Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Óvodakezdés a mesekönyvek segítségével

Szirtes_Szabo_Kata

Néhány nap múlva kezdődik az óvoda, az iskola, indul az új tanév. Előző cikkünkben arról írtunk, milyen fontos szülőnek, gyereknek ráhangolódni, felkészülni az (új) közösségbe kerülésre. A szülőtől való első rendszeres elszakadás, valamint az új kihívások közé, új szabályrendszerbe való beilleszkedés a gyerekek életének nagy, ám természetes, szükségszerű kihívása. Szülőként ez ugyan ijesztő ugrás lehet a sötétbe, de fontos szem előtt tartani, hogy gyermekünk a megmérettetésből erősebben, bátrabban fog végül kikerülni, számtalan új élménnyel és baráttal gazdagabban! – Szirtes-Szabó Kata meseterapeuta, pszichopedagógus írása.

Mind a szülők, mind a gyerekek szorongását csökkentheti a közös meseolvasás, amely olyan beszélgetésekhez vezet, ahol megoszthatjuk szép emlékeinek, tapasztalatainkat gyermekünkkel, meghallgathatjuk félelmeit, és reagálhatunk azokra. Nehéz kiválasztani a könyvesboltok kínálatából azokat a könyveket, amelyek a szép borító mellett hiteles megközelítést nyújtanak, és még korosztály tekintetében is megfelelőek. Ebben igyekszünk az alábbiakban segítséget nyújtani.

Az óvodakezdésre előkészítő könyvek egyik fontos kritériuma, hogy nyelvezetükben, szöveghosszúságukban, a történetszövés összetettségében egy hároméves kisgyerek számára élvezhetőek legyenek. Cikkünkben olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek jól követhetőek a kisóvodás korosztály számára. Az óvodába indító könyveket két fő csoportra bontottuk: ember, illetve állatszereplős könyvekre.

Óvoda gyerekszemmel

Vadadi Adrienn: Maja barátokra lel (Pozsonyi Pagony Kft. 2015.)

maja_baratokra_lel

Vadadi Adrienn írásaiból jól látható, hogy behatóan ismeri az óvodás korosztályt (elvégre óvónő). Nagyalakú, nagyobb óvodásoknak készült sorozata mellé most elindította kisalakú, kezdő ovisoknak szánt könyveit is, amelyek rövid, egyszerűbb szövegeikkel, tökéletesen megfelelnek a korosztályi elvárásoknak. A Maja barátokra lel az a kötet, amely a konkrét óvodába érkezésről szól, az ezt követő kötetek már az első óvodai év nehézségeivel és örömeivel való találkozásokat mutatják be.

Bartos Erika: Anna és Peti – Irány az óvoda! – Anna óvodába megy című fejezet (Alexandra Kiadó 2011.)

annapeti_irany_az_ovi

Bartos Erika Anna, Peti és Gergő sorozatáról már ejtettünk szót régebbi cikkünkben, az Irány az óvoda! című kötet elsősorban óvodai történeteket tartalmaz, illetve pontról pontra bemutatja, mi történik Anna óvodájában az első napon. Az illusztrációk és a szöveg egyszerű, és megnyugtató lehet azoknak a gyerekeknek, akik Bartos Erika családi történeteit már jól ismerik.

Liane Schneider: Bori óvodába megy (Barátnőm, Bori sorozat Manó Könyvek Kiadó Kft. 2010.)

bori_ovodaba_megy

A Barátnőm, Bori sorozat Liane Schneider, német írónő egyszerű, követhető történeteit tartalmazza, amelyek bájos illusztrációkkal kísérve egy kislány életének mindennapi eseményei körül bonyolódnak. Ami kevésbé szerencsés, hogy a német óvoda több szempontból különbözik a magyartól, így mindenképp érdemes elmondani csemeténknek, hogy mi az, amiben másra számíthat.

Kisállatok az óvodában

Bartos Erika: Bogyó és Babóca az óvodában (Pozsonyi Pagony Kft. 2005.)

Bogyo-es-Baboca-az-ovodaban

Ebben a kötetben a minden kisgyerekes szülő által jól ismert csigafiú és katicalány óvodába mennek, és ott épp olyan dolgok történnek velük, mint az ember gyerekekkel az óvodában.

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi és a Kökény ovi (Naphegy Kiadó Kft. 2015.)

kicsi_mimi

Tamás Zsuzsa ebben a kötetben két témát jár körül gyerekszemmel, a költözést, és az óvodakezdést. A szövegek kicsit hosszabbak, hangsúlyosabbak ezekben a mesékben, a könyv erősségei közé tartozik a negatív érzelmek, félelmek bemutatása, elfogadása is, hiszen Miminek semmi kedve elválni a mamájától. Horváth Ildikó illusztrációi a többi témába vágó könyvhöz képest eltérő, és nagyon szerethető képi világot képviselnek.

Kajsa Gordan: Kifli kutyaoviba megy (Manó Könyvek Kiadó Kft. 2011.)

kifli-kutyaoviba-megy

A svéd írónő története Kifli kutyáról szól, aki kutyaoviba kénytelen menni, miután gazdája, akivel eddig nagyon jól érezte magát otthon, munkát kap. Kifli a gyerekekhez hasonló módon barátokat és új élményeket szerez az óvodában. A könyv szövege szép, de egyszerű, az illusztrációk pedig csodálatosak.

Harry Horse: Kisnyuszi suliba megy (General Press 2010.)

kisnyuszisuli

Habár a címben iskola jelenik meg, az angolszász és a magyar iskolarendszer különbözőségeiből adódóan Kisnyuszi élményei inkább egy óvodás élményeire hasonlítanak, és a szöveg egyszerűsége is óvodásoknak való. Kisnyuszi és kedvenc játéka, Karcsikó iskolába mennek, ahol Kisnyuszi nagyon jól viselkedik, ám Karcsikó valahogy mindig rosszaságot csinál. A történet és az illusztrációk egyaránt nagyon szerethetőek és viccesek.

Kormos István: Mese Vackorról, egy pisze kölyökmackóról (Móra Kiadó 2015.)

mese-vackorrol

Végül pedig egy nagy klasszikus, Vackor, akinek szülei miután megunták, hogy kisfiuk csak fára mászik és csatangol egész nap, óvodába adják a piszénpiszét. Erre talán mindannyian emlékszünk, ugye?

Illusztráció: Bartos Erika: Bogyó és Babóca az óvodában


 

Iskolába indító könyvajánlónkat a következő cikkünkben olvashatják el.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.