Aktuális, Havi programajánló
Hozzászólás

Novemberi programajánló

A novemberi hűvös, borongós napokon mindenkinek jól esik a benti tér melege. Ránk most is számíthattok, a Belvárosi Közösségi Tér reggeltől estig vár benneteket. Ráadásul nekünk a november különösen kedves hónap, hiszen 20-án ünnepeljük a születésnapunkat – idén már 6 évesek leszünk!

Hamarosan két korábban már megismert, népszerű foglalkozásunk tér vissza sokak örömére. Szirtes-Szabó Katával november elején újra elindul a Babamasszázs, amire még van néhány szabad helyünk, érdemes minél hamarabb bejelentkezni. A kicsit nagyobbakat és szüleiket pedig mesével, mondókákkal, közös alkotással várja Kata és vezetőtársa december elejétől a KisMaszaton.
Az óvodások és kisiskolások életében már szinte megkerülhetetlenül jelen van az internet. Hatalkalmas foglalkozássorozatunkon szeretnénk megmutatni, hogyan lehet biztonságosan mozogni a virtuális térben, hogyan ismerhetik fel maguk a gyerekek a veszélyes helyzeteket, és mit tehetnek, ha találkoznak ilyennel.
A felnőtteknek is szeretnénk a rövidülő nappalokat vidámmá, tartalmassá tenni. A novemberi Most én jövök! ezért a játék, az élményterápia bemutatásának terepe lesz. Ha pedig mindig is szerettél énekelni, de esetleg a bátorság, vagy a társaság hiányzott, mi a Csudamadáron épp téged várunk!
Hírlevelünkben a már megszokott programokon túl néhány újdonságról, valamint újrainduló foglalkozásokról is olvashattok, bízva abban, hogy kicsiknek, nagyoknak szívmelengető élményeket csempészhetünk a szürke hétköznapokba.

A Belvárosi Közösségi Tér foglalkozásait V. kerületi lakcímkártyával regisztráció után ingyenesen látogathatjátok!

Zárt csoportjaink

Zárt csoportjainkra való jelentkezés esetén vegyétek figyelembe, hogy az elköteleződés a teljes folyamatra szól! A foglalkozások tematikája egymásra épül, emiatt a rendszeres részvétel fontos.

Babamasszázs

6 hetes – 1 éves csecsemőknek és szüleiknek

November 8-tól szerdánként 10.00-11.00
Ismerd meg a Babamasszázs módszerét november 8-tól Szirtes-Szabó Katával! A sok simogatás, érintés, és az ezáltal létrejövő különleges kapocs babád testi-lelki fejlődését szolgálja, kapcsolatotokat meghittebbé, bensőségesebbé varázsolja. A babamasszázs emellett jótékony hatást gyakorol a baba bizonyos testi tüneteire is, így a hasfájást, a fogzási nehézségeket is képes enyhíteni. Cikkünkben elolvashatjátok, milyen helyzetekben nyújt még segítséget a módszer, bejelentkezni pedig itt tudtok.

Internetbiztonság Sangoval

Nagycsoportos óvodásoknak

November 13-tól hétfőnként 16.30-17.00
Vajon hogyan férnek meg egymás mellett mesék, robotok, és óvodások egy olyan komoly fogalommal, mint az internetbiztonság? Gyertek el, és nézzétek meg ti is novemberben!
A telefon, a tablet, a laptop már majd’ minden családban megjelenik, és szinte nincs olyan területe az életnek, ahol ezek használatát megkerülhetnénk.
Az internet amennyire hasznos lehet, épp annyi veszélyt is rejt magában. Mit tehet a gyermek, ha nemkívánatos tartalmakkal találkozik? Hogyan ismerheti fel a veszélyes helyzeteket?
Dr. Baracsi Katalin internetjogász megadja a választ mindenre, felkészítve gyerekeinket a rájuk váró kihívásokra.
November 13-tól hat hétfőn át várjuk a nagycsoportos óvodásokat interaktív, robotikával színesített, mesés-mozgásos foglalkozásainkon, ahol a helyes médiahasználatra, a digitális tanulás hasznosságára ösztönözzük őket. Ne maradjatok le, jelentkezzetek be itt!

Csoportok, ahová még jelentkezőket várunk

• Szerdai alkotó-fejlesztő meseterápiás foglalkozásunkon felszabadult néhány hely! A Belvárosi Meseműhelyen 8.30-tól várjuk az 5-6 éves óvodásokat mondókákkal, mozgással, a világ minden tájáról származó gyönyörű népmesékkel. Minden alkalommal alkotunk valamit az aznapi meséhez kapcsolódóan, amit a gyerekek haza is vihetnek.
A csoportra még most tud néhány gyermek csatlakozni, használjátok ki a lehetőséget! Az első alkalmat szülőkonzultáció előzi meg, igény esetén ezzel a lehetőséggel többször is élhettek a tanév során.
• Még van néhány szabad hely a 10-12 éveseknek szóló pszichodráma csoportunkban, ahol saját életünkből hozott helyzeteken, vagy kitalált történeteken keresztül ismerjük meg egymást és önmagunkat. A Világépítő Kamaszdrámán a pszichodráma, az alkotás és a közös élmények segítenek a folyamatos változásban megtalálni a helyünket. Elfogadó és biztonságos zárt csoportban várjuk a 4.-5. osztályos gyerekeket csütörtök délutánonként 17.30-19.00-ig!

 

Nyitott csoportjaink, foglalkozásaink

 

Digitális kalandok

9-10 éveseknek

November 13-tól hétfőnként 17.15-18.00

A legtöbb 9-10 éves már alig várja, hogy az iskolában számítógép közelébe kerüljön, sokuknak pedig már telefonja is van. De vajon tisztában vannak az internet veszélyeivel? Milyen applikációk vannak a telefonjukon? Biztonságosan tudják ezeket használni? Egyáltalán, mit jelent a biztonságos és felelős kommunikáció az online térben?
November 13-tól hat héten át Dr. Baracsi Katalin internetjogász segítségével járhatnak körbe ilyen és ehhez hasonló kérdéseket a gyerekek.
A Digitális kalandok foglalkozásai minden héten más témát dolgoznak fel, minden alkalomra külön bejelentkezés szükséges!

Foglalkozások gyerekeknek és családoknak

• November 8-án és 22-én 17.15-től ismét eljön hozzánk a Kék Katica, hogy vidám, megzenésített kortárs versekkel közelebb hozza az 5-7 évesekhez az adott évkörhöz kapcsolódó hagyományainkat, szokásainkat. A felszabadult játék, zene és ének közben észrevétlenül fejlődnek képességeik, társas készségeik. Velünk kéthetente a szerda délután felejthetetlenül vidám lesz!
• November 9-én 16.30-tól újra lesz Családi Mesedélután, ahol szenior mesemondónk mesél kicsiknek-nagyoknak. Témánkat ezúttal az egyre hosszabbodó őszi esték adják, és a tűz, ami a sötétben meleget és fényt ad. Mesedélutánjaink célja, hogy a mesék segítségével közelebb hozzuk egymáshoz a generációkat. Novemberben is az évszakhoz kapcsolódó mesével, mondókákkal, dalokkal és alkotással várunk szeretettel minden 3-9 éves gyereket és családjaikat!
• Havonta egyszer a 0-4 éves gyerekeket az apák, nagyszülők is elkísérhetik, hogy belekóstolhassanak a Ringató hangulatába. A péntek délutáni Családi Ringatón akár az egész család felszabadultan lehet együtt zenés foglalkozásunkon. Tapasztaljuk meg a közös játék és éneklés erejét! Az Apa, ma játssz te is! november 27-én 17 órától várja a családokat.

Foglalkozások felnőtteknek

• November 15-én 17.30-tól tarts velünk, és tapasztald meg, ahogyan a daltanulás, a közös éneklés, a pihentető, felnőtteket elgondolkodtató mese, a játékos zenei feladatok a jelenben tartanak minket! Dőlj hátra, bízd ránk magad, töltekezz! És ha énekelni támad kedved, ránk ebben is számíthatsz! Novemberben is vár a Csudamadár egy zenés-énekes feltöltődésre!
• „A játszótársam mondd, akarsz-e lenni?!” – Szereted a kihívásokat, vagy tudsz nemet mondani rájuk? Mire van szükséged a bizalomhoz? Hogyan vigyázol mások érzéseire? És a sajátjaidra?
A novemberi Most én jövök! foglalkozásán az élménypedagógia segítségével ránézünk a határainkra, valamint hétköznapi kihívásainkra, erőforrásainkra, mindezt felszabadult, játékos közegben. Lenne kedved velünk játszani? Gyere el, szánj magadra három órát november 17-én 16.30-tól!
• Járjuk be együtt a világot a mesék hátán! A Belvárosi Közösségi Térben gyakran mondunk mesét nektek, felnőtteknek is, hogy bizonyítsuk: a mesék nem csak a gyerekeknek üzennek! Gyere el, ha szereted a meséket, és akkor is, ha nem hiszel bennük! A Világjáró Mesekörön november 22-én 18.15-től nem csak kerületi lakosokat várunk!
• Különórák csapdájába estünk. Sejtettük, hogy a téma kimeríthetetlen, így még egy alkalmat szánunk a megszámlálhatatlan sok gondolatnak, amiket a hasznos, ám a családi harmóniát olykor igencsak próbára tevő különórák, foglalkozások ébresztettek. Mikor sok, mikor elég? Gyertek, tegyünk rendet magunkban, osszuk meg nehézségeinket, saját megoldási módjainkat egymással! November 29-én 17 órától újra a különórák lesz a téma a Szülőklubon.

Kulturális programok

A Belvárosi Közösségi Tér 2023 szeptemberétől tematikus, kulturális hírlevéllel is jelentkezik. Amennyiben érdekel a kerületi művelődési élet, szívesen szereznél élményeket a Belváros szívében különböző sétákon, programokon, iratkozz fel a kulturális rendezvényekről szóló hírlevelünkre neved megadásával a segitokezek@segitokezek.com címen!

Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább

Tárlatvezetéssel egybekötött kiállításra hívunk a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárába és Információs Központjába. A kiállítás Karikó Katalin akadémikus, a szintetikus mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó kutató, a Szegedi Tudományegyetem professzora, diákéveinek és akadémiai időszakának dokumentumai mellett a tudományhoz kötődő legérdekesebb kitüntetéseit mutatja be.
Helyszín: 1051 Budapest, Arany János utca 1. II. emelet
Időpont: 2023. november 8. (szerda) 14.00
Jelentkezni a segitokezek@segitokezek.com címen, vagy a 30/466-0785-ös telefonszámon lehet.

Nyugat-séta a Nemzeti Sírkertben

A Nyugat című folyóirat a 20. századi magyar irodalom meghatározó kiadványa volt. Sétánk során azoknak az íróknak, költőknek az életét, munkásságát elevenítjük fel, akik részesei voltak a magyar irodalom modernizálását célul kitűző törekvésnek, s akik a Mérleg utca 9-ben is megfordultak, amikor itt működött a Nyugat szerkesztősége.
A túra időtartama 1,5-2 óra.
Találkozó: Fiumei úti sírkert főbejárat – 1086 Budapest, Fiumei út 16-18.
Időpont: 2023. november 17. (péntek) 10.00
Jelentkezni a segitokezek@segitokezek.com címen, vagy a 30/466-0785-ös telefonszámon lehet.

Egyéb programlehetőségek a Belvárosi Közösségi Tér termeiben

 

A Belvárosi Közösségi Térben egyre több olyan szolgáltatással találkozhattok, amit külső szakemberek tartanak intézményünkben, ám nem a mi szakmai szervezésünkben. Ezek olyan, nem csak kerületi lakosok számára elérhető csoportok, amiket térítés ellenében vehettek igénybe.
A foglalkozásokról mi is hírt adunk, ajánljuk figyelmetekbe!

Fejlesztő falmászó csoport a Hópárduc Alapítvánnyal 4-7 éves gyerekeknek

Külsős, fizetős foglalkozás!
A Hópárduc Alapítvány szakemberei várják a 4-7 éves gyerekeket minden kedden 16 és 19 óra között a Bíbola csoportszobában. Egyórás fejlesztő falmászó csoportjaik a gyerekeket jobb teljesítmények elérésében segítik, emellett életre szóló élményekhez juttatják. Bejelentkezni a Hópárduc Alapítvány honlapján tudtok. V. kerületi lakosként a foglalkozások árából 10% kedvezményt kaphattok!

Hatha jóga felnőtteknek

Külsős, fizetős foglalkozás!
Keddenként 17 órától 90 percen át Juhász Szilvia jógaoktató csoportos óráján a klasszikus jógapózok gyakorlását végezzük eszközök segítségével. Mindenki a saját képességei szerint haladva tudja megérezni a pózok hatékonyságát. Miközben a testünkre és a légzésünkre koncentrálunk, a mozgás segítségével elengedjük a napi feszültséget, megtapasztalva elménk csendjét és a belső nyugalmat.
Jelentkezni Juhász Szilviánál telefonon (+36 30 293 5430), valamint e-mailben tudtok: juhasz.szilvia@segitokezek.com

FitMom baba-mama torna – anyukáknak 6 hetes-2 éves korú gyermekkel

Külsős, fizetős foglalkozás!
Csütörtökönként 9 órától a babákat is bevonjuk az edzésekbe, akik ha épp nincsenek fizikai kapcsolatban velünk, akkor egymással és a teremben lévő játékokkal tudják jól érezni magukat. Az edzések bemelegítéssel kezdődnek, majd keringésfokozó gyakorlatokat végzünk álló helyzetben, ezután a kritikus női zónákra helyezzük a hangsúlyt. A terhesség alatt a testünkben esetleg kialakult sérült területek visszaállításán is dolgozunk, az egyéni állapotra is figyelmet fordítva.
Jelentkezni Szabó-Szenczi Zsuzsánál a zsuzsi.szenczi@gmail.com e-mail címen vagy telefonon (+36 30 581 6417) tudtok.

