalmas pontja a Belvárosnak. Olyan különleges, egyedi hely, ahol középpontban az egyedi igények állnak. Az itt dolgozók mindig meghallgatják a vendégek véleményét, kíváncsiak benyomásaikra, ötleteik­re, és igyekeznek ennek megfelelően alakítani, fejleszteni a Közösségi Tér körülményeit, kínálatát. – Nekünk a legkisebbek véleménye épp olyan fontos, mint a felnőtteké, ezért újdonságként egy olyan üzenőfalat hoztunk létre, ahová a nagyobbak leírhatják, mit gondolnak a helyről, és mire lenne még szükség szerintük, az írni még nem tudó kicsik pedig színes, érzelmeket kifejező lufikkal mutathatják meg, hogyan érezték magukat.

Belvárosiak mondták

Egy oázis a Belvárosban. Bárcsak több ilyen hely lenne…” (Zsófi, belvárosi édesanya)

Gondosan megtervezett hely, látszik, hogy minden babás igényre gondoltak a kialakításnál. Nagyon kedvesek az ott dolgozó emberek, jó érzés ide betérni 🙂” (Valéria, belvárosi édesanya)

„Remek hely a környékbeli anyukák megismerésére és nagyon tetszik, ahogy a különböző korosztályokat közelítik egymáshoz és beintegrálják az időseket.” (Anita, belvárosi édesanya)

Imádunk idejárni! Nagyon nagy segítség a Belvárosi Közösségi Tér a számunkra a hétköznapokban, kifejezetten mostanság, mikor a bölcsőde nyári szünetét tarja. A gyerekfelügyelők szuper programokkal kötik le a gyerekeket…” (Szilvia, belvárosi édesanya)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük