Prof. dr. Szabó Lajos – c. egyetemi tanár

Szabo-Lajos

Az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszékének nyugdíjas oktatója vagyok, jelenleg óraadóként az idősellátás területéhez kapcsolódó tárgyakat /Bevezetés a gerontológiába, Szociális munka idősekkel/ tanítom.

Több mint 45 éve dolgozom segítő szakemberként. Eredeti szakmám szerint klinikai pszichológus vagyok, pszichiátriai osztályon és szakrendelésen dolgoztam közel húsz évet, majd 1987-től a szociális képzésekben lettem oktató.

Oktató munkám mellett az idősellátás fővárosi intézményrendszerében módszertani szakértőként és szupervízorként dolgozom. Ebben a minőségében segítem a kerületben lévő idősellátás munkáját is.

A „Segítő Kezek” programjaihoz a közfoglalkoztatásban résztvevők támogatása révén csatlakoztam, jelenleg pedig egy – az idősek emlékeit feldolgozó – intergenerációs csoport programjának elindítását készítem elő, amelyben diákok és idősek közös csoport foglalkozásain segítik a generációs kapcsolatok erősítését. Munkámnak fontos területe még az időskori szellemi leépülés kapcsán felmerülő problémák és a gondozó családtagok ehhez kapcsolódó nehézségeihez kapcsolódó támogató – segítő munka.