Aktuális

 

Negyedik alkalommal kaptuk meg a Családbarát Munkahely Díjat

Október 27-én a Várkert Bazárban tartott ünnepségen vehettük át Hornung Ágnes családokért felelős államtitkártól a Családbarát Munkahely Díjat, amelyet immár negyedik alkalommal érdemeltünk ki.
A Belváros Önkormányzata fenntartásában működő Belvárosi Közösségi Térben minden a családokról szól, ezt a szemléletet pedig munkáltatóként is képviseljük. Az egyes munkakörökre és az egyéni élethelyzetekre kidolgozott családbarát stratégiánk célja, hogy a nálunk dolgozók megtalálják az egyensúlyt a munka és a magánélet között.

Boldog születésnapot, Belvárosi Közösségi Tér!

November 20-án, hétfőn lesz 6 éve, hogy megnyitott intézményünk a Mérleg utca 9-ben!
November 20. egyben a Gyermekjogok Világnapja, melynek tiszteletére több intézmény is kékbe, az UNICEF színébe öltözik ezen a napon. Ilyenkor mi is kék ruhában, kék meglepetésekkel várunk benneteket, és a kávézó kínálatában is megjelenik valami kék finomság. Ünnepeljetek ti is velünk, és ha van kedvetek, gyertek ti is kékben!

Decemberi előzetes

KisMaszat

3-5 éves gyerekeknek és szüleiknek
December 4-től hétfőnként 17.00-18.00
Mivel lehet lekötni egy izgő-mozgó 3-5 évest? A KisMaszat foglalkozáson erre is ötleteket kaphattok! Mesélünk, mondókázunk, alkotunk, maszatolunk. Csupa olyan mókában lesz részetek óvodásotokkal, amit aztán otthon is könnyedén bevethettek! Gyertek, érezzétek jól magatokat, és vigyétek haza a sok hasznos tippet – és a közös alkotásokat! Az első alkalomra már be tudtok jelentkezni, itt.

Várjuk együtt a Mikulást!

December 7. 16.30-17.30
Hamarosan megérkezik a Mikulás! Várjuk együtt zenével, énekszóval december 7-én!
A közös ünnepléshez november 20-tól regisztrálni szükséges honlapunkon, a Mikulás csak a listáján szereplő gyerekeknek készül ajándékkal.
Kérjük, csak visszaigazolt jelentkezés után látogassatok el hozzánk, csak ebben az esetben áll módunkban fogadni benneteket!
A regisztráció november 20-án indul, információért figyeljétek közösségi oldalunkat!

Karácsonyi Kézműves Foglalkozás

December 16. 10.00-16.00
Amióta intézményünk megnyitott, immár 6 éve, igyekszünk hagyományokat teremteni. Ennek része a Karácsonyi Kézműves Foglalkozás is, melyet ebben az évben december 16-án rendezünk meg. 10 órától várunk benneteket mézeskalács-illattal, karácsonyi hangulattal! A foglalkozás V. kerületi lakcímkártyával látogatható, és ingyenes!

Belvárosi programok

Csupa-kép könyvek a Deák17 Galériában

Kép nélküli könyvet sokat olvasunk, ilyenkor a történések gyakran képként elevenednek meg olvasás közben. De vajon milyen lehet ennek a fordítottja? Amikor a képek láttán áll össze a fejünkben a történet? A Deák17 Galériában most ilyen könyveket tekinthettek meg, nincs szöveg, mi magunk képzeletben írhatjuk hozzá. Próbáljátok ki, nézzétek meg ezt az egyedülálló képkönyv-gyűjteményt december 16-ig!

Zene, mozi, színház egy helyen!

A Puskin Kuckó kínálatában már a legkisebbek is találnak ínyenc csemegéket! Legyen szó bábszínházról, régi mesefilmekről, vagy Mikulás-koncertről, itt mindez megtalálható! Igényes szórakozást kínál kicsiknek-nagyoknak a Puskin Kuckó, ide már november 26-án érkezik a Nótás Mikulás Gryllus Vilmossal!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük