Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Mikor érünk már oda?

Amikor végre eljön a várva várt pillanat és vakációra indul a család, a gyermekek az utazás során hamar elvesztik türelmüket és egyre többször halljuk tőlük a fenti kérdést: „Mikor érünk már oda?” Bányainé Makói Judit írása.

Egy külföldi kutatásból kiderült, hogy hisztiző, nyafogó gyerekkel utazni tizenkétszer veszélyesebb a sofőr számára, mint vezetés közben mobiltelefont használni. A mai modern technika világában sok családban ilyenkor előkerül a tablet, laptop, dvd lejátszó, okos telefon, stb., ezzel próbálják a szülők elvonni gyermekük figyelmét a monoton utazásról. Valószínű egy ideig hatékony ez a módszer, de van ennél sokkal hatékonyabb!!! Gondoljunk csak bele, hogy több órán keresztül együtt van a család, ez milyen remek alkalom lehet a beszélgetésre, közös játékra. A legfontosabb a szülővel megélt együttes élmény. A játék és a nevetés a legjobb feszültségoldó. Szeretnék egy-két ötletet adni ahhoz, hogy hogyan röpüljön el az utazás alatti idő úgy, hogy a fenti kérdés ezentúl ez legyen: „Már meg is érkeztünk?”

GPS JÁTÉK

Anélkül, hogy bármilyen „kütyüt” használnánk, izgalmassá és modernné tehető az utazás egy otthon készített térkép segítségével. Egy A/4-es papírra rajzoljuk le az indulási és az érkezési pontot, és kacskaringós vonallal a köztük vezető útvonalat. Ezt az útvonalat osszuk egyforma szakaszokra, és rajzoljuk oda az addigra elért távolságon várható dolgot. Pl.: 34-es km kő; egy helységnév tábla; egy benzinkút; egy áruház; egy parkoló; egy templom; egy nagy mező; stb. Amikor elérjük az egyes szakaszokat, a gyermek áthúzhatja, vagy kiszínezheti azt az ábrát. Ennek a térképnek a segítségével jobban átlátja, hogy hol tart az utazásban, mennyi minden van még előtte, mennyi utat tettünk már meg, mikor lesz pihenő, stb.

Az egyes útszakaszok között pedig „mazsolázhatunk” az alábbi játékok közül:

SZÍNKERESŐ

Mondjunk egy színt, amit keressenek a gyerekek, akár a járműben, akár kifele nézve az ablakon. Például: Piros kendős néni, STOP tábla, csúszda, stb. (Amikor már kezdene unalmassá válni, mondjunk másik színt.)

ABC JÁTÉK

Az előző játék betűs változata. Az ábécé különféle betűivel kezdődő szavakat kell „találni” az út során.

FORMAKERESŐ

Az előző játék változata. Különféle alakú tárgyakat kell keresni. Például: Kör alakú, négyzet alakú, tojás alakú, stb.

KÉSZÍTS STATISZTIKÁT!

Lehet otthon már előre készülni erre a játékra a gyermekekkel együtt úgy, hogy reklámújságokból, szórólapokból, színes magazinokból különféle dolgokat kivágunk és felragasztunk egymás alá egy papírra. (Természetesen olyan dolgokat, amik várhatóan láthatók lesznek utazásunk alatt.) Ezt a lapot érdemes rátenni egy csíptető táblára és utazás során a gyermekek színes zsírkrétával, vagy filctollal vonalakat húzhatnak a látott dolgok képe mellé. A végén segíthetünk gyermekeinknek megszámolni, hogy miből mennyi darabot láttunk.

„LEG” JÁTÉK

Mindenből keressük a „leg”-et. A legnagyobbat, a leghosszabbat, a legmagasabbat stb. Például: legmagasabb épület, leghosszabb híd, stb.

AUTÓMÁRKÁK

Otthon rajzoljuk le az autók különféle emblémáit. Az utazás során, -mint egy kártyacsomagból-húzzanak egy emblémát a gyerekek. Feladat: olyan márkájú autót kell találniuk a mellettük elhaladó járművek között, amilyen embléma a kártyájukon szerepel. Ha találtak, akkor húzhatnak egy újabb kártyát. Határozzunk meg a feladathoz maximális időt, hogy ne váljon unalmassá! Például: ha 3 perc alatt nem látottak olyan márkát, húzzanak egy újabb kártyát!

Figyeljünk arra, hogy gyermekeink melyik játékot játszák szívesen, ne váljon a játék unalmassá!
A fenti játékokon kívül énekelhetünk, mondókázhatunk együtt gyermekeinkkel. Mondhatunk nyelvtörőket, barchobázhatunk.
Fontos, hogy hosszabb utazás során gondoskodjunk a gyermekek folyadékbeviteléről, időnként tartsunk pihenőket!

Kívánom, hogy mindenki kellemes élményként élje meg az utazást!!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.