Aktuális, Mai Belváros
Hozzászólás

Segítő Kezek a mindennapokban – bővülő szolgáltatások

Segítő Kezek a mindennapokban – ezt nyújtja évek óta Belváros, az V. kerületben élő, gyermeket nevelő családoknak. A gyermekvállalástól a kamaszkor végéig támaszt nyújt a Segítő Kezek Kft. Az életkornak megfelelő gondoskodást, törődést és segítségnyújtást kínálják a hozzájuk forduló családoknak, akik számos hasznos, ingyenes program és közös együttlét közül választhatnak egész évben. Farkas Petra, a Segítő Kezek Kft. ügyvezetője és Huszár Anikó gyermek klinikai szakpszichológus, szakmai koordinátor beszélt lapunknak a Belvárosi Közösségi Tér nyújtotta lehetőségekről.

A Belvárosi Közösségi Térben a Segítő Kezek Kft. egy olyan egyedülálló szolgáltatási rendszert nyújt, ami az V. kerületben valósul meg és Belváros önkormányzata által ingyenesen igénybe vehető a kisgyermekes családok számára, de természetesen az időseknek és a diplomás álláskeresőknek is díjmentes szolgáltatásokat kínálunk – mondta el Farkas Petra, a Segítő Kezek Kft. ügyvezetője. – Munkánk során elsődleges feladatunk a családok egységben való kezelése, a szülők számára támogató háttér nyújtása. – A családoknak szóló programok módszertani háttere csoportos foglalkozásokban valósul meg.

A Belvárosi Közösségi Tér egyik fontos missziója, az együttlét élménye, amit a gyermek és a szülő közösen él meg a foglalkozások során – mondta el Huszár Anikó, gyermek klinikai szakpszichológus, szakmai koordinátor. – A pszichológus és a szociális szakma együttműködése tökéletesen megvalósul a munkánkban. Ennek keretében tudjuk megvalósítani, egyebek között, a nyomon követést, tudjuk figyelemmel kísérni a családokat – tette hozzá Farkas Petra. – A Segítő Kezek szolgáltatáscsomagját hívják Belvárosi Közösségi Térnek, mellyel hangsúlyozni szeretnénk, hogy olyan közösséget építünk, ahol itt, a nagyvárosi környezetben találkozhatnak és egymásra találhatnak a családok, ahol számíthatnak egymásra és ahol szakemberek segítségét is megkapják egy-egy felmerülő problémára/kérdésre – összegezte Farkas Petra.

Várandóságtól a kamaszkorig

A családok már a gyermekek megszületése előtt részt vehetnek a Segítő Kezek foglalkozásán, a Pocak Klubon, s ha világra jön a gyermek, jöhetnek a jótékony, akár otthon is elvégezhető Babamasszázs tanfolyamra. – Szintén nagyon népszerű, a Totyogó Baba-mama csoport, ahol a közös éneklés és mondókázás mellett, szakemberek hasznos tanácsokat adnak a szülőknek – tudtuk meg Huszár Anikótól. Emellett sikeresen zajlanak – az úgymond „csak” élményt nyújtó programok – a Ringató, ahol éneklés, mondókázás, közös élményszerzés áll a központban. Lassan eljutunk az óvodás korba, amikor a 3-5 éves gyermekek szüleikkel jönnek el hozzánk a Kismaszat foglalkozásra hétfőnként, egészen márciusig. A gyermekek és a szülők közösen vesznek részt a programban, együtt énekelnek, mondókáznak és kézműveskednek. A nagyobb óvodás gyermekeknek kínáljuk a Meseműhely és a Gyermekpszichodráma foglalkozást – sorolta Huszár Anikó, ezek az 5-6 éves korosztályt célozzák meg. Ez utóbbi program abban tud játékos formában, egy-egy hős szerepébe bújva segítséget nyújtani, hogyan tudja a gyermek a mindennapi feszültségeit feloldani.

A Belvárosi Meseműhely egy iskolaelőkészítő mesecsoport, amit kifejezetten nagycsoportos gyermekeknek ajánlanak. Célja, hogy egyszerre értelmileg és érzelmileg is hozzásegítsék a gyermeket ahhoz, hogy az iskola jó élményt jelentsen majd a számára. – Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek úgy kerüljenek be az iskolába, hogy készen állnak a feladatra. Ez nemcsak azt jelenti, hogy felismeri-e a betűket vagy ismeri-e a számokat, hanem azt is – s ez sokszor döntő lehet –, hogy érzelmileg is készen áll-e az iskolára, tudja-e kezeli a kudarcot, azaz szociálisan érett-e? A Belvárosi Meseműhely ebben tud segítséget nyújtani a családoknak. Az év közbeni foglalkozásokat követően nyáron is várják a családokat. Ilyen a népszerű Mesetábor, de idén más érdekes programokkal is várják a gyermekeket a szünidőben.

Családi napok – gyermekirodalmi játszótér

Nagy örömöt jelent számunkra, hogy ismerik és szeretik a belvárosi családok a programjainkat – mondta el Farkas Petra, a Segítő Kezek Kft. ügyvezetője. Természetesen nemcsak ezekkel a rendszeres szolgáltatásokkal vannak jelen, hanem igyekeznek nagyszabású rendezvényeket is szervezni az V. kerületben. Évek óta ősszel és tavasszal rendezik meg a családi napokat, ami kortárs gyermekirodalmi játszótér is egyben. Fontos, hogy a szórakozás mellett, a családok együtt tölthetnek el egy napot, mely Belváros önkormányzatának jóvoltából szintén nyitott és ingyenes rendezvény. – Hatalmas lehetőség az V. kerületi családok számára, hogy egy támogató szakmai közegnek lehetnek a részesei, tagja.

Bővülő programkínálat

A tervekről szólva elmondta továbbá, hogy a Belvárosi Közösségi Tér egy folyamatosan építkező rendszerben dolgozik: 2015-höz képest mára már megtriplázták csoportjaik számát. – Mindenkit arra biztatnék, hogy amelyik csoport vagy szolgáltatás felkeltette az érdeklődését, vegye fel munkatársainkkal a kapcsolatot, valamint rendszeresen kövesse a www.belvarosikozossegiter.hu honlapunkat, ahol friss információkat és szakmai cikkeket olvashatnak – mondta el a Segítő Kezek ügyvezetője. Terveik szerint idén, a jelenleg is működő csoportokat az igényeknek megfelelően bővítik, illetve a már két kerületi iskolában zajló, az élménypedagógia módszerére épülő Suliélmény programot kibővítik a többi oktatási intézményre. Terv továbbá, hogy színészek, sportolók és ismert zenészek közreműködésével elindítják a kamaszoknak szóló Legyél Te is hős! programot.

A cikk a Mai Belvárosban jelent meg.
Szerző: Szabó Adrienn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.