Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Óvódás leszek – természetes folyamat, vagy készülnie kell rá egy családnak?

aniko_MG_7462_

Amikor kislány voltam, gyakran néztünk a besötétített szobában diavetítőn diafilmeket. Ünnep volt ez a számunkra, volt valami nagyon titokzatos abban a masinában, amibe elrejtették a filmet s a nappalink falán pedig megjelentek a mesék. Természetesen, mint az esti meséknél, itt is megvoltak a kedvenc mindig vissza-vissza térő filmek, amit nem lehetett megunni s amit képes voltam több százszor is meghallgatni. Huszár Anikó pszichológus írása.

Az egyik ilyen egy kislány első óvodai napját mutatta be. Tisztán emlékszem a képekre, a kislány szőke hajára és a ruhájának a színére. A rövid történet apró lépésekben mutatta be az óvodai élet rendszerét a játékon, közös étkezéseken át egészen a délutáni alvásig.
Az internet és a közösségi média korában a szülők rengeteg információt kapnak arról, hogy milyen az iskolaérett gyermek, milyen követelményeknek kell megfelelnie, mit vár tőle az iskola s vajon milyen előkészület szükséges ahhoz, hogy a gyermek sikerrel vegye az elé állított akadályokat.

elso_nap_az_ovodaban_004

Kevesebb szó esik arról, hogy egy család életében milyen változást hoz, amikor a gyermek elkezdi az óvodát s már egyre tudatosabban tud közösségben létezni.  Az elmúlt években egyre gyakrabban hallani az iskolaérettség fogalma mellett az óvodaérettség fogalmát is.
Óvodája és óvónénije/bácsija válogatja, hogy óvodát kezdő gyermek számára, hogyan alakítják az úgynevezett „beszoktatást”.  Láttam már olyan óvodát, ahol a szülők egy héten át bent voltak a csoportban, valaki együtt játszott a gyermekével, valaki csak nézte egy padról, hogyan boldogul az új helyzettel a csemetéje. Olyan csoportban is jártam, ahol két napig engedték be a szülőket s a harmadik naptól már egyedül kellett belépniük a gyermekeknek a csoportszobába. Nagyon változó tehát, hogy egy óvodán belül milyen a szokásrendszer.

Sok szülő számára az óvodába kerülés az első olyan helyzet, amikor két  – a gyermek és a szülő számára is ismeretlen – felnőttre bízza a gyermeke gondozását. A nap nagy részét innentől nem ő tölti vele, nem ő látja a napközbeni élményeit. Nem véletlen, hogy annyi vacsoraasztalnál kerül elő a „Milyen volt ma az oviban?” kérdés, hiszen az eddig megszokottal ellentétben már sokkal kevesebb az az információ, amit a szülő a gyermekéről kap.

Ezekre a változásokra a szülőknek ugyanúgy, sőt talán még intenzívebben fel kell készülni, mint a gyermeknek. Ha a szülő tudja gyermeke felé közvetíteni, hogy megbízik a pedagógusban és bízik a gyermekében is, nagyban megkönnyítheti az elválás kezdeti pillanatait.

elso_nap_az_ovodaban_005

A beszoktatás során nem csak a gyermeknek kell az új körülményekhez alkalmazkodnia, hanem a szülőnek is. Ha a gyermek minden reggel azt látja, hogy a szülő könnyes szemmel küldi őt be a csoportba és sírásával küszködve kívánja a gyermekének, hogy legyen szép napja, akkor a gyermek számára nehezebben lehet viselhető az elválás és sokkal lassabban halad majd a beszokás. Természetesen, ahogy minden új helyzetben, itt is igaz, hogy minden gyermeknek megvan a saját a tempója és erre fontos figyelni. De nagyon fontos a gyermek felé bizalmat közvetíteni és azt erősíteni benne, hogy a közösség, a kortársakkal való mindennapos együttlét egy nagyon jó és fontos dolog s szükséges ahhoz, hogy később tájékozódni tudjunk az emberi kapcsolatokban.

Az óvoda kezdés előtti hetekben sétáljanak sokat az ovi környékén, beszélgessen arról, mi vár majd ott a gyermekre, milyenek a „nagy” óvodások s milyen előnyökkel jár az óvodai lét. Ezzel bátorítjuk őket és információkat adunk valami ismeretlenről, amivel csökkenthető az esetleges szorongás.
Gyakran előfordul, hogy az első pár óvodai hét könnyen megy, majd hirtelen eltelik egy-két hónap s a gyermek vadul tiltakozni kezd az óvoda ellen, olyan mintha ráébredne, hogy ide innentől valóban minden nap menni kell. Ennek az érzésnek a megtapasztalása szintén fontos mérföldkő a gyermekek életében, hiszen megtapasztalják, hogy néha akaratuk ellenére is történnek dolgok. Felnőttként mi tudunk nekik segíteni abban, hogy ezeket a helyzeteket elfogadják.
A beszoktatás során tehát nem elég a gyermekre figyelni, ugyanannyira fontos édesanyaként és édesapaként saját magunkra is koncentrálni s készülni azokra a változásokra, amelyek a közösségbe kerüléssel járnak.

Illusztráció: Donászy Magda-F. Győrffy Anna: Első nap az óvodában

 


 

Októbertől ismét elindulnak a Kismaszat foglalkozások a Belvárosi Közösségi Tér szervezésében, amelyre szeretettel várjuk a 3-5 éves óvodás gyerekeket és családjukat! Részletek hamarosan weboldalunkon és Fb oldalunkon!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.