Aktuális, Egyéb
Hozzászólás

Segítő Kezek, az önkormányzat segítséget nyújtó keze

Az ünnepek alkalmából Szentgyörgyvölgyi Péterrel, Belváros polgármesterével beszélgettünk
az V. kerület családbarát intézkedéseiről, a Segítő Kezek jelentőségéről, a belvárosi adventi és karácsonyi időszakról, mindemellett pedig édesapa lévén természetesen a személyes tapasztalatairól is megkérdeztük.

Sokan talán nem tudják, de a Segítő Kezek Nonprofit Kft. és a Közösségi Tér Belváros Önkormányzatának fenntartásában működik. Miben látja a különlegességét ezeknek az intézményeknek, mit nyújt általuk Belváros Önkormányzata a kerületi családoknak?

A Segítő Kezek Közhasznú Kft.-t 2014 óta működtetjük és büszkén mondhatom, hogy ez idő alatt a szolgáltatásai, programjai olyannyira teljes körűvé váltak, hogy általuk egyaránt megszólítjuk a gyermeket váró párokat, a kisgyermeket nevelő szülőket és gyermekeiket, a fiatal felnőtteket és az idős lakosságot. A kimondottan a családok számára kidolgozott programcsomagunk segítségével szakszerű, prevenciós jellegű hátteret tudunk nyújtani a várandósság kezdetétől egészen a kamaszkor végéig.
A Segítő Kezek és a Közösségi Tér jelentősége több szempontból is kiemelkedő.
A kerület polgármestereként fontosnak tartom egyrészt a szociális ellátórendszer folyamatos fejlesztését, hogy az itt élő családok érezzék, hogy az önkormányzat mindenben igyekszik segítő kezet nyújtani számukra.
Másrészt elengedhetetlennek vélem, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a belvárosiak közösségének összetartozását erősítsük. Édesapaként saját tapasztalatból mondhatom, hogy a szülők számára sokszor az a legnagyobb segítség, ha olyanokkal találkozhatnak, beszélgethetnek, akikkel ugyanabban a cipőben járnak, akikkel megoszthatják a gyermekneveléssel kapcsolatos élményeiket vagy éppen társat találhatnak a játszótéri kikapcsolódáshoz vagy a közös sétákhoz. A Segítő Kezek ingyenes programjai és szolgáltatásai mindenki számára elérhetőek, éppen ezért kiemelkedő a szerepük abban, hogy összehozzák a kerületi családokat, akik ennek köszönhetően mára már igazán jól működő közösséget alkotnak Belvárosunkban.

Az advent és a karácsony különösen fontos időszak a családok életében. Belváros Önkormányzata milyen formában tud hozzájárulni a családok ünnepéhez?

Önkormányzatunk támogatási rendszerét úgy alakítottuk ki, hogy minden helyzetben a családok mellett tudjunk állni, ezért nemcsak a mindennapokban, hanem a családok életében fontos eseményekkor is számíthatnak ránk. A hétköznapokat könnyíti meg például a gyermekek tömegközlekedési költségeinek átvállalása, a szociális tanulmányi ösztöndíj vagy az étkezési díjkedvezmény. A kiemelt időszakokban, húsvétkor, karácsonykor 10.000 Ft-os Erzsébet-utalvánnyal mérsékeljük a szülők kiadásait, tanévkezdéskor pedig emellett még tankönyvtámogatást is biztosítunk. Évről-évre megrendezzük a kedvezményes fenyőfavásárunkat is, amelynek keretében idén meglepetéssel is készültünk, hiszen ½ kilogramm szaloncukorral ajándékozzuk meg a résztvevőket.
A közös élményekkel való feltöltődésre is számos lehetőséget kínálunk a családok számára a karácsonyra várakozás időszakában, akár a Szent Miklós Napi Ünnepségünkkel vagy éppen a Bazilika homlokzatára vetített ünnepi fényfestéssel.
Mindemellett örömmel jelentem be, hogy hamarosan két új, a családokat érintő intézkedésünk is bevezetésre kerül: a babaköszöntő csomag és a jegyescsomag.

Említette, hogy Ön is édesapa. Mindnyájunk életében a gyermekkorban alakulnak ki azok az ünnepekhez kötődő hagyományok, szokások, amiket később a saját családunkba is továbbvihetünk. Mit tart fontosnak az advent és karácsony időszakának szellemiségéből átadni a gyermekének?

Lehet, hogy sokan azt gondolják, hogy talán kevésbé divatos manapság az ünnepekkor a keresztény hagyományokhoz visszanyúlni, de szerintem éppen napjainkban mutatkozik meg igazán ennek az aktualitása és a fontossága. Hiszem, hogy az advent és a karácsony időszakát a szeretteinkkel való időtöltés, a közös élmények, a találkozások, a beszélgetések, az egymásra való odafigyelés teszik igazán különlegessé.
Ezt szeretném átadni a fiamnak és ennek szellemiségében kívánok a belvárosiak közösségének is igazán meghitt, békés karácsonyi ünnepeket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